1 Ιουνίου, 2016

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τον τουρισμό στην Ελλάδα

Την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης για τον τουρισμό – τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας - επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.

Ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα, η διαχείριση – ή καλύτερα η μη διαχείριση – από την κυβέρνηση των κυλιόμενων 48ωρων απεργιών, που πραγματοποιούν λιμενεργάτες και υπάλληλοι του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Ήδη το τουριστικό προϊόν της κρουαζιέρας θίγεται ανεπανόρθωτα και οι ελπίδες των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων φαίνεται να «πεθαίνουν». Για το λόγο αυτό, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των κλειστών λιμανιών, χωρίς να θιχτούν τα δικαιώματα των λιμενεργατών και υπαλλήλων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Διασφάλιση ομαλής προσάραξης κρουαζιερόπλοιων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ»

Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει και μαζί με αυτήν έχει ήδη ξεκινήσει ο αγώνας χιλιάδων συμπολιτών μας για επιβίωση. Ξενοδόχοι, εποχικοί υπάλληλοι, τουριστικά καταστήματα, επαγγελματίες οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, τουριστικά γραφεία και λοιποί συναφείς κλάδοι του τουριστικού τομέα περιμένουν αυτούς τους λίγους μήνες, οπότε και η τουριστική κίνηση αυξάνεται, προκειμένου να δουλέψουν για να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις, αλλά και τις οικογένειές τους. Την ίδια στιγμή, ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι η συμμετοχή των κλάδων αυτών στην ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού ο τουριστικός τομέας συνεισφέρει τουλάχιστον το 25% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ. Προσέτι, οι δαπάνες μισθοδοσίας των εργαζομένων στον κλάδο για το έτος το 2015 «άγγιξαν» τα 4 δις, ενώ αυξήθηκε και ο όγκος της μισθωτής απασχόλησης και συνεπώς κατά 15% τα έσοδα του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές.

Σε αυτή την αξιοσημείωτη προσπάθεια η Πολιτεία οφείλει να στέκεται αρωγός. Εν τούτοις, η πραγματικότητα φαίνεται ότι διαψεύδει τις προσδοκίες του κλάδου. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η διαχείριση – ή καλύτερα η μη διαχείριση- των κυλιόμενων 48ωρων απεργιών που πραγματοποιούν λιμενεργάτες και υπάλληλοι του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και προξενούν τεράστια προβλήματα στον τομέα του τουρισμού κρουαζιέρας. Ήδη το πλοίο Seabourn Odyssey της Carnival με περισσότερους από 500 επιβάτες αναγκάστηκε να πιάσει λιμάνι στο Λαύριο αντί στον Πειραιά εξαιτίας της απεργίας. Επιπλέον ανάλογα περιστατικά αναμένεται να δούμε σύντομα και αυτό διότι τις επόμενες 2 εβδομάδες είναι προγραμματισμένες 41 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, τα οποία εξετάζουν εναλλακτικά λιμάνια υπό το φόβο της απεργίας. Το τουριστικό προϊόν της κρουαζιέρας θίγεται ανεπανόρθωτα, όταν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένουν το εν λόγω τουριστικό προϊόν να τονώσει την τοπική οικονομία. Οι εν λόγω εξελίξεις έχουν δημιουργήσει μάλιστα μία σχετική αναστάτωση και στους μεγάλους ξένους Tour Operators, οι οποίοι παρακολουθώντας τις παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις και γνωρίζοντας ότι η σεζόν αρχίζει να κλιμακώνεται, αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους.

Και όλα αυτά διαδραματίζονται δυστυχώς σε μία χρονική περίοδος, κατά την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να αποκομίζει οφέλη, ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη γεωπολιτική αναταραχή της περιοχής. Ο τουρισμός εξάλλου αποτελεί την βαριά βιομηχανία της Χώρας μας και συνιστά, συνεπεία αυτού, μία από τις βασικές συνισταμένες της εξόδου από την οικονομική κρίση, εξαιτίας δε μάλιστα της διασποράς των τουριστικών προορισμών ανά τη χώρα, ο τουρισμός στην Ελλάδα, όποια μορφή και αν έχει, αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική στη διασπορά του εθνικού εισοδήματος στις επί μέρους περιφέρειες της χώρας.

Δεδομένων των ανωτέρω ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των κλειστών λιμανιών, χωρίς φυσικά να θιχτούν τα δικαιώματα των λιμενεργατών και υπαλλήλων, και επομένως να συνεχιστεί απρόσκοπτα η προσάραξη κρουαζιερόπλοιων στα εν λόγω λιμάνια;

Τι μέτρα θα λάβετε προκειμένου να διασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία των λιμανιών, ώστε να καθησυχάσετε τις έως τώρα ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί στους ξένους τουριστικούς πράκτορες;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας