21 Φεβρουαρίου, 2017

Οι καθυστερήσεις των ιδιωτικοποιήσεων απομακρύνουν από τον στόχο των 2 δισ. του προϋπολογισμού

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας & Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων θίγουν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας & Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας οι βουλευτές με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς (Β' Αθήνας), Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου) και Γρηγόρης Ψαριανός (Β' Αθήνας).

Συγκεκριμένα, οι καθυστερήσεις των ιδιωτικοποιήσεων που αφορούν το Ελληνικό, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τη ΔΕΣΦΑ, φαίνεται να θέτουν εν αμφιβόλω τον στόχο για το 2017, που σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, θα έπρεπε να ανέλθει στα 2 δις ευρώ. Παράλληλα, καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις σχετικά με τις υποχρεώσεις που αφορούν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ ΑΕ), η οποία ιδρύθηκε με τον ν. 4389/2016 και αρμοδιότητά της αποτελεί η διαχείριση και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω, ρωτούν οι βουλευτές ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα σχετικά με την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων εντός του 2017, ποια είναι τα προβλήματα που εμποδίζουν τις αποκρατικοποιήσεις και πότε θα μεταφερθούν στην ΕΕΣΠ Α.Ε. οι ΔΕΚΟ. Τέλος, ζητούν να μάθουν το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την ολοκλήρωση των «μνημονιακών» υποχρεώσεών μας, όσον αφορά στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς:
1. Οικονομικών
2. Οικονομίας και Ανάπτυξης
3. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: ΠΟΡΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις προβλέπεται για το 2017 - σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό – να ανέλθουν στα 2 δις ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη, ωστόσο, τη μέχρι τώρα πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, το ποσό αυτό τίθεται εν αμφιβόλω. Χαρακτηριστικά παραδείγματα καθυστερήσεων, αποτελούν οι ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν το Ελληνικό, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τη ΔΕΣΦΑ, από τις οποίες θα προέλθει άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων εσόδων.

  • Στην περίπτωση του Ελληνικού, οι τελευταίες εξελίξεις με την από 15/2/2017 ερώτηση 18 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ζήτημα της οριοθέτησης των αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, καθώς και τη νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» με την οποία ζητούν ακύρωση της απόφασης της κ. Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού να μην χαρακτηρίσει ως διατηρητέα νεώτερα μνημεία κτίρια στην εν λόγω περιοχή, δημιουργούν ανησυχία για τη συνέχιση της αξιοποίησής του.
  • Στην περίπτωση των περιφερειακών αεροδρομίων, που υποτίθεται ότι θα παραδοθούν στη FRAPORT AG έως τις 15 Μαρτίου, υπάρχει εμπλοκή σχετικά με τη συμβατική υποχρέωση της ελληνικής πλευράς για παροχή 24ώρης κάλυψης των αεροδρομίων με διασώστες και οχήματα.
  • Στην περίπτωση της ΔΕΣΦΑ, μετά τον άγονο πρώτο διαγωνισμό, ακόμα είμαστε εν αναμονή της προκήρυξης νέου διαγωνισμού.
  • Επιπλέον, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις σχετικά με τις υποχρεώσεις που αφορούν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ ΑΕ), η οποία ιδρύθηκε με τον ν. 4389/2016 και αρμοδιότητά της αποτελεί η διαχείριση και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Το «περίφημο» Υπερταμείο παραμένει στην ουσία στα χαρτιά ενώ θα έπρεπε να είναι ενεργό ήδη από τα τέλη του 2016. Εκκρεμεί, για παράδειγμα, η ίδρυση της Εταιρείας Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ), αλλά και η επιλογή από το Εποπτικό Συμβούλιο των διοικητικών συμβουλίων των "θυγατρικών" του Υπερταμείου (ΕΤΑΔ, ΕΔΗΣ και ΤΑΙΠΕΔ), η οποία με βάση την αρχική έκδοση του επικαιροποιημένου μνημονίου, που σαφώς και έχει ξεπεραστεί λόγω των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων, έπρεπε να έχει γίνει μέχρι τον Φεβρουάριο. Ακόμα, στο αναθεωρημένο μνημόνιο αναφέρεται πως μέχρι τον Μάρτιο πρέπει να έχουν περάσει στην ΕΕΣΠ όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, με βάση και τις σχετικές τεχνικές εισηγήσεις, ενώ, εκκρεμεί επίσης η μεταφορά σε αυτήν των 12 ΔΕΚΟ που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους.

    Κατόπιν των ανωτέρω, δημιουργούνται πλήθος ερωτηματικών όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις.

    Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

    1) Ποιες είναι οι προθέσεις σας και ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα σχετικά με την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπεται να επιτευχθούν το τρέχον έτος βάσει του προϋπολογισμού 2017;

    2) Ποια είναι τα προβλήματα που εμποδίζουν την υλοποίηση των αναφερόμενων αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων και ποιες λύσεις σχεδιάζετε για την αντιμετώπιση τους;

    3) Πότε θα ορισθούν τα νέα διοικητικά συμβούλια των "θυγατρικών" του Υπερταμείου (ΕΤΑΔ, ΕΔΗΣ και ΤΑΙΠΕΔ);

    4) Πότε θα μεταφερθούν στην ΕΕΣΠ Α.Ε. οι ΔΕΚΟ και ποιες είναι αυτές;

    5) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την ολοκλήρωση των «μνημονιακών» υποχρεώσεων μας όσον αφορά στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας;

    Οι ερωτώντες βουλευτές
    Γιώργος Αμυράς - Β’ Αθηνών
    Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
    Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών