17 Φεβρουαρίου, 2015

Ερώτηση για το πρόβλημα βιωσιμότητας της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής Λάρισας

Οι βουλευτές του Ποταμιού, κ.κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας και Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου κατέθεσαν ερώτηση (αρ. πρωτ. 101/17-02-2015) προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με το πρόβλημα οριακής βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή Λάρισας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Πρόβλημα οριακής βιωσιμότητας αντιμετωπίζει η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή Λάρισας»

Η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή Λάρισας -η γνωστή από το μυθιστόρημα του Καραγάτση «O συνταγματάρχης Λιάπκιν»- αποτελεί κληροδότημα του Γεωργίου Αβέρωφ. Η λειτουργία της ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1911 και σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα πρωτοποριακό κέντρο έρευνας και πρακτικής. Αποτελεί δε ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα του περασμένου αιώνα που έχει κριθεί «διατηρητέο», καθώς τα 43 κτίρια της Σχολής είναι σπάνιας αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Στην Αβερώφειο υπάρχει σημαντικότατο αρχείο και μία μοναδική γεωπονική βιβλιοθήκη. Η Σχολή διαθέτει αγρόκτημα και οικοτροφείο που παρέχει δωρεάν στέγαση και διατροφή. Σήμερα, η Σχολή έχει εκατό σπουδαστές από όλη την Ελλάδα, που παρακολουθούν μια από τις δύο ειδικότητες διετούς διάρκειας: των αγροτικών μηχανημάτων και της ζωοτεχνίας. Τα έσοδα της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής προέρχονται από τα ενοίκια των πεντακοσίων στρεμμάτων που έχει στην κατοχή της, ενώ επιχορηγείται και από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ». Από τα συνολικά 2500 στρέμματα που παραχωρήθηκαν από το δωρητή, τα 1500 χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή και στέγαση του ΤΕΙ Λάρισας.

Η Σχολή αντιμετωπίζει πλήθος από προβλήματα, τα οποία επέτεινε η κρίση. Συγκεκριμένα, εγκατάλειψη από την πολιτεία της προσπάθειας να συντηρηθούν τα κτίρια της σχολής που από το 1923 έχουν κριθεί διατηρητέα. Τα κτίρια χρήζουν άμεσης αναπαλαίωσης. Η τελευταία αναπαλαίωση έγινε το 1990 σε 4-5 μόνο από τα κτίρια, ενώ τα υπόλοιπα είναι ακριβώς, όπως χτίστηκαν πριν από 100 και πλέον χρόνια. Όλες οι στέγες θέλουν ανακατασκευή, όπως και τα δίκτυα ύδρευσης και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Υπάρχει η δυνατότητα τα έργα αναπαλαίωσης να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, καθώς πρόκειται για «διατηρητέο μνημείο» σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά για να συμβεί αυτό απαιτείται η σύνταξη μιας προμελέτης, η οποία κοστίζει. Και παρά το γεγονός ότι η Διεύθυνση της Σχολής έχει απευθυνθεί σε διαφόρους φορείς, μέχρις στιγμής δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Σοβαρότατο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη μόνιμου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, που εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία της σχολής. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1990 η Σχολή είχε 30 μόνιμους υπαλλήλους, το 2013 μόνο 4 και το 2014 μόλις 2 λόγω συνταξιοδοτήσεων. Τα κενά θα μπορούσαν να καλυφθούν με τη μετακίνηση από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθηγητών διαφόρων ειδικοτήτων (όπως γεωπόνοι, χημικοί, και τεχνολόγοι) που πλεονάζουν ή από άλλες υπηρεσίες. Τέλος, και ο μηχανολογικός εξοπλισμός, ο όποιος στην πλειοψηφία του είναι των δεκαετιών του 40’ και του 50’, αποτελεί πρόσκομμα σοβαρό, καθώς χρήζει άμεσου εκσυγχρονισμού.

Επειδή δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ανάπτυξη της αγροτικής εκπαίδευσης με τέτοιους όρους.
Επειδή τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για φοίτηση στη Σχολή είναι διαρκώς αυξανόμενη και είναι προφανές ότι στην εποχή της κρίσης η στροφή των νέων στη γη, εάν δεν δίνει άμεσα την «απάντηση» στην ανεργία, πάντως δημιουργεί τη βάση για μελλοντική απασχόληση.

Επειδή η Αβερώφειος είναι μοναδική, με ιστορία και προσφορά, αλλά και τεράστιες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες.
Επειδή το «ΠΟΤΑΜΙ» φιλοδοξεί να γίνει η Ελλάδα το μποστάνι και το κελάρι της Ευρώπης και η αγροτική εκπαίδευση θέτει τις βάσεις.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Θα μεριμνήσετε, ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα χρηματοδότηση για την αναπαλαίωση όλων ή ορισμένων κτιρίων της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής;

2) Εξετάζετε την πιθανότητα να μετακινηθούν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πλεονάζοντες καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, ώστε να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό;

3) Σκοπεύετε να προωθήσετε συμπράξεις με το Δήμο Λάρισας, για να αξιοποιηθούν τα κτίρια, τα οποία -σημειωτέον- περιλαμβάνουν χώρους συνεδριάσεων, εστίασης, κοιτώνες κλπ;

4) Είναι στον άμεσο σχεδιασμό του Υπουργείου η κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ»;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ