20 Οκτωβρίου, 2015

Ελλάδα, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα δίχως εθνική πολιτική για το βιβλίο

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, Ιάσονας Φωτήλας, όσον αφορά την ανυπαρξία εθνικής πολιτικής για το βιβλίο μόνο στην Ελλάδα από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο τωρινός Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μπαλτάς, δεν έχει ανακοινώσει οτιδήποτε σχετικά με μέριμνα του Υπουργείου για το βιβλίο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) να έχει αναλάβει υποχρεώσεις, για τις οποίες δεν έλαβε πρόσθετη χρηματοδότηση, το πρόγραμμα ενίσχυσης μεταφράσεων να μη λειτουργεί, το πρόγραμμα για τη φιλαναγνωσία να καταργηθεί, χωρίς να απορροφηθούν σχετικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το κυριότερο η Ελλάδα να είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα, που δεν έχει πολιτική ή «στρατηγική» για τις βιβλιοθήκες.

Η συζήτηση για την επίκαιρη θα υλοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Ελλάδα, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα δίχως εθνική πολιτική για το βιβλίο»

Η κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στις αρχές του 2014 σήμανε την ακύρωση της προσπάθειας διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και την διάδοση του ελληνικού ποιοτικού βιβλίου τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ξυδάκης, κατά την επτάμηνη θητεία του, είχε αποφύγει να πάρει οποιαδήποτε θέση για το βιβλίο παρά την προεκλογική υπόσχεση του Ιανουαρίου του 2015 για την επαναλειτουργία του ΕΚΕΒΙ ή τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε έναν αντίστοιχης εμβέλειας εθνικό φορέα. Ο δε τωρινός Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μπαλτάς, δεν έχει ανακοινώσει οτιδήποτε σχετικά με αυτά τα θέματα. Ουσιαστικά, έχει σταματήσει να υπάρχει από το Υπουργείο οποιαδήποτε μέριμνα για το βιβλίο με τις συνέπειες να είναι ορατές και να μην περιποιούν τιμή για τη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα:

1) H Δ/ση Γραμμάτων του ΥΠΠΟ υποβιβάστηκε σε Τμήμα και από τους 30 πρώην εργαζόμενους στο ΕΚΕΒΙ απορροφήθηκαν στο υποχρηματοδοτούμενο σήμερα Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) μόνον 3. Το ΕΙΠ δεν λαμβάνει πρόσθετη χρηματοδότηση για τις αρμοδιότητες πολιτικής βιβλίου τις οποίες ανέλαβε.

2) Tο πρόγραμμα ενίσχυσης των μεταφράσεων, που επί ΕΚΕΒΙ λεγόταν «Φράσις» (www.frasis.gr) και ανάλογο διαθέτει κάθε ευρωπαϊκή χώρα, δεν έχει ξαναλειτουργήσει.

3) Το πρόγραμμα για τη φιλαναγνωσία, που υλοποιούσε το ΕΚΕΒΙ μέσα από ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Υπ. Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, διεκόπη με την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ και τα χρήματα για την αγορά βιβλίων από περίπου 1.100 ολοήμερα δημοτικά σχολεία (400.000 ευρώ), δεν απορροφήθηκαν.

4) Πολιτική ή "στρατηγική" για τις βιβλιοθήκες, κυριολεκτικά δεν υπάρχει. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αδυνατεί έως τώρα να συγκροτήσει και να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο για το βασικό θεσμό των δημόσιων βιβλιοθηκών. Οι 550 σχολικές βιβλιοθήκες που φτιάχτηκαν με χρήματα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή μένουν ανοιχτές χάρη σε κάποιους καθηγητές που εργάζονται (και) σ' αυτές εθελοντικά.

Βάσει των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Θα συσταθεί φορέας για όλες τις δράσεις που είναι απαραίτητες για την ενεργοποίηση του εθνικού σχεδίου πολιτικής βιβλίου; Ποιος φορέας θα αναλάβει υπεύθυνα τη λειτουργία της βάσης ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, μέσω της οποίας ενημερώνεται ολόκληρη η αγoρά του βιβλίου;

2) Ποιο είναι το μέλλον του προγράμματος «Φράσις», για το οποίο το ΕΙΠ έχει λάβει ειδική χρηματοδότηση από το Υπ. Πολιτισμού;

3) Θα μεταφερθούν τα κονδύλια του Προγράμματος ΕΣΠΑ της Φιλαναγνωσίας, που δεν απορροφήθηκαν, στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020;

4) Υφίσταται κάποιο σχέδιο πολιτικής για το ρόλο και τη λειτουργία των Βιβλιοθηκών, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, σε συντονισμό με τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιάσων Φωτήλας-Αχαΐας