1 Μαρτίου, 2018

Άραγε σε τι βοήθησε στο αντιαλκοολικό κίνημα στην Αμερική η ποτοαπαγόρευση;

Ομιλία Γρ. Ψαριανού στην Ολομέλεια της Βουλής

«Ας ανοίξουμε τα μάτια μας και ας μην βλέπουμε όλα τα νομοσχέδια με έναν τρόπο συμπολιτευτικό ή αντιπολιτευτικό. Αυτό τo νομοσχέδιο θα έπρεπε να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα της Βουλής πλην των δύο ακραίων», πρότεινε ο Ειδικός Αγορητής από το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, κλείνοντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής που συζητά το Σχέδιο Νόμου, που αφορά στα τελικά προϊόντα παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, καυτηριάζοντας με τον τρόπο αυτό το γεγονός ότι το κόμμα της ΝΔ έχει δηλώσει πως θα καταψηφίσει.

«Όλος ο κόσμος κινείται σε κατεύθυνση αποποινικοποίησης χρήσης ουσιών εκτός από τις υπανάπτυκτες χώρες και από τις χώρες, οι οποίες ζουν από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Είναι μία λογική ποτοαπαγόρευσης, η οποία μεγιστοποιεί σε τρομακτικό βαθμό τα κέρδη από την παράνομη διακίνηση ουσιών. Η πατέντα της ποτοαπαγόρευσης, αναπτύχθηκε παγκοσμίως και ως ναρκοαπαγόρευση. Άραγε, σε τι βοήθησε στο αντιαλκοολικό κίνημα στην Αμερική; Βοήθησε η ποτοαπαγόρευση ή η άρση της; Γιατί η ποτοαπαγόρευση έδωσε τεράστια κέρδη σε ένα μεγάλο σύστημα συμφερόντων, πολλαπλασίασε τους αλκοολικούς, ενώ διακινούνταν αλκοολούχα ποτά χείριστης ποιότητας, με αποτέλεσμα σχεδόν την καταστροφή της κοινωνίας στις ΗΠΑ, όλο το διάστημα της ισχύος της. Αντίθετα, η άρση της βοήθησε σημαντικά στην απαλλαγή από αυτές τις εξαρτήσεις και τις παρενέργειες», είπε ο βουλευτής του Ποταμιού, ενώ επεσήμανε το γεγονός ότι σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες πλην της Ελλάδας πρωτίστως, έχουν ακυρωθεί οι κατασταλτικές και απαγορευτικές πολιτικές, ενώ και πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει αυτές τις ιδεοληψίες και τις εμμονές. «Σε τουλάχιστον δεκατέσσερις χώρες της Ευρώπης και σε άλλες περίπου σαράντα στον κόσμο, περισσότεροι από πεντακόσια εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νόμιμη πρόσβαση στα φαρμακευτικά προϊόντα που προέρχονται από την κάνναβη», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γρηγόρης Ψαριανός αναφέρθηκε επισταμένως στις πολλές παραλείψεις, ασάφειες και κενά που παρουσιάζει η νομοθετική ρύθμιση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση και το κόμμα του θα το υπερψηφίσει.

Τόνισε, επίσης, τα οφέλη που θα προκύψουν τόσο για το κράτος από τη φορολογία, όσο και για τον αγροτικό πληθυσμό σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και στην τόνωση της ανεργίας με την δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Επεσήμανε ότι σήμερα κυκλοφορούν ήδη στα φαρμακεία σκευάσματα οπιούχα και άλλα με ναρκωτικές ουσίες, που κατόπιν συνταγής τα προμηθεύονται οι ασθενείς και άρα είναι παράλογο να μην επιτρέπεται η καλλιέργεια της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς. Άλλωστε, κατά την διαδικασία της ακρόασης φορέων στις Επιτροπές της Βουλής που εξέτασαν το νομοσχέδιο, κατατέθηκαν στοιχεία στα πρακτικά που αποδεικνύουν ότι η κάνναβη είναι λιγότερο βλαβερή και εξαρτησιογόνος από το αλκοόλ ή τον καπνό, ενώ η ανάγκη πρόσβασης των πανεπιστημίων στην κάνναβη προκειμένου να διεξάγονται έρευνες και κλινικές μελέτες αναφέρθηκε από όλους σχεδόν τους ομιλούντες.

«Οι μόνοι που βγαίνουν χαμένοι από την αποποινικοποίηση είναι το παραδικαστικό κύκλωμα και το παράνομο εμπόριο ουσιών, που είναι πρώτο στον κόσμο μαζί το εμπόριο όπλων. Έχει μηδενική φορολογική απόδοση προς το κράτος, ενώ κονομάνε διάφορα λαμόγια τα οποία είναι και σφόδρα αντίθετοι στην αποποινικοποίηση, γιατί θα χάσουν αυτά τα κέρδη. Και υπάρχουν διάφοροι ανόητοι οι οποίοι ακολουθούν αυτή την πολιτική από ιδεοληψία, προκατάληψη και εμμονές», είπε χαρακτηριστικά ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, ενώ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ που έβαλαν πρώτοι την απαγόρευση, τώρα πρωτοπορούν και την έχουν άρει σε 30 Πολιτείες τους, σε ορισμένες δε από αυτές γίνονται τεραστίων ποσών επενδύσεις για καλλιέργεια και παραγωγή προϊόντων.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Σχετικά