21 Ιουνίου, 2016

Από τις πιο ακριβές χώρες η Ελλάδα λόγω υπερφορολόγησης

Ερώτηση για τις συνέπειες της υπερφορολόγησης στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των καταναλωτών, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με την Ευρώπη και τις άλλες γειτονικές χώρες, κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού.

Η βουλευτής, επικαλούμενη στοιχεία της Eurostat για την ακρίβεια των τιμών σε βασικά τρόφιμα καθώς και μία σειρά από αρνητικές πρωτιές της χώρας μας στον τομέα της φορολόγησης, επισημαίνει ότι το υψηλό επίπεδο των τιμών συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές που έχουν οδηγήσει στην υπερφορολόγηση. Η ακρίβεια πλήττει ιδίως τα λαϊκά στρώματα και τους μικρομεσαίους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, οι υπερβολικοί φόροι κάνουν τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες μη ανταγωνιστικά λόγω ακρίβειας.

Ρωτά, λοιπόν, τους υπουργούς πώς ερμηνεύουν τη μεγάλη απόκλιση των τιμών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βασικά τρόφιμα, όπως το ψωμί και το γάλα, πως συνδυάζεται ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης με την βαρύτατη υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων που οδηγεί σε ακρίβεια και εν τέλει σε έλλειμμα ανταγωνιστικότητας προϊόντων και υπηρεσιών και αν προτίθενται να επανεξετάσουν την ακολουθούμενη φορολογική πολιτική στην κατεύθυνση της μείωσης των επιβαρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: α) τον Υπουργό Οικονομικών και β) τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: Από τις πιο ακριβές χώρες η Ελλάδα λόγω υπερφορολόγησης

Παρά την παρατεταμένη ύφεση και τη μείωση των εισοδημάτων, η Ελλάδα παρέμεινε το 2015 από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης των 28 σε βασικά τρόφιμα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για τα επίπεδα τιμών καταναλωτή που δημοσιεύθηκαν στις 15 Ιουνίου [Δελτίο 118/2016].

Συγκεκριμένα, οι τιμές στον τομέα του ψωμιού και των δημητριακών είναι 14% υψηλότερες στη χώρα μας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ, στον τομέα του γάλακτος, τυριού και αυγών, η διαφορά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη εκτοξεύεται στο 31%, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Επίσης, στον τομέα των αλκοολούχων ποτών, οι τιμές στην ελληνική αγορά είναι υψηλότερες κατά 17%.

Εξίσου ανησυχητική, ιδίως για την αγορά της Βόρειας Ελλάδας, είναι η σύγκριση με τις τιμές στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Αλβανία και Τουρκία), όπου η διαφορά είναι συντριπτική σε όλες τις κατηγορίες, σύμφωνα με το ίδιο Δελτίο. Ακόμα και σε τομείς όπου η χώρα μας κινείται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το κρέας και τα προϊόντα καπνού, οι τιμές στις γειτονικές χώρες φτάνουν ως και 38% και 51% χαμηλότερα αντίστοιχα.

Το υψηλό επίπεδο των τιμών συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές που έχουν οδηγήσει στην υπερφορολόγηση. Η ακρίβεια πλήττει ιδίως τα λαϊκά στρώματα και τους μικρομεσαίους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, όμως, οι υπερβολικοί φόροι κάνουν τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες μη ανταγωνιστικά λόγω ακρίβειας.
Όπως επισημαίνεται και σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής:

- Η Ελλάδα έχει τον 4ο υψηλότερο ΦΠΑ στην Ευρώπη, τη στιγμή που τα έσοδα από τον ΦΠΑ βαίνουν μειούμενα, όπως επισημαίνεται και στην πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική.

- Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η 8η υψηλότερη στον κόσμο ενώ επίκειται και νέα αύξηση του ΕΦΚ από την 1/1/2017 που θα οδηγήσει τις τιμές στο 1,5 ευρώ το λίτρο. Την ίδια στιγμή, στη Βουλγαρία ένα λίτρο αμόλυβδης στοιχίζει 99 λεπτά.

- Ο φορολογικός συντελεστής για τις ομόρρυθμες και ετερρόρυθμες εταιρείες είναι ο 2ος υψηλότερος στην Ευρώπη και για τα νομικά πρόσωπα γενικά, ο 5ος υψηλότερος, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

- Τέλος, ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι ο 6ος μεγαλύτερος στην Ευρώπη, χωρίς να υπολογίζεται το τέλος διανυκτέρευσης που αυξάνει τον ΦΠΑ από 13% σε 14,7 ως 17,5%, ενώ ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Πώς ερμηνεύετε τη μεγάλη απόκλιση των τιμών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βασικά τρόφιμα, όπως το ψωμί και το γάλα;

2) Πώς συνδυάζεται ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης με την βαρύτατη υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων που οδηγεί σε ακρίβεια και εν τέλει σε έλλειμμα ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών;

3) Προτίθεστε να επανεξετάσετε την ακολουθούμενη φορολογική πολιτική στην κατεύθυνση της μείωσης των επιβαρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης