17 Μαΐου, 2018

Αντιπυρική περίοδος 2018: Πόσο έτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός αυτήν την χρονιά;

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά και το μόνο που φαίνεται να έχει αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι η προμήθεια, μετά από δέκα χρόνια, μίας φόρμας εργασίας για κάθε πυροσβέστη. Φυσικά, τον υπόλοιπο εξοπλισμό ατομικής προστασίας συνεχίζουν να τον αγοράζουν μόνοι τους.

Από τα έντεκα Canadair που διαθέτει η πολεμική αεροπορία, ηλικίας από σαράντα ετών και άνω, δεν γνωρίζουμε πόσα τελικά θα είναι σε κατάσταση να επιχειρήσουν σε περίπτωση πυρκαγιών καθώς η παλαιότητα του κινητήρα τους δυσκολεύει την εύρεση ανταλλακτικών. Η ίδια περίπου κατάσταση επικρατεί και στα πυροσβεστικά οχήματα το 50% των οποίων είναι από 15 - 30 ετών και ο βαθμός συντήρησής του δεν κρίνεται ικανοποιητικός από τους ανθρώπους του Πυροσβεστικού Σώματος. Το αποκορύφωμα, μάλιστα, της φετινής χρονιάς είναι το πως εξαιτίας χρεών που έχουν συσσωρευτεί την τελευταία διετία, το Πυροσβεστικό Σώμα δεν βρίσκει πια συνεργείο για την επισκευή τους!

Ο βουλευτής από το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, αντλώντας ενδιαφέροντα στοιχεία που παραχώρησαν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος σε πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», καταθέτει, για πολλοστή φορά, ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών ζητώντας να πληροφορηθεί την κατάσταση του Πυροσβεστικού Σώματος τόσο σε μέσα πυρόσβεσης όσο και σε επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού καθώς και σε ποιο βαθμό έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός των έργων πρόληψης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών από τις περιφέρειες της χώρας.

Εκφράζει δε την ελπίδα αυτή τη φορά ο αρμόδιος Υπουργός να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις τα ερωτήματα του και όχι την ίδια γενικόλογη απάντηση που παίρνει κάθε χρόνο πως… «η Πολιτεία καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσει το καλύτερο, εύχεται όλα να πάνε καλά και υπόσχεται πως του χρόνου θα πάνε ακόμη καλύτερα».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Αντιπυρική περίοδος 2018»

Μπαίνουμε στην αντιπυρική περίοδο και για μία ακόμη χρονιά το Πυροσβεστικό Σώμα θα κληθεί να επιχειρήσει υπερβαίνοντας εαυτόν καθώς ελάχιστα έχουν αλλάξει αναφορικά με την κατάσταση των εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης, τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας για τους πυροσβέστες και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή» στο κυριακάτικο τεύχος της 13ης Μαΐου 2018 μετά από ρεπορτάζ με στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, η κατάσταση για τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και οχήματα έχει ως εξής:

Όσον αφορά στα αεροσκάφη και φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα θα επιχειρήσει με τα αξιόπιστα μεν γερασμένα δε, Canadair CL 215, τα περισσότερα εκ των οποίων αποκτήθηκαν μεταξύ 1974 και 1979. Πέρα από τις συχνές βλάβες λόγω «γήρατος», εξαιτίας της παλαιότητας κατασκευής του κινητήρα του συγκεκριμένου μοντέλου υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εύρεση ανταλλακτικών με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία αποκατάστασης μιας βλάβης ενώ ούτε τα καύσιμα τους είναι διαθέσιμα παντού λόγω της σπανιότητας τους. Σχετικά με τον αριθμό των αεροσκαφών, η χώρα έχει έντεκα Canadair CL 215 από τα οποία πέρυσι είχαν διατεθεί στην Πυροσβεστική εννέα, κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων όμως κάποια εμφάνισαν έκτακτες βλάβες.

Η ίδια περίπου κατάσταση υπάρχει και όσον αφορά στα πυροσβεστικά οχήματα. Το 50% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι από 15 - 30 ετών, ενώ υπάρχουν και παλιότερα, είναι στην πλειοψηφία τους κακοσυντηρημένα ενώ παραμένει και το τεράστιο πρόβλημα με τα ελαστικά τους. Το αποκορύφωμα των παραπάνω είναι το γεγονός πως εξαιτίας χρεών που έχουν συσσωρευτεί την τελευταία διετία, το Πυροσβεστικό Σώμα δεν βρίσκει πια συνεργείο για την επισκευή τους!

Μοναδική βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές αποτελεί η προμήθεια φορμών εργασίας, μία για κάθε πυροσβέστη, μετά από δέκα χρόνια!

Τέλος, στον τομέα σχεδιασμού και πρόληψης, το βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τον κρατικό μηχανισμό είναι η καθυστέρηση. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο ίδιο ρεπορτάζ εργολάβοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα καθώς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, πολλά δασαρχεία δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τους διαγωνισμούς για τα έργα καθαρισμού επικίνδυνων περιοχών για ανάφλεξη, της συντήρησης των δασικών δρόμων και άλλων έργων πρόληψης και ενώ βγαίνουν τα κονδύλια από την αρχή του έτους καθυστερεί πάρα πολύ η διαδικασία προγραμματισμού των έργων. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στον τομέα της πρόληψης είναι η γραφειοκρατία και η «πολυαρμοδιότητα».

Επειδή κάθε χρόνο το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται αντιμέτωπο με τα ίδια σχεδόν προβλήματα.

Επειδή η πρόληψη είναι ο σημαντικότερος παράγοντας τόσο για την μείωση των περιστατικών πυρκαγιάς όσο και για την επιτυχία των επιχειρησιακών δράσεων στην αντιμετώπιση τους.

Επειδή σε κάθε αντίστοιχη Ερώτηση μας στο παρελθόν οι αρμόδιοι Υπουργοί απαντούν με τα ίδια γενικόλογα, ευχολόγια να πάνε όλα καλά και υποσχέσεις που ξεχνιούνται με την έλευση του Φθινοπώρου.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Πόσα πυροσβεστικά αεροσκάφη θα διατεθούν φέτος από την Πολεμική Αεροπορία στο Πυροσβεστικό Σώμα και τα οποία βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάσβεση πυρκαγιών;

2. Σε περίπτωση που ο αριθμός των πυροσβεστικών αεροσκαφών δεν είναι επαρκής είναι στις προθέσεις σας η μίσθωση περαιτέρω αεροσκαφών ειδικά για τις ημέρες μεγάλης επικινδυνότητας;

3. Πόσα πυροσβεστικά οχήματα διαθέτει το πυροσβεστικό σώμα και ποια είναι η κατάσταση τους; Τι σκοπεύετε να κάνετε με χρέος που έχει συσσωρευτεί προς τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης τους;

4. Ποιος είναι ο αριθμός των μόνιμων πυροσβεστών και ποιος ο αντίστοιχος των εποχικών πυροσβεστών που βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα; Έχουν αναπληρωθεί όσοι πυροσβέστες μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες;

5. Είναι επαρκώς στελεχωμένες με εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό οι δασικές υπηρεσίες, δεδομένου και του αυξημένου όγκου εργασίας που υπάρχει με το σημαντικό και αναγκαίο έργο των δασικών χαρτών;

6. Σε ποιο βαθμό έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός των έργων πρόληψης (καθαρισμός περιαστικών δασών, οικοπέδων, επικίνδυνων περιοχών για ανάφλεξη, καθαρισμός και συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών κλπ.) για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών από τις περιφέρειες της χώρας;

7. Ποιο είναι το ποσό του φετινού προϋπολογισμού για την Πυροσβεστική Υπηρεσία; Από ποιες πηγές είναι τα προϋπολογισμένα κονδύλια, έχουν εκταμιευτεί και πώς έχουν επιμεριστεί; Έχει προβλεφθεί και έκτακτος προϋπολογισμός και αν ναι τι ύψους;

Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών

Σχετικά