Στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τοποθετήθηκε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού κ. Γιώργος Μαυρωτάς για το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις».
Στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τοποθετήθηκε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού κ. Γιώργος Μαυρωτάς για το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις».
Μετά από πρόταση του κ. Μαυρωτά και του Ποταμιού, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο Υφυπουργός Αθλητισμού και όλοι οι παρευρισκόμενοι αποδέχθηκαν τη μεγάλη σημασία να συμμετέχουν στην ακρόαση των φορέων στην άυριανή συνεδρίαση της επιτροπής, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας και η Ελληνική Αστυνομία.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μαυρωτάς επεσήμανε ότι το Ποτάμι δε συμφωνεί στη διαδικασία κατάθεσης του νομοσχεδίου με τη μορφή του επείγοντος και είναι πάγια θέση του Ποταμιού ότι πρέπει πάντα να προηγείται εποικοδομητικός και εξαντλητικός διάλογος και διαβούλευση σε όλα τα ζητήματα εκτός και εντός της Βουλής.
Κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε ότι κυβέρνηση φέρνει για ακόμη μία φορά ένα νομοσχέδιο πρόχειρα γραμμένο, αποσπασματικό, με άσχετες διατάξεις και με σημαντική απόκλιση μεταξύ του «ωραίου και επικοινωνιακού» τίτλου και του περιεχομένου.
Ο κ. Μαυρωτάς αναγνώρισε όντας αθλητής και ο ίδιος, το πολύ μεγάλο πρόβλημα της βίας που μαστίζει τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα και κατ’ επέκταση τα προβλήματα διαπλοκής και αναξιοπιστίας ειδικότερα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Επειδή όμως το μεγάλο θέμα της βίας δεν περιορίζεται και ούτε εκπορεύεται από τον αθλητισμό καθώς είναι συνολικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και της παιδείας, γι’ αυτό υπάρχει αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου στην παρούσα του μορφή. Το Ποτάμι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο για την καταπολέμηση της βίας ευρύτερα και αυτό φαίνεται από τις ερωτήσεις που έχει καταθέσει για το bullying, τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια κ.ο.κ.
Ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα έγκειται στην εφαρμογή των νόμων και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «πως θα καταπολεμήσουμε τη βία στα γήπεδα όταν δε μπορούμε να αποτρέψουμε ούτε το κάπνισμα σε κλειστά γήπεδα την ώρα του αγώνα;».
Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού έκανε λόγο για σχεδόν αυτοκρατορικές αρμοδιότητες του Υπουργού δημιουργώντας ένα πρωτοφανές προηγούμενο, που όμως έχει αρχίσει να γίνεται συνήθεια με τη νέα κυβέρνηση, να δίνονται δηλαδή υπερεξουσίες στους υπουργούς (βλ. διορισμός του συμβουλίου της ΕΡΤ από τον Υπουργό Επικρατείας, η ωμή παρέμβαση του ΥΠΠΘ στην επιλογή του Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ο κομματοκρατικός διορισμός των περιφερειακών διευθυντών από την ηγεσία του ΥΠΠΘ). Ο κ. Μαυρωτάς αναρωτήθηκε για ποιον λόγο ένας Υπουργός να θέλει να αναλάβει τέτοιες ευθύνες; Μήπως τελικά για να τις κάνει πιο χαλαρές και να έχει πολιτικό όφελος; Σίγουρα πάντως δε μπορεί ένας Υπουργός να μετατρέπεται σε Υπερδικαστή και να αλληλεπικαλύπτει ή και να παρακάμπτει τους δικαστές.
Το Ποτάμι συμφωνεί με τα αναφερόμενα για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, τα εποπτικά μέσα και τον έλεγχο της ροής εισιτηρίων στους συνδέσμους και θεωρεί πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο κ. Μαυρωτάς επεσήμανε το ζήτημα διακύβευσης του αυτοδιοίκητου των ομοσπονδιών για το οποίο οι λάθος διατάξεις και ερμηνείες μπορούν να οδηγήσουν σε ένα λεγόμενο αθλητικό Grexit πέραν των επαπειλούμενων Grexits της χώρας στην οικονομία ή την παιδεία.
Αναφερόμενος στο Grexit στην Παιδεία και το όπισθεν ολοταχώς της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στο παρελθόν, ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στα δύο άσχετα άρθρα του νομοσχεδίου τα οποία συνιστούν απλή υπαγόρευση των συνδικαλιστικών μειοψηφιών του κλάδου. Δε μπορεί να καταργείται δίχως αξιολόγηση και δίχως τις δυνατές βελτιώσεις στις πραγματικά υπαρκτές ατέλειές του, ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων ενώ πως είναι δυνατόν κάποιος μαθητής με βαθμό 5 ή 6 στα βασικά μαθήματα να περνάει την τάξη. Το Ποτάμι πιστεύει σε ένα δημόσιο σχολείο που παρέχει τις απαιτούμενες γνώσεις και όχι σε ένα σχολείο της ήσσονος προσπάθειας όπως αυτό που πάει να δημιουργηθεί, που θα παράγει ουσιαστικά απαίδευτα παιδιά.
Κλείνοντας την ομιλία του ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού σημείωσε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι πώς η πολιτεία θα αναγκάσει τις διοικήσεις των μεγάλων σωματείων να συνεργαστούν, καθώς πολλές φορές οι ανάρμοστες συμπεριφορές μεγαλοπαραγόντων είναι εκείνες που δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα και δημιουργούν κλίμα φανατισμού.
Ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε ότι η βία στον αθλητισμό έχει φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς και πρέπει τόσο η αντικειμενική όσο και η υποκειμενική ευθύνη να αναζητηθεί και να αντιμετωπισθεί καίρια και επιτέλους να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ οργανωμένων οπαδών και διοικήσεων.
*Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής
27 Απριλίου 2015