4 Νοεμβρίου, 2018

Το Ποτάμι είναι η μόνη μεταρρυθμιστική φωνή στην ελληνική πολιτική σκηνή

Η ομιλία της Ολυμπίας Αναστασοπούλου στο 3ο συνέδριο του Ποταμιού

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Διαβάστε το κείμενο της ομιλίας εδώ:

Καλησπέρα σε όλους,

Αγαπητοί φίλοι,

Τους ενοχλήσαμε…τους ενοχλήσαμε πολύ! Και γι αυτό μας θέλουν εκτός. Γιατί δεν είπαμε «πρέπει», είπαμε «θέλω»! Είπαμε την Απαγορευμένη λέξη μετά από 8 χρόνια μνημονίων.

Μέσα από την καμπάνια #thelopotami εκφράσαμε τα «θέλω» των πολιτών… για τη ζωή τους, για την οικογένειά τους,… για την Ελλάδα μας και τα μετατρέψαμε σε πολιτικές προτάσεις.

Σήμερα, από το βήμα του ανοιχτού Συνεδρίου μας σας καλώ να συνεχίσουμε αυτή την καμπάνια, αλλά αυτή τη φορά… για το ίδιο το Ποτάμι!

Σας καλώ λοιπόν, να εκφράσουμε τα #thelogiatopotami. Τα δικά σας θέλω. Γιατί αν δεν ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, δεν υπάρχει δρόμος να μας πάει. Και σήμερα, η Βουλή αποτελεί για μας μονόδρομο.

Αγαπητοί φίλοι,

Το Ποτάμι είναι σημαντικό. Και γι’ αυτό πρέπει να μπει στη Βουλή. Είναι το πιο σημαντικό κόμμα της αντιπολίτευσης και θα σας πω γιατί.

Με δεδομένο ότι πολύ δύσκολα θα προκύψει αυτοδυναμία για τα κυβερνητικά κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, διαφαίνεται πιο κρίσιμος από ποτέ ο ρόλος των υπολοίπων κομμάτων.

ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και λοιπά, νεοσύστατα και μη, ακροδεξιά μορφώματα αποτελούν «καμένες» επιλογές, που εμένα προσωπικά με φοβίζουν, όπως φυσικά και το ΚΚΕ.

Το ΠΑΣΟΚ απο την άλλη όσο κι αν επιμένει να αυτοαποκαλείται ΚΙΝΑΛ δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο από απολιθώματα παλαιοκομματισμού. Οι σκελετοί στην ντουλάπα του, φαίνεται να ξαναζωντανεύουν ένας ένας

Τι απομένει λοιπόν; Λύσεις του «χαβαλέ», ψήφος «τιμωρίας» ή ψήφος «διαμαρτυρίας»…

Όμως τα κόμματα αυτά δεν δημιουργούν λύσεις, αλλά καινούργια προβλήματα.

Αντίθετα, το Ποτάμι είναι η μόνη μεταρρυθμιστική φωνή στην ελληνική πολιτική σκηνή! Έχει ήδη παράξει κοινοβουλευτικό έργο πολλαπλάσιο της τωρινής δύναμης του, προτάσσοντας το εθνικό έναντι του κομματικού συμφέροντος.

Γιατί το Ποτάμι δεν στηρίζει ψηφοθηρικές πολιτικές. Στηρίζει τους πολίτες.

Στηρίζει τη χώρα.

Δεν κάνει χάρες. Ούτε χαρίζεται.

Γι’ αυτό το Ποτάμι δεν είναι απλά σημαντικό. Είναι κάτι περισσότερο. Είναι πολύτιμο στη Βουλή.

Αγαπητοί σύνεδροι,

Υπάρχουν 3 άξονες για να γίνει το Ποτάμι πιο Δυνατό. Τα 3 δικά μου ΘΕΛΩ για το συνέδριο

● Θέλω ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα
● Θέλω ξεκάθαρη εκλογική στρατηγική
● Θέλω ξεκάθαρο συμβόλαιο συνεργασιών

Πρώτον λοιπόν, #thelogiatopotami ένα Ξεκάθαρο Πολιτικό Στίγμα.
Οχι αριστερά, όχι δεξιά, όχι κέντρο… ΜΠΡΟΣΤΑ!

ΜΠΡΟΣΤΑ και ΜΑΚΡΙΑ από συντεχνίες και συμφέροντα.
ΜΠΡΟΣΤΑ σημαίνει να μιλάω για πολιτικές και όχι για πολιτική.
ΜΠΡΟΣΤΑ σημαίνει μακριά από τον κρατικό παρασιτισμό

Σημαίνει να σχεδιάζω και να υλοποιώ αξιόπιστες, αλλά και έξυπνες πολιτικές που δεν κοστίζουν οικονομικά, αλλά ναι, μπορεί να κοστίζουν πολιτικά.

Πολιτικές για την υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη, για τις οποίες σήμερα φορολογούμαστε βάναυσα από ένα αδηφάγο και άστοργο κράτος και εν τέλει τί παίρνουμε πίσω; μηδαμινές παροχές.

ΜΠΡΟΣΤΑ επίσης, σημαίνει πολιτικές που συνδυάζουν το κοινωνικό κράτος και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.
Σημαίνει προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βλεπετε τι γινεται απο την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη...
ΜΠΡΟΣΤΑ σημαίνει κοστολογημένος πολιτικός λόγος και ανοιχτή οικονομική διακυβέρνηση που προσελκύει επενδύσεις και φέρνει δουλειές και ανάπτυξη.

ΞΕΧΑΣΤΕ Ο,ΤΙ ΞΕΡΑΤΕ! Αυτό θα πει μπροστά. Οι όροι του παρελθόντος ανήκουν ακριβώς εκεί, στο παρελθόν.

Φίλες και φίλοι

Ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα δεν φέρνει την άνοιξη
Γι’αυτό #thelogiatopotami και συγκεκριμένη Εκλογική Στρατηγική. Σε ποιους μιλάμε, σε ποιους απευθυνόμαστε ο καθένας από μας όταν συζητάμε με φίλους και γνωστούς; Δεν απευθυνόμαστε στη «σιωπηλή πλειοψηφία»; Αυτή που κουράστηκε όχι μόνο να ψηφίζει, αλλά και να ακούει υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται ποτέ;

Η αποχή της τάξης του 45% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, η οποία αγγίζει το 70% στους νέους, σημαίνει πολύ απλά ότι το πρώτο κόμμα λαμβάνει περίπου 30% από τους μισούς μονο που πηγαν να ψηφίσουν.

Σκεφτείτε το σε μια παρέα δέκα ατόμων, ο ένας και μισός αποφασίζει σήμερα για όλους και σχηματίζει κυβέρνηση!
Νόθευση της δημοκρατίας?Ψευδαίσθηση της πλειοψηφίας;

Eιλικρινά σας μιλώ αν δεν υπήρχε το Ποτάμι μπορεί και εγώ να ήμουν στην πολυθρόνα μου το Σαββατόβραδο αυτό γκρινιάζοντας για τα κακώς κείμενα, ενω η οικογενεια μου εβλεπε τον αγωνα Παναθηναικος -ΑΕΚ …Εγω, όπως και πολλοί από εσάς είμαι σίγουρη, για το Ποτάμι όχι μόνο σηκώθηκα από τον καναπέ αλλά μπήκα και στην πολιτική για να παλέψω για τον άνεργο, τον συνταξιούχο, τον φοιτητή, τον επιχειρηματία, τον ελεύθερο επαγγελματία, την εργαζομενη μητερα.

#thelogiatopotami λοιπόν μια ξεκάθαρη Εκλογική Στρατηγική που θα περιέχει τα κατάλληλα πολιτικά μηνύματα και θα προβάλλει τα κατάλληλα πολιτικά ζητήματα. Θα περιγράφει το γιατί, το πού, το πότε και το πώς θα πείσουμε τους απέχοντες και τους “εγκλωβισμένους” κόντρα στην απαξίωση και στο κοινώς λεγόμενο «όλοι ίδιοι είναι».

Γιατι Εμείς δεν είμαστε ίδιοι. Είμαστε η επιλογή που δίνει διέξοδο. Εμείς εδώ στο Ποτάμι δεν έχουμε σκελετούς στην ντουλάπα, ούτε γραμμάτια απλήρωτα, για την ακρίβεια δεν οφείλουμε ούτε ένα ευρώ! Και μπορεί-ΕΥΤΥΧΩΣ- να μην είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί αλλά είμαστε σίγουρα επαγγελματίες της ζωής. Γιατί στην πολιτική έχουμε ανάγκη ακριβώς αυτούς... που δεν έχουν ανάγκη την πολιτική. Αυτοί είμαστε το Ποτάμι.
Αυτοί που δεν έχουμε ανάγκη την πολιτική!

Τρίτο και τελευταίο
#thelogiatopotami ξεκάθαρο Συμβόλαιο Συνεργασιών.

Και αυτό γιατί δεν είμαστε καρεκλοκένταυροι με συγκολλητική ουσία την εξουσία. Δεν είμαστε ουρά κανενός. Και πρόσφατα το αποδείξαμε. Δεν θυσιάζουμε τις αρχές και τις θέσεις μας: Αδιαπραγμάτευτη ευρωπαϊκή πορεία, σταθερό φορολογικό σύστημα και κίνητρα για επενδύσεις, αναμόρφωση ασφαλιστικού, διοικητική μεταρρύθμιση και τολμηρη συνταγματική αναθεώρηση με τους επτά πυλώνες που εχουμε ήδη προσδιορίσει!

Το κίνημα για την υγεία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη… για να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, ή μάλλον για να τις υπενθυμίσουμε, γιατί στην πράξη δεν παρεκκλίναμε ποτέ από αυτές.

Φίλες και φίλοι,

Δεν θέλω πολλά. Θέλω τα ουσιώδη! Μήπως ήρθε η ώρα να αναρωτηθεί ο καθενας από μας τι είναι αυτό που #thelogiatinellada? Γιατι αν και εσυ θελεις τα ιδια με εμας, μηπως εισαι Ποταμι και δεν το ξερεις;

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ

*Η Ολυμπία Αναστασοπούλου είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού και υπεύθυνη του Τομέα Αυτοδιοίκησης