26 Μαΐου, 2015

Το ΝΟΗΣΙΣ είναι ένα εκπαιδευτικό «αγαθό» που κινδυνεύει λόγω αδιαφορίας και αδράνειας της Πολιτείας

Ερώτηση για την απαξίωση της λειτουργίας του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών «Νόησις», κατέθεσε η Χριστίνα Ταχιάου προς τους αρμόδιους υπουργούς. Η βουλευτής του Ποταμιού επισημαίνει ότι το μοναδικό Τεχνολογικό Μουσείο της χώρας, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του καθώς τα δύο τελευταία χρόνια λειτουργεί «στον αυτόματο πιλότο» χωρίς να ορίζεται από τις κυβερνήσεις Διοικητικό Συμβούλιο, γεγονός που δημιουργεί καθημερινά εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του.

Ερώτηση για την απαξίωση της λειτουργίας του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών «Νόησις», κατέθεσε η Χριστίνα Ταχιάου προς τους αρμόδιους υπουργούς. Η βουλευτής του Ποταμιού επισημαίνει ότι το μοναδικό Τεχνολογικό Μουσείο της χώρας, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του καθώς τα δύο τελευταία χρόνια λειτουργεί «στον αυτόματο πιλότο» χωρίς να ορίζεται από τις κυβερνήσεις Διοικητικό Συμβούλιο, γεγονός που δημιουργεί καθημερινά εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του.

Η Χριστίνα Ταχιάου, τόνισε πως η αδιαφορία των αρμόδιων υπουργών, είχε ως αποτέλεσμα να λειτουργεί το Ίδρυμα σχεδόν σε καθεστώς «παρανομίας» αφού δεν μπορεί να κατατεθεί προϋπολογισμός του Ιδρύματος όσο δεν προχωρά ο διορισμός νέου Δ.Σ., ενώ η θητεία του προηγούμενου έχει ήδη λήξει από το 2012 και έτσι όλες οι πράξεις στερούνται τυπικότητας.

Επίσης, η βουλευτής του Ποταμιού υπογράμμισε πως η καθυστέρηση αυτή βάζει σε σοβαρό κίνδυνο το μέλλον ενός πρωτοποριακού πολιτιστικού κέντρου, με μοναδικές υποδομές, καινοτόμες δραστηριότητες και υψηλή μαθητική επισκεψιμότητα. Το «ΝΟΗΣΙΣ» όλον αυτόν τον καιρό λειτουργεί με μια απόφαση εκχώρησης δικαιωμάτων στον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος, αλλά χωρίς κατάθεση προϋπολογισμού, δεν μπορούν να γίνουν ενέργειες ζωτικής σημασίας για την διάσωση του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών, όπως ο διακανονισμός χρεών, τα οποία συνεχίζουν να συσσωρεύονται.

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε το 2001 και αποτελεί έναν και επιμορφωτικό φορέα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Με πολυάριθμες δραστηριότητες, τις οποίες παρακολούθησαν μέχρι σήμερα τουλάχιστον 1.500.000 επισκέπτες, κυρίως μαθητές, συμβάλλει στη γνωριμία με τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενώ καινοτομεί μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, των συμμετοχικών εκθεμάτων, των μόνιμων τεχνολογικών εκθετηρίων, των περιοδικών εκθέσεων, των σεμιναρίων και διαλέξεων, αλλά και των προβολών ταινιών ειδικής θεματολογίας στις άρτια τεχνικά εξοπλισμένες αίθουσες του. Παράλληλα διαθέτει πλανητάριο και προσομοιωτή, προσφέροντας μία μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες του να εξοικειωθούν με τις σύγχρονες επιστημονικές κατακτήσεις. «Το ΝΟΗΣΙΣ είναι ένα εκπαιδευτικό «αγαθό» για όλη την χώρα. Είναι λοιπόν απαράδεκτο το γεγονός πως κινδυνεύει η συνέχιση της λειτουργίας του λόγο της αδράνειας και της αδιαφορίας της Πολιτείας» είπε χαρακτηριστικά η Χριστίνα Ταχιάου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Βιωσιμότητα του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS»
 
Ερώτηση προς 1) τον Υπουργό Οικονομικών 
2) Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS» αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς και επιμορφωτικούς φορείς και αποτελεί το μοναδικό Τεχνολογικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Έχει πολυάριθμες δραστηριότητες, τις οποίες παρακολουθούν μέχρι σήμερα τουλάχιστον 1.500.000 επισκέπτες, κυρίως μαθητές. Συμβάλλει στη γνωριμία με τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενώ καινοτομεί μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, των συμμετοχικών εκθεμάτων, των μόνιμων τεχνολογικών εκθετηρίων, των περιοδικών εκθέσεων, των σεμιναρίων και διαλέξεων, αλλά και των προβολών ταινιών ειδικής θεματολογίας στις άρτια τεχνικά εξοπλισμένες αίθουσες του.

Έχει στην πραγματικότητα μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα αν και το Κράτος τον έχει εντάξει στη νομοθετική μεταχείριση των ΔΕΚΟ. Η λειτουργία του NOESIS βασίζεται σε πολύ μεγάλο μέρος σε αυτοχρηματοδότηση, ωστόσο εξαρτάται και έχει άμεσα ανάγκη από κρατικά κονδύλια, για να μπορεί να συνεχίσει να προάγει και να εξελίσσει το έργο του.

Το NOESIS για πάνω από δύο χρόνια είναι «ακέφαλο», καθώς ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών δεν προχωρά, χωρίς καμία εξήγηση, σε διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου. Το ακέφαλο του NOESIS, δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στην στρατηγική ανάπτυξη του αλλά και σε καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία του.

Η αδιαφορία των αρμόδιων υπουργών, έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργεί το NOESIS σχεδόν σε καθεστώς «παρανομίας» με συνέπεια να μην μπορεί να κατατεθεί προϋπολογισμός του Ιδρύματος.

Επιπλέον, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το NOESIS δεν του επιτρέπουν να καταθέσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τα τελευταία δύο έτη. Εκκρεμεί από το 2013 η τακτοποίηση ληξιπρόθεσμών οφειλών περίπου 500.000 ευρώ, εκκρεμότητα που είχε ρυθμιστεί με το υπουργείο Παιδείας, το Φεβρουάριο του 2013 και ακόμη δεν έχει διευθετηθεί.Αναμένεται, χωρίς καμία αισιοδοξία, από την πλευρά της διοίκησης και των εργαζομένων στο NOESIS, το υπόλοιπο της τακτικής κρατικής επιχορήγησης του 2014 καθώς και του 2015. Έχει αιτηθεί την επιπλέον οικονομική ενίσχυση για το ποσό των 150.000 ευρώ.

Το NOESIS σύσσωμο έχει απευθύνει πολλαπλές εκκλήσεις στα αρμόδια Υπουργεία και Γενικές Γραμματείες, με τελευταία αυτήν της 20/05/2015, από τα οποία δεν έχει λάβει καμία σαφή και ξεκάθαρη απάντηση.

Το προσωπικό πληρώθηκε καθυστερημένα το μισθό Μαρτίου και με τα αναμενόμενα έσοδα προβλέπεται η καταβολή ενός ακόμη μισθού έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ενώ δεν πληρώνονται λογαριασμοί πάγιων λειτουργικών αναγκών του, όπως η ΔΕΗ και κινδυνεύει το μουσείο με διακοπή ρεύματος.

Το NOESIS είναι ένα εκπαιδευτικό «αγαθό» για όλη την χώρα και κινδυνεύει με οριστικό κλείσιμο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοι:

1) Πότε προβλέπεται οτι το Υπουργείο Οικονομικών θα προβεί στο διορισμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου;

2) Πότε προβλέπεται η καταβολή των κρατικών επιχορηγήσεων για τα έτη 2014 και 2015;

3) Πότε προβλέπεται η οριστική διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών;

4) Αν σκοπεύουν τα αρμόδια Υπουργεία να εγκρίνουν την επιπλέον οικονομική ενίσχυση που έχει αιτηθεί το NOESIS;

5) Αν στα σχέδια της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο του ΝΟΗΣΙΣ, εφόσον έχει σταματήσει να το χρηματοδοτεί εδώ και καιρό και δεν διορίζει το ΔΣ του;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Χριστίνα Ταχιάου, Α' Θεσσαλονίκης 

26 Μαΐου 2015

διαβάστε επίσης