Αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των κακοποιών που έχουν αποφυλακισθεί με το νόμο Παρασκευόπουλου αλλά και τα αδικήματα, για τα οποία έχουν καταδικασθεί ζητούν οι βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς (Β’ Αθηνών), Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου) και Γρηγόρης Ψαριανός (Β’ Αθηνών), με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Παράλληλα, καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν στη Βουλή, αν αληθεύουν οι πληροφορίες, ότι επίκεινται μαζικές αποφυλακίσεις κακοποιών στο επόμενο χρονικό διάστημα και αν στις προθέσεις της κυβέρνησης μετά και τα τελευταία σοβαρά κρούσματα εγκληματικότητας είναι η αλλαγή του επίμαχου νόμου κατόπιν και των σοβαρών προβληματισμών, που διατυπώθηκαν από την Ασφάλεια Αττικής, σχετικά με τις συνέπειες στην ασφάλεια των πολιτών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τους κ.κ. Υπουργούς: 1)Εσωτερικών 2) Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
ΘΕΜΑ: «Κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια η επικείμενη αποφυλάκιση σκληρών κακοποιών με τις διατάξεις του ν. 4322/2015»
Μέσα στο κλίμα έντονης ανησυχίας για την έξαρση και την ποιοτική μεταβολή της εγκληματικότητας, μετά και από πρόσφατα περιστατικά βάναυσων ληστειών, κάποιες από τις οποίες τελέστηκαν από σεσημασμένους κακοποιούς, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το επόμενο διάστημα να αποφυλακιστούν κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του Ν.4322/2015 εκατοντάδες κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και επικίνδυνοι κακοποιοί, καταδικασμένοι σε πολλά χρόνια κάθειρξης. Το γεγονός αυτό φαίνεται να προβληματίζει την Ασφάλεια Αττικής, καθώς εκτιμάται ότι η πλειονότητα αυτών, θα διαπράξει εκ νέου, ίσως και ακόμα σκληρότερα αδικήματα.
Ο Ν. 4322/2015, όπως και άλλοι προγενέστεροι, μέσω της πρόωρης αποφυλάκισης κρατουμένων συνέβαλε σημαντικά στην αποσυμφόρηση των φυλακών, βελτιώνοντας τις συνθήκες κράτησης για τους υπολοίπους. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι η κατάσταση στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας υπήρξε δραματική, επισύροντας καταδικαστικές αποφάσεις για την χώρα μας, με τις αντίστοιχες χρηματικές ποινές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Εντούτοις, η μαζική αποφυλάκιση κρατουμένων, χωρίς καμία προϋπόθεση, όπως την εξέταση της φύσης του αδικήματος που είχε διαπραχθεί, τον τυχόν σωφρονισμό ή μεταμέλεια τους, την προηγούμενη ένταξη τους σε προγράμματα επανένταξης, τη μέριμνα για την ανεύρεση εργασίας τους, τη δυνατότητα αστυνομικής παρακολούθησης, οδηγεί μερίδα αυτών, σε υποτροπή στο έγκλημα και μάλιστα, σε κακουργηματική μορφή. Επιπλέον, η συνεχής παράταση ρυθμίσεων για πρόωρη αποφυλάκιση κρατουμένων, ενθαρρύνει επίδοξους εγκληματίες για διάπραξη αδικημάτων και απειλεί το γενικότερο αίσθημα δικαίου στην κοινωνία.
Δεδομένου ότι παρά τις εξαγγελίες του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για αποδέσμευση 800 αστυνομικών από την φύλαξη πολιτικών προσώπων, η αστυνόμευση στους δρόμους παραμένει σχεδόν ανύπαρκτη ενώ η ομάδα Δ.Ι.ΑΣ., που αποτελούσε την πλέον αποτελεσματική μονάδα πρόληψης και αντιμετώπισης του εγκλήματος είναι αποδεκατισμένη.
Δεδομένου ότι το μέτρο της πρόωρης αποφυλάκισης όταν παρατείνεται συνεχώς εξουδετερώνει το νόημα της ποινής, που είναι η γενική και ειδική πρόληψη του εγκλήματος, αλλοιώνει το νόημα και τον σκοπό των αποφάσεων της Ποινικής Δικαιοσύνης και επιτείνει το αίσθημα της ανασφάλειας των πολιτών.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Ποιες περιπτώσεις καταδικασθέντων πρόκειται να αποφυλακισθούν στο επόμενο διάστημα και τι αδικήματα έχουν διαπράξει;
2) Πόσοι μέχρι πρότινος κρατούμενοι έχουν μέχρι σήμερα αποφυλακισθεί πρόωρα και για ποιά αδικήματα είχαν καταδικασθεί;
3) Πόσοι αλλοδαποί κρατούμενοι που έχουν πρόωρα αποφυλακισθεί απελάθηκαν διαπιστωμένα στις χώρες καταγωγής τους;
4) Προτίθεστε να λάβετε υπόψη σας και τους προβληματισμούς της Ασφάλειας Αττικής, προκειμένου να επανεξετάσετε τους όρους αποφυλάκισης με τις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 4322/2015, θέτοντας επιπλέον κριτήρια και προϋποθέσεις;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Αμυράς – Β’ Αθηνών
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών