8 Ιουνίου, 2017

Στο «Μπορούμε» δόθηκε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2017

Στο «Μπορούμε» δόθηκε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2017, την υποψηφιότητα του οποίου πρότεινε και στήριξε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος.

«20.000 γεύματα προσφέρει καθημερινά το "Μπορούμε", ενώ συνολικά έχει προσφέρει 14.000.000 μερίδες φαγητού. Το βραβείο αποτελεί μια ελάχιστη επιβράβευση για τις αξιοσημείωτες δράσεις του οργανισμού, την προσφορά σε εθελοντική βάση και την επισιτιστική στήριξη σε ανθρώπους σε ανάγκη», δήλωσε ο Μίλτος Κύρκος με αφορμή την πολύ σημαντική αυτή διάκριση.

Το «Μπορούμε» είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό την καταπολέμηση του υποσιτισμού και της σπατάλης τροφίμων και σε όλη την Ελλάδα. Το «Μπορούμε» σώζει καθημερινά φαγητό και τρόφιμα από όλους τους πιθανούς δωρητές και τα προσφέρει μέσω κοινωφελών φορέων στους ανθρώπους που βρίσκονται σε διατροφική ανασφάλεια. Με αυτό τον τρόπο μειώνει τη σπατάλη φαγητού και ταυτόχρονα στηρίζει επισιτιστικά τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες με βάση την εθελοντική προσφορά.

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008 και απονέμεται για εξαιρετικά επιτεύγματα σε δραστηριότητες που εκφράζουν συγκεκριμένα τις αξίες που απορρέουν από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί με το «Μπορούμε» διακρίθηκαν η ΜΚΟ «Praksis», που προτάθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και η Αικατερίνη Παναγοπούλου, που προτάθηκε από την ευρωβουλευτή της ΝΔ κ.Ελίζα Βόζεμπεργκ. Οι νικητές θα λάβουν μετάλλιο σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και στη συνέχεια όλοι οι βραβευθέντες θα προσκληθούν σε κεντρική εκδήλωση απονομής του βραβείου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στις 11 Οκτωβρίου. Στην εκδήλωση δίνεται η μέγιστη δημοσιότητα προκειμένου να υπογραμμιστεί ο εξαιρετικός χαρακτήρας των εν λόγω δραστηριοτήτων.

«Εκτός από την βράβευση του πολύ σημαντικού ανθρωπιστικού έργου του "Μπορούμε", το βραβείο στέλνει επιπλέον ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα για την απώλεια τροφίμων και την αλλαγή νοοτροπίας στην Ελλάδα. Η μείωση απώλειας τροφίμων στα μισά μέχρι το 2030, υιοθετήθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Κάθε χρόνο 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλούνται στην ΕΕ με κόστος πάνω από 143 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής του Ποταμιού