13 Σεπτεμβρίου, 2017

Στο 1.000.000 απαριθμούνται οι εκκρεμείς υποθέσεις στην Ελληνική Δικαιοσύνη

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ερώτηση προς την Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τις σημαντικές υστερήσεις και παθογένειες που παρουσιάζει η Ελληνική Δικαιοσύνη. Η συνεχόμενη άρνηση εφαρμογής των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, έχει ως αποτέλεσμα οι εκκρεμείς υποθέσεις σήμερα να φτάνουν το 1.000.000.

Οι διαχρονικά ακολουθούμενες κακές πρακτικές του συστήματος, οδήγησαν σε απώλεια οικονομικών εσόδων ύψους 235 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ οι χαμένες ανθρωποημέρες φτάνουν τις 800.000 κάθε χρόνο.

Επίσης η προβληματική λειτουργία του δικαστικού μας συστήματος στην γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης, αποτελεί αιτία αποτροπής των υποψήφιων επενδυτών στην χώρα μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό: Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: «Ελληνική Δικαιοσύνη: 1.000.000 εκκρεμείς υποθέσεις»

Σε πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταγράφονται οι σημαντικές υστερήσεις και παθογένειές της Ελληνικής Δικαιοσύνης που ασκούν καταλυτική επιρροή στην απόδοση της δικαιοσύνης σε όλες τις κατηγορίες των υποθέσεων (ποινικές, αστικές, φορολογικές), τις τελευταίες δεκαετίες.

Παράλληλα η έκθεση της επιτροπής αναφέρει ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη «υποφέρει» από τεχνολογική υστέρηση, καθώς η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Οι αδυναμίες που εμφανίζονται στο δικαστικό μας σύστημα με την χρονοβόρα διαδικασία που ακολουθείται στην απονομή της δικαιοσύνης και η συνεχόμενη άρνηση εφαρμογής των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων αποτελεί μόνιμο πρόβλημα στο επιχειρηματικό περιβάλλον, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις και αποδυναμώνοντας τις προσπάθειες για ανάπτυξη της οικονομίας και αύξηση της απασχόλησης.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων (σε πρώτο βαθμό) στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερος από τον μέσον όρο της Ε.Ε. τόσο για τις αστικές και εμπορικές υποθέσεις, όσο και για τις διοικητικές διαφορές, ενώ οι εκκρεμείς υποθέσεις ξεπερνούν το 1.000.000.

Η απώλεια των οικονομικών εσόδων που υφίσταται η χώρα μας, σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), προσδιορίζεται στα 235 εκατ. ευρώ ετησίως, και οι χαμένες ανθρωποημέρες από την παθογένεια που παρουσιάζει το σύστημα, υπολογίζονται σε 800.000 ετησίως για όλα τα δικαστήρια της χώρας.

Επίσης η προβληματική λειτουργία του δικαστικού μας συστήματος στην γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου αποτελεί την πρώτη αιτία αποτροπής των υποψήφιων επενδυτών στην χώρα μας.

Δεδομένου ότι οι αδυναμίες που παρουσιάζει το δικαστικό μας σύστημα αποτελούν τον βασικό παράγοντα υπονόμευσης του κράτους δικαίου, ενώ δημιουργούν αντικίνητρο για τις επενδύσεις που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας.

Δεδομένου ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την αλλαγή της εικόνας και της λειτουργίας των Ελληνικών δικαστηρίων μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί.

Δεδομένου ότι από τις ακολουθούμενες αυτές κακές πρακτικές τα δημόσια ταμεία επιβαρύνονται με 235 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ κινδυνεύουν να χαθούν έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο από τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.

Δεδομένου ότι με την πρωτοβουλία της εξωδικαστικής επίλυσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι πρωτοβουλίες προτίθεστε να λάβετε για αλλαγές, του προβληματικού μέχρι σήμερα δικαστικού συστήματος, για γρηγορότερη εκδίκαση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων όλων των δικαστηρίων;

2. Ποιος ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων ανά κατηγορία δικαστηρίων ποινικά, αστικά, φορολογικά, και πιο το χρονοδιάγραμμά εκδίκασής σε πρώτο και δεύτερο βαθμό;

3. Σκοπεύετε να θωρακίσετε το θεσμικό πλαίσιο με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να γίνουν για γρήγορη και αποτελεσματική δικαιοσύνη, εξοικονόμηση δαπανών, ελαχιστοποίηση χαμένων εργατοωρών, δημιουργώντας ταυτόχρονα και κλίμα εμπιστοσύνης στους υποψήφιους επενδυτές;

4. Κινδυνεύει η χώρα μας από πρόστιμα και χρηματικές ποινές εξαιτίας των καθυστερήσεων που έχουν δημιουργηθεί στην απονομή Δικαιοσύνης;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

Σχετικά