“Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαία του το σύνθημα “πρώτη φορά αριστερά” και το Ποτάμι σήμερα τους λέει “πρώτη φορά στα σοβαρά”. Πρέπει να πάρουμε τη ζωή μας στα σοβαρά. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουμε περιθώρια για άλλα λάθη” δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό “Start Channel” της Κέρκυρας ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε.
Παράλληλα, ερωτώμενος για την επόμενη μέρα των εκλογών ανέφερε “Το Ποτάμι δεν είναι απαραίτητο να συγκυβερνήσει. Αυτό μπορεί να το κάνει η Ν.Δ. με το ΣΥΡΙΖΑ. Μοιάζουν σε πολλά. Μην τους βλέπεις που αντιδρούν και που λένε τώρα ότι δεν θα συγκυβερνήσουν. Το παλιό συνήθως όταν ψάχνει ‘συνέταιρο’ επιλέγει το παλιό, το γνώριμο”. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ακόμη αναφέρθηκε στο παλιό πολιτικό σύστημα τονίζοντας “Όταν είσαι αποκομμένος από την κοινωνία και αφοσιωμένος στην κομματική ζωή, δεν αποκτάς τα εφόδια ώστε να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις προς όφελος των πολλών. Όταν δεν έχεις δουλέψει ποτέ, όταν ήσουν πάντα παιδί του κομματικού σωλήνα, όταν ο μισθός έμπαινε και έβγαινε την 1η του μήνα χωρίς να ιδρώνεις, δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει διαλυμένη αγορά ή κλειστές τράπεζες”.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι:
-Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαία του το σύνθημα “πρώτη φορά αριστερά” και το Ποτάμι σήμερα τους λέει “πρώτη φορά στα σοβαρά”. Πρέπει να πάρουμε τη ζωή μας στα σοβαρά. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουμε περιθώρια για άλλα λάθη. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στη Ν.Δ. και δεν θέλουμε. Τα είδαμε τα φτιαξίματα τους. Και βέβαια δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στους 7 μήνες διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, όπου κανείς στην κρατική μηχανή δεν ήξερε τι κάνει.
-Το Ποτάμι μπορεί να μην τα έκανε όλα σωστά αυτούς τους 7 μήνες, αλλά με κανέναν τρόπο δεν πρόδωσε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Δεν είπε ποτέ ψέματα. Αντιθέτως είπε σκληρές αλήθειες και πολεμήθηκε γι’ αυτό. Το Ποτάμι δεν είναι κόμμα όπως ήταν τα κόμματα παλιά. Δεν διαθέτει κομματικό μηχανισμό, δεν έχει γραφεία σε διάφορες πόλεις της χώρας τα οποία να επιβαρύνουν τον φορολογούμενο. Δεν έχει δάνεια στις τράπεζες που δεν επιστρέφονται ποτέ, όπως κάνουν τα κόμματα του παλαιού συστήματος, και και τα πληρώνει στο τέλος ο ελληνικός λαός. Να πούμε όμως τι σημαίνει αυτή η επιλογή. Σημαίνει πολύ λιγότερες ψήφους. Το κάνουμε συνειδητά όμως, γιατί υπολογίσαμε ότι για να συντηρήσουμε γραφεία σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας χρειάζονται 400.000 ευρώ το χρόνο. Εμείς αυτά τα χρήματα δεν τα έχουμε και δεν θέλουμε να τα πάρουμε από κανέναν.
-Πώς θα μπορούσε το Ποτάμι να ανήκει στο παλιό πολιτικό σύστημα; Δεν υπήρξε σε κανένα από τα πάρτι του παρελθόντος. Δεν μετείχε στις προηγούμενες Βουλές, δεν είχε συναινέσει σε καμία από τις προηγούμενες σπατάλες. Δεν ήταν στο χέρι του τόσα χρόνια το να αποτρέψει τον κατήφορο της χώρας, γιατί δεν ήταν στη Βουλή, δεν υπήρχε. Πώς λοιπόν εμείς είμαστε το παλιό κατεστημένο; Ήμασταν εκτός συστήματος και ουσιαστικά ήρθαμε και παραμένουμε εκτός συστήματος. Δεν μετέχουμε στο χαβαλέ τους. Δεν μετέχουμε στα λάθη τους. Δεν μετέχουμε στα πειράματα τους. Με το που “μπήκαμε” στη Βουλή είχαμε μια διακριτή συμπεριφορά. Ήμασταν οι μόνοι που έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους και αποβάλαμε τη νοοτροπία του “όχι σε όλα” ή “ναι σε όλα”. Στηρίζουμε όσα πιστεύουμε, καταψηφίζουμε όσα διαφωνούμε. Μέχρι να εμφανιστεί το Ποτάμι στη Βουλή αυτή ήταν χωρισμένη σε στρατόπεδα. Αυτή είναι η συνεισφορά μας στο πολιτικό σύστημα και ο κόσμος πρέπει να μας κρίνει γι’ αυτούς τους 7 μήνες.
-Το Ποτάμι δεν είναι απαραίτητο να συγκυβερνήσει. Αυτό μπορεί να το κάνει η Ν.Δ. με το ΣΥΡΙΖΑ. Μοιάζουν σε πολλά. Μην τους βλέπεις που αντιδρούν και που λένε τώρα ότι δεν θα συγκυβερνήσουν. Το παλιό συνήθως όταν ψάχνει “συνέταιρο” επιλέγει το παλιό, το γνώριμο. Θυμήσου το ΣΥΡΙΖΑ. Ποιον επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ για συγκυβερνήτη του; Επέλεξε τους ΑΝΕΛ. Ένα παλιό κόμμα. Παλιό στη νοοτροπία με παλιούς βουλευτές. Γιατί; Επειδή είχαν τους ίδιους στόχους. Την άλωση του κράτους, τη διαιώνιση της εξουσίας τους.
-Εμείς λοιπόν, το Ποτάμι, θέλουμε να πούμε στους πολίτες να ψαλιδίσουν τα φτερά των δυο μεγάλων κομμάτων, να ενισχύσουν το Ποτάμι, ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε τους όρους, όντας δυνατοί και μέσα στα πράγματα.
-Υπάρχουν άνθρωποι στη Ν.Δ., όπως υπάρχουν άνθρωποι και στο ΣΥΡΙΖΑ που έχουν καταλάβει την ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.
-Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με το πολιτικό σύστημα. Γιατί το λέω συνέχεια; Όταν είσαι αποκομμένος από την κοινωνία και αφοσιωμένος στην κομματική ζωή, δεν αποκτάς τα εφόδια ώστε να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις προς όφελος των πολλών. Όταν δεν έχεις δουλέψει ποτέ, όταν ήσουν πάντα παιδί του κομματικού σωλήνα, όταν ο μισθός έμπαινε και έβγαινε την 1η του μήνα χωρίς να ιδρώνεις, δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει διαλυμένη αγορά ή κλειστές τράπεζες. “Και τι έγινε που θα κλείσουν οι τράπεζες; Ο κόσμος δεν έχει λεφτά στις τράπεζες” λέγανε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που νομίζαν ότι οι τράπεζες είναι για τους πλούσιους. Δεν είναι έτσι όμως, γιατί οι πλούσιοι έχουν τρόπους να εξασφαλίσουν τα χρήματα τους και εκτός των τραπεζών.
-Δεν είναι όμως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει από την άλλη και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. των οποίων βιώσαμε τα λάθη. Είδαμε την λιτότητα και τα μνημόνια που μας επιφύλαξαν. Πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν το θράσος να βγαίνουν, ενώ δεν έχουν κάνει κανένα έργο, και να ζητάνε από τον κόσμο να τους ξαναψηφίσει;
-Η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα που δεν είχε την τόλμη ούτε να αλλάξει τον πρόεδρό της. Ποιοι θα είναι οι υπουργοί στο νέο σχήμα; Θα είναι οι ίδιοι οι προηγούμενοι; Αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν, να ανακυκλώνουν τα ίδια πρόσωπα; Και ο Τσίπρας με ποιους θα πολιτευτεί; Με ποιους υπουργούς; Με αυτούς που κατέστρεψαν τη χώρα;
-Δεν πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας έχει καταλάβει τα λάθη του. Βγήκε προχθές και είπε ότι θα συνεργαστεί μόνο με τον Καμμένο. Μπορεί να συνηγορήσει κανείς ότι αυτή η σύμπλευση και αυτή η συνύπαρξη ήταν πετυχημένη για τη χώρα;