9 Ιουνίου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Ελπίζω ότι δεν θα ζήσουμε μια τραγωδία από παρεξήγηση

Την ανάγκη ενός έντιμου συμβιβασμού επανέλαβε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή του το πρωί της Τρίτης στο Περιστέρι. Ο επικεφαλής του Ποτάμιου, είπε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει ένα όριο, μετά το οποίο ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ, αλλά δουλεύει εναντίον σου και η χώρα μας έχει ξεπεράσει αυτό το όριο».

Την ανάγκη ενός έντιμου συμβιβασμού επανέλαβε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή του το πρωί της Τρίτης στο Περιστέρι. Ο επικεφαλής του Ποτάμιου, είπε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει ένα όριο, μετά το οποίο ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ, αλλά δουλεύει εναντίον σου και η χώρα μας έχει ξεπεράσει αυτό το όριο».

Κάλεσε για άλλη μια φορά τον Αλέξη Τσίπρα, να προβληματιστεί από τις αντιδράσεις των συμμάχων μας, να κλείσει τ’ αυτιά του στις συνιστώσες και να πάψει η διαπραγμάτευση να είναι επικοινωνιακό, εσωτερικό παιχνίδι».

Η πλήρης του Σταύρου Θεοδωράκης στους δημοσιογράφους είναι η εξής:

«Ελπίζω η κυβέρνηση μετά και τις τελευταίες αντιδράσεις των συμμάχων μας, να κατάλαβε ότι κάπου εδώ το παιχνίδι τελειώνει. Εννοώ το επικοινωνιακό παιχνίδι στο εσωτερικό της χώρας. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι πολλά απ’ αυτά που έγιναν τους τέσσερις τελευταίους μήνες δεν αποσκοπούσαν σε μια καλύτερη συμφωνία -πράγμα που όλοι θέλαμε και για το οποίο όλοι βοηθούσαμε, φωνάζοντας στην Ευρώπη και στη Βουλή- αλλά αποσκοπούσε κυρίως στο να ησυχάσουν οι φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω να έχει απομακρυνθεί απ’ αυτή την επικοινωνιακή πολιτική η κυβέρνηση και να έχει αποφασίσει να δώσει μια καλή και έντιμη συμφωνία στον ελληνικό λαό. Όπως έχω πει, εμείς θα είμαστε εκεί να στηρίξουμε μια έντιμη συμφωνία, έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους μας. Ελπίζω να έχουμε απομακρυνθεί από το σημείο της τραγωδίας. Πολλές φορές στην ιστορία, οι τραγωδίες δεν γίνονται ηθελημένα. Γίνονται από παρεξήγηση. Γίνονται γιατί κάποιος δεν υπολογίζει σωστά τις αντιδράσεις τού άλλου. Γιατί δεν υπολογίζει σωστά τον χρόνο. Ελπίζω ότι δεν θα ζήσουμε μια τραγωδία από παρεξήγηση. Ελπίζουμε να έχει καταλάβει η κυβέρνηση, ότι αυτό το χρονικό σημείο είναι το τελευταίο. Δεν της επιτρέπονται άλλες καθυστερήσεις. Υπάρχει άλλωστε σε όλα τα παιχνίδια και στην πολιτική μια αρχή: από ένα σημείο και μετά, ο χρόνος δε δουλεύει υπέρ σου. Και φοβάμαι ότι είμαστε σ’ αυτό το σημείο. Απ’ αυτό το σημείο και μετά, ο χρόνος της Ελλάδας δεν είναι υπέρ της. Επομένως, γερά μεν στη διαπραγμάτευση, αλλά να έχουμε σύντομα αποτέλεσμα, για να ανασάνει λίγο η κοινωνία και η Οικονομία».

Ερωτώμενος για τον σκοπό της επίσκεψής του στο Περιστέρι, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε:

«Είχαμε μία πρόσκληση από τους φίλους μας στο Κ.Α.Π.Η. Περιστερίου να πιούμε καφέ μαζί τους και να τους ακούσουμε. Ήθελα να τους ακούσω και να δώσω τις δικές μου απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Είναι συγκινητικό αυτό που μου είπε μια κυρία μπαίνοντας, ότι αυτό που περιμένει από το Ποτάμι είναι να κάνει κάτι για τα παιδιά της και όχι για την ίδια. Ήθελε να μου πει δηλαδή αυτό που επανέλαβαν κι άλλοι συνταξιούχοι: ότι το σημαντικό αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι, ναι μεν να κρατήσουμε τους συνταξιούχους σε μια αξιοπρέπεια, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι να βρούμε τον τρόπο να υπάρχουν δουλειές, να είναι ικανοποιημένα τα παιδιά και να μη φεύγουν στο εξωτερικό. Το Περιστέρι αιμορραγεί. Όλα τα μυαλά όταν τελειώνουν το σχολείο προσπαθούν να βρουν διέξοδο στο εξωτερικό κι αυτό πληγώνει πολύ τους φίλους μας».

9 Ιουνίου 2015