Την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας τονίζουν οι βουλευτές από Το Ποτάμι, Σ. Δανέλλης και Γ. Ψαριανός, για το μεγάλο ζήτημα των σχέσεων μας με την Αλβανία, ενώ ζητούν διευκρινίσεις και για το κόστος των συνεχών μετακινήσεων και ρωτούν αν θα υπάρχουν πρωτοβουλίες για το περιορισμό των περιττών δαπανών.
Την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας τονίζουν οι βουλευτές από Το Ποτάμι, Σ. Δανέλλης και Γ. Ψαριανός, για το μεγάλο ζήτημα των σχέσεων μας με την Αλβανία, ενώ ζητούν διευκρινίσεις και για το κόστος των συνεχών μετακινήσεων και ρωτούν αν θα υπάρχουν πρωτοβουλίες για το περιορισμό των περιττών δαπανών.
Αυτό που τονίζουν οι δύο βουλευτές είναι πως ενώ από τη μία μεριά το Υπουργείο Εξωτερικών σωστά εμφανίζεται νηφάλιο στις δηλώσεις του απέναντι τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δηλώσει πως θα επαναστελεχωθούν εγκαταλλελειμένα φυλάκια στην ελληνοαλβανική μεθώριο, ενεργοποιεί την εθνοφυλακή και στέλνει αντιφατικά μηνύματα περαιτέρω όξυνσης.
Από Το Ποτάμι τονίζουν πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις στην εξωτερική πολιτική μας, αντί να σπαταλάται η αξιοπιστία μας σε “πυροτεχνήματα”, που θα αξιοποιηθούν από την Αλβανία. Με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα θα δείξει πως επιθυμεί να δει την Αλβανία να συμπεριφέρεται με τον κώδικα συμπεριφοράς που επιβάλλει η ιδιότητά της ως υποψηφίας, για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τους κ.κ. Υπουργούς Εξωτερικών & Οικονομικών
Θέμα: «Συνέπειες του άκρατου λαϊκισμού του ΥΠ.ΕΘ.Α. στην εξωτερική πολιτική».
Είναι γνωστό ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διάγουν την καλύτερη περίοδό τους το τελευταίο διάστημα και οι προκλητικές δηλώσεις από μέρους της γειτονικής χώρας αλλά κι η ανακίνηση ζητημάτων, όπως οι υδρογονανθράκες του Ιονίου και τα θαλάσσια συνόρα Ελλάδας – Αλβανίας, υποδαυλίζουν τη διολίσθηση των διμερών σχέσεων.
Είναι ευτυχές το γεγονός πως από την πλευρά μας, η ελληνική εξωτερική πολιτική και οι δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών σε αυτό το ζήτημα διαπνέονται από σοβαρότητα, μετριοπάθεια, αλλά και αποφασιστικότητα σε σχέση με τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας. Η Ελλάδα επιθυμεί να δει την Αλβανία, κράτος μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, να συμπεριφέρεται με τον κώδικα συμπεριφοράς που επιβάλλει η ιδιότητά της ως υποψηφίας, για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρας.
Λάδι στη φωτιά έρχεται ωστόσο να ρίξει η λαϊκίστικη, μη ορθολογική και συνάμα προκλητική στάση του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Καμμένου, ο οποίος, φορώντας στρατιωτική παραλλαγή (και μάλιστα με μη προβλεπόμενο από τον κανονισμό του Στρατεύματος τρόπο) σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Ήπειρο εξήγγειλε:
Την επαναστελέχωση εγκαταλελειμμένων φυλακίων της Ελληνο-Αλβανικής μεθορίου τα οποία υπέπεσαν σε αχρηστία, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου,
Την εκ νέου ενεργοποίηση της Εθνοφυλακής στις παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας,
Τη δυνατότητα ένταξης γυναικών στις ανωτέρω μονάδες, κατόπιν εκπαίδευσής τους από Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων,
Και τη μεταφορά μεγάλου αριθμού νεοσυλλέκτων από την επόμενη ΕΣΣΟ στα παραμεθόρια φυλάκια της Ηπείρου και της Μακεδονίας, αντί του Έβρου και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Μάλιστα, όλα τα παραπάνω εξαγγέλθηκαν από τον κ. ΥΠ.ΕΘ.Α., κατόπιν ταξιδιού - πρόκληση που πραγματοποίησε με στρατιωτικό αεροσκάφος, προκειμένου να μεταβεί στα Ιωάννινα και την εκεί χρησιμοποίηση δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων, αντί χρήσης του αεροπλάνου της γραμμής και άλλων οχημάτων, που δεν επιβαρύνουν εξίσου τον κρατικό προϋπολογισμό.
Δεδομένου ότι η περαιτέρω όξυνση των σχέσεών μας με χώρες στα βόρεια σύνορα μας δεν εξυπηρετεί τις επιδιώξεις μας
Δεδομένου ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις στην εξωτερική πολιτική μας, αντί να σπαταλάται η αξιοπιστία μας σε “πυροτεχνήματα”, που θα αξιοποιηθούν από την Αλβανία, ειδικά όταν εμπλέκεται το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων
Δεδομένου ότι η εκτεταμένη χρήση πτητικών μέσων του κρατικού μηχανισμού για τις αποστολές των Υπουργών, αλλά και άλλων μελών της Κυβέρνησης είναι απαράδεκτη, ειδικά κατά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Υπάρχει ζήτημα αναπροσαρμογής του αμυντικού δόγματος της Ελλάδας, από τα ανατολικά μας σύνορα προς τα βόρεια, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ. ΥΠ.ΕΘ.Α.;
2. Ποια είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τα διαβήματα της Αλβανικής κυβέρνησης για τα ζητήματα των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας στο Ιόνιο πέλαγος;
3. Υπάρχει πρόβλεψη για συντονισμό μεταξύ των Υπουργείων για μία ενιαία αποτελεσματική πολιτική για τέτοια μείζονα ζητήματα, αλλά και την αποφυγή περιττών δαπανών από αναίτιες μετακινήσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης και την επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών
16 Ιουνίου 2015