21 Σεπτεμβρίου, 2016

«Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: ώρα μηδέν»

Την άκρως απογοητευτική, αλλά και επικίνδυνη, κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας αναδεικνύει με επίκαιρη ερώτηση, που αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη (22/09), ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Andor-Λυκουρέντζου (2013) προέβλεπε ότι έως τις 31/12/2015 έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση στο «νέο και οικονομικά βιώσιμο σύστημα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας». Σήμερα παραμένουν ανοιχτά τρία ψυχιατρεία: ΨΝΑ «Δαφνί», Δρομοκαΐτειο, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει νέα καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της απο-ασυλοποίησης. Μάλιστα, πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας επιστολή (17/08) του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Nils Muiznieks, προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό, και την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Φωτίου, στην οποία περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ψυχική υγείας, όπως τη βίωσε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα μεταξύ 3-8/07, και εγκαλεί τους Υπουργούς για καθυστερήσεις, παραλείψεις και αστοχίες.
Την ίδια στιγμή, ενώ η διαβούλευση του σχεδίου νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας έληξε στις 23/05/2016 (διήρκησε 10 ημέρες), ακόμα δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση. Το ερώτημα είναι γιατί η εκπόνηση του σχεδίου νόμου προηγήθηκε της ολοκλήρωσης του πορίσματος της Ομάδας Εργασίας για την Ψυχική Υγεία, το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί επίσημα στις 31-03-2016 στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρεται στην από 08-03-2016 απάντηση του κ. Ξανθού στην με αριθμ. πρωτ. 1862/107/11-02-2015 ερώτηση & ΑΚΕ του υπογράφοντος; Επιπλέον, ενώ στην ίδια απάντηση αναφέρεται σε σχέση με τη χρηματοδότηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης ότι «έχει –για πρώτη φορά- διασφαλιστεί η κρατική χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής με δέσμευση 52 εκατομμυρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό…», σε άλλο σημείο τονίζεται ότι στη συνάντηση στις Βρυξέλλες «τέθηκαν οι βάσεις για περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοδότησης τμήματος του εγχειρήματος στην επόμενη προγραμματική περίοδο μέσα από την αξιοποίηση των διαρθρωτικών, και όχι μόνο, ταμείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Με άλλα λόγια, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι στον αέρα και αναγκάζεται το Υπουργείο να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση «για πρώτη φορά», όπως ρητά ομολογεί.
Το Ποτάμι ρωτά τον Υπουργό: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία κλεισίματος των ψυχιατρείων; Ποιο ήταν το επεξεργασμένο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας βάσει του οποίου έγινε η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου Andor-Λυκουρέντζου; Υπάρχει νέα συμφωνία με σαφές χρονοδιάγραμμα; Μπορείτε να εγγυηθείτε τη συνέχιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης; Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί; Ποια είναι η σκοπιμότητα της σύστασης Ομάδας Εργασίας στο Υπουργείο για την Ψυχική Υγεία, δεδομένου ότι η εκπόνηση του σχεδίου νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας προηγήθηκε της ολοκλήρωσης του πορίσματος της εν λόγω Ομάδας; Υπάρχει πόρισμα; Εάν ναι, γιατί δεν κατατέθηκε, όταν με αίτηση κατάθεσης εγγράφων ζητήθηκε από τον υπογράφοντα;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: ώρα μηδέν»

Η υπάρχουσα κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας είναι απογοητευτική: ελάχιστα τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, ολιγάριθμες οι Κινητές Μονάδες, ανύπαρκτο το Δίκτυο Κοινοτικών Υπηρεσιών, υπό σχεδιασμό ακόμη η τομεοποίηση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Στην πράξη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Ψυχικής Υγείας ασκείται από τους ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων και τα εξωτερικά ιατρεία των ψυχιατρείων.
To Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Andor-Λυκουρέντζου (2013) προέβλεπε ότι έως τις 31/12/2015 έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση στο «νέο και οικονομικά βιώσιμο σύστημα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας». Σήμερα παραμένουν ανοιχτά τρία ψυχιατρεία: ΨΝΑ «Δαφνί», Δρομοκαΐτειο, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Στην από 08-03-2016 απάντηση του Υπουργού στην με αριθμ. πρωτ. 1862/107/11-02-2015 ερώτηση & ΑΚΕ του υπογράφοντος αναφέρεται το εξής «Για τα τρία (3) Ψυχιατρικά Νοσοκομεία … προωθείται η επαναδιαπραγμάτευση της καταληκτικής ημερομηνίας κατάργησής τους, λόγω της γενικότερης έλλειψης υλικών και ανθρώπινων πόρων…». Έως σήμερα το Υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει νέα καταληκτική ημερομηνία.
Σε άλλο σημείο της απάντησης αναφέρεται ότι «έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, το οποίο θα αναρτηθεί άμεσα για δημόσια διαβούλευση», ενώ συνεχίζει «Στο Υπουργείο Υγείας έχει συγκροτηθεί Ομάδα Εργασίας για την Ψυχική Υγεία… Το επίσημο τελικό πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την Ψυχική Υγεία, το οποίο θα συναποτελείται από τα επιμέρους πορίσματα των υπο-ομάδων, θα κατατεθεί επίσημα στις 31-03-2016 στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας». Με άλλα λόγια, η εκπόνηση του σχεδίου νόμου προηγήθηκε της ολοκλήρωσης του πορίσματος της Ομάδας Εργασίας για την Ψυχική Υγεία. Επιπλέον, ενώ η διαβούλευση του σχεδίου νόμου έληξε στις 23/05/2016 (διήρκησε 10 ημέρες), ακόμα δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.
Επιπλέον, ενώ στην απάντηση αναφέρεται σε σχέση με τη χρηματοδότηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης ότι «έχει –για πρώτη φορά- διασφαλιστεί η κρατική χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής με δέσμευση 52 εκατομμυρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό…», σε άλλο σημείο τονίζεται ότι στη συνάντηση στις Βρυξέλλες «τέθηκαν οι βάσεις για περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοδότησης τμήματος του εγχειρήματος στην επόμενη προγραμματική περίοδο μέσα από την αξιοποίηση των διαρθρωτικών, και όχι μόνο, ταμείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Με άλλα λόγια, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι στον αέρα και αναγκάζεται το Υπουργείο να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση «για πρώτη φορά», όπως ρητά ομολογεί.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία κλεισίματος των ψυχιατρείων; Ποιο ήταν το επεξεργασμένο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας βάσει του οποίου έγινε η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου Andor-Λυκουρέντζου; Υπάρχει νέα συμφωνία με σαφές χρονοδιάγραμμα; Μπορείτε να εγγυηθείτε τη συνέχιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης; Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί;
2) Ποια είναι η σκοπιμότητα της σύστασης Ομάδας Εργασίας στο Υπουργείο για την Ψυχική Υγεία, δεδομένου ότι η εκπόνηση του σχεδίου νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας προηγήθηκε της ολοκλήρωσης του πορίσματος της εν λόγω Ομάδας; Υπάρχει πόρισμα; Εάν ναι, γιατί δεν κατατέθηκε, όταν με ΑΚΕ ζητήθηκε από τον υπογράφοντα;

Ο ερωτών βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας

Σχετικά