14 Ιουλίου, 2016

Προαναγγελθείσα «κατάληψη» στο ΑΠΘ

Ερώτηση για την προαναγγελθείσα δεκαήμερη «κατάληψη» στους χώρους του ΑΠΘ για την πραγματοποίηση κατασκηνωτικής εκδήλωσης κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου, προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η βουλευτής επισημαίνει, ότι τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες ως συνταγματική επιταγή προηγούνται οποιασδήποτε επιφύλαξης, που μπορεί να αφορά τις πιθανές συνέπειες μιας ανοικτής εκδήλωσης. Όμως, εδώ πρόκειται για χώρο πανεπιστημιακό, για τον οποίο η πρυτανική αρχή πρέπει και οφείλει σύμφωνα με το νόμο να εφαρμόζει τα δέοντα, περιφρουρώντας τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, εντός και εκτός πανεπιστημιακής αιθούσης.

Πέραν του γεγονότος ότι δεν υφίστανται στο χώρο του ΑΠΘ οι στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής και καθαριότητας για μια τέτοια συγκέντρωση, τονίζεται ότι ο πανεπιστημιακός χώρος συνιστά τον κατεξοχήν χώρο του πολιτικού φιλελευθερισμού, όπου η κοινωνία στοχάζεται τον εαυτό της και «ανήκει» στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα οποία και συναποφασίζουν για την διεξαγωγή ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων με την ευρεία του όρου έννοια.

«Σε καμία περίπτωση, δεν νοείται οποιαδήποτε εξωπανεπιστημιακά στοιχεία αυτοβούλως να διοργανώνουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε χώρο στον οποίο ούτε ανήκουν, ούτε τους ανήκει, ούτε οποιαδήποτε άδεια έχουν ζητήσει ή λάβει» επισημαίνει.

Η βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα έχουν λάβει για την περιφρούρηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και της δημόσιας περιουσίας στο χώρο του ΑΠΘ και αν έχει υπάρξει συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα που είναι υπεύθυνα για την τήρηση της ακαδημαϊκής και δημόσιας τάξης στο χώρο του πανεπιστημίου ώστε να μην διαταραχθεί με οποιονδήποτε τρόπο η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου. Τέλος, δεδομένου ότι αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σειρά από μηχανοκίνητες πορείες προς τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Θεσσαλονίκης, ρωτά ποια μέτρα έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης στην περιοχή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: α) τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και β) τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: Προαναγγελθείσα κατάληψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη διεθνής κατασκηνωτική εκδήλωση ομάδων και συλλογικοτήτων που αποκαλείται No Borders Thessaloniki και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 1.000 άτομα. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα εντός των χώρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από αύριο 15 Ιουλίου μέχρι και τις 24 Ιουλίου, οι δε συμμετέχοντες καλούνται να κατασκηνώσουν εκεί.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης αναφέρεται ότι «Η βασική κατασκήνωση του NoBorderCamp2016 θα βρίσκεται μέσα στο χώρο του Α.Π.Θ. Τέτοιες κινήσεις γίνονται συχνά στα Πανεπιστήμια εδώ και αρκετά χρόνια και παρ’ όλο που δεν είναι “νομότυπες” με την στενή του όρου έννοια, είναι “νομιμοποιημένες” από την πολιτική κίνηση που τις στηρίζει και τη συμμετοχή του κόσμου».

Ασφαλώς, τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες ως συνταγματική επιταγή προηγούνται οποιασδήποτε επιφύλαξης που μπορεί να αφορά τις πιθανές συνέπειες μιας ανοικτής εκδήλωσης. Όμως εδώ πρόκειται για χώρο πανεπιστημιακό για τον οποίο η πρυτανική αρχή πρέπει και οφείλει σύμφωνα με το νόμο να εφαρμόζει τα δέοντα, περιφρουρώντας τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, εντός και εκτός πανεπιστημιακής αιθούσης.

Πέραν του γεγονότος ότι δεν υφίστανται στο χώρο του ΑΠΘ οι στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής και καθαριότητας για μια τέτοια συγκέντρωση, τονίζεται ότι ο πανεπιστημιακός χώρος, ο οποίος συνιστά τον κατεξοχήν χώρο του πολιτικού φιλελευθερισμού όπου η κοινωνία στοχάζεται τον εαυτό της, «ανήκει» στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα οποία και συναποφασίζουν για την διεξαγωγή ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων με την ευρεία του όρου έννοια.
Σε καμία περίπτωση, δεν νοείται οποιαδήποτε εξωπανεπιστημιακά στοιχεία αυτοβούλως να διοργανώνουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε χώρο στον οποίο ούτε ανήκουν, ούτε τους ανήκει, ούτε οποιαδήποτε άδεια έχουν ζητήσει ή λάβει.

Δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα οποιαδήποτε εκδήλωση, ιδίως τέτοιας φύσης και κλίμακας, χωρίς την αιγίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν και σε σχετική συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τους διοργανωτές ούτε ζητήθηκε άδεια για την εγκατάσταση και διεξαγωγή της εκδήλωσης στο campus του ΑΠΘ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Έχετε ενημερωθεί για την ως άνω εκδήλωση και από πότε;

2) Ποια μέτρα έχετε λάβει ώστε να περιφρουρηθούν οι ακαδημαϊκές ελευθερίες και η δημόσια περιουσία που βρίσκεται στον χώρο του ΑΠΘ;

3) Έχετε συνεννοηθεί με τα αρμόδια όργανα που είναι υπεύθυνα για την τήρηση της ακαδημαϊκής και δημόσιας τάξης στο χώρο του πανεπιστημίου ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν θα διαταραχθεί με οποιονδήποτε τρόπο η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου;

4) Δεδομένου ότι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εκδήλωσης, αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σειρά από μηχανοκίνητες πορείες προς τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Θεσσαλονίκης, ποια μέτρα έχετε λάβει για να διασφαλίσετε τη δημόσια τάξη στην περιοχή;

Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

Σχετικά