της Εύας Στάμου Τι είναι αυτό που θα έκανε στη χώρα μας;
Γράφει η Εύα Στάμου
Θα σταματούσε, καταρχάς, το πολιτικό φακέλωμα ως μέρος της διαδικασίας διορισμού στο Δημόσιο και δεν θα ζητούσε «δηλώσεις κοινωνικών φρονημάτων» από τις οποίες υπέφεραν τόσες γενιές αριστερών. Αντί για αυτό, κυβερνητικός βουλευτής ανακοινώνει από το βήμα της Βουλής πως σε ένα δημόσιο οργανισμό θα πρέπει να διοριστούν όσοι δεδηλωμένα στήριξαν το κυβερνών κόμμα.
Μια αριστερή κυβέρνηση θα προέβαινε, σίγουρα, στο διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Αντί για αυτό, μια από τις πρώτες δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργείου ήταν ότι, με χρήματα των φορολογουμένων, θα προσληφθούν περισσότεροι κληρικοί.
Μια αριστερή κυβέρνηση θα απέβαλλε, οπωσδήποτε, την εθνικιστική ιδεολογία, επιδιώκοντας μια διεθνιστική πολιτική συμμαχιών με τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους άλλων λαών. Αντί για αυτό, άλλοτε τους εμπαίζει κι άλλοτε τους βρίζει ως «ανέντιμους» «ανθέλληνες» «τοκογλύφους», ενώ τρέχει να υποκλιθεί σε σύγχρονους τσάρους, που συστηματικά καταπατούν τα δημοκρατικά δικαιώματα πολιτών στη χώρα τους, στέλνοντας δημοσιογράφους ή κομματικούς αντιπάλους τους στη φυλακή.
Μια αριστερή κυβέρνηση θα μείωνε τις στρατιωτικές δαπάνες, διοχετεύοντας τα κρατικά κονδύλια στην υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Αντί για αυτό, η κυβέρνηση που αδυνατεί να καλύψει τα τρέχοντα έξοδα των δημόσιων νοσοκομείων, δίνει μισό δισεκκατομύριο για αγορά εξοπλιστικών.
Μια αριστερή κυβέρνηση θα φρόντιζε ώστε η δημόσια παιδεία να είναι εφάμιλλη της ιδιωτικής και θα διασφάλιζε ότι κανείς μαθητής δεν θα στερηθεί τη δυνατότητα να αναπτύξει τα ταλέντα του επειδή προέρχεται από φτωχή οικογένεια. Αντί για αυτό, προαναγγέλλει την κατάργηση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, τιμωρώντας τις οικογένειες που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό.
Μια αριστερή κυβέρνηση θα μεριμνούσε για τους μετανάστες που στερούνται ιατρικής περίθαλψης και στοιχειωδών μέσων διαβίωσης. Αντί για αυτό, η κυβέρνηση θεωρεί ότι το κλείσιμο των πρώην -απαράδεκτων- κέντρων κράτησης θα αλλάξει ως διά μαγείας από μόνο του την οικτρή κατάσταση πολλών μεταναστών. Το υπουργείο έχει εγκαταλείψει ουσιαστικά τη φροντίδα τους στις δημοτικές αρχές και τις εθελοντικές οργανώσεις, ενώ η αρμόδια υφυπουργός δηλώνει παντελή άγνοια για το πώς φεύγουν οι μετανάστες από τη χώρα ή για το που βρίσκονται τα καταλύματά τους, καλύπτοντας την αμηχανία της πίσω από ρατσιστικά ανέκδοτα για μετανάστες που λιάζονται.
Ό,τι κι αν πετύχει η κυβέρνηση στο εξωτερικό, αν δεν λύσει τα καυτά κοινωνικά ζητήματα προς όφελος των πολλών, δεν θα σωθεί η χώρα. Κι αν το πρόβλημα με την εξωτερική διαπραγμάτευση μπορεί να πηγάζει από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είναι έμπειρη, στο εσωτερικό οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι δεν είναι αριστερή.
* Η Εύα Στάμου είναι εμπειρογνώμονας του τομέα Υγείας