22 Σεπτεμβρίου, 2014

Το Ποτάμι: «Το κίνημα» και το στοίχημα

της Καρολίνας Παπακώστα Η ημερίδα άρχισε στις 10 το πρωί και κράτησε σχεδόν ώς τις 10 το βράδυ. Στο πόντιουμ που βρισκόταν στο πλάι της σκηνής, θυμίζοντας τη σκηνογραφία του TEDx, ανέβηκαν 60 μέλη της Επιτροπής Διαλόγου. Το μότο που ήταν τυπωμένο σε φυλλάδια και μπάνερς ήταν «Οχι συνθήματα. Λύσεις».

της Καρολίνας Παπακώστα

Η ημερίδα άρχισε στις 10 το πρωί και κράτησε σχεδόν ώς τις 10 το βράδυ. Στο πόντιουμ που βρισκόταν στο πλάι της σκηνής, θυμίζοντας τη σκηνογραφία του TEDx, ανέβηκαν 60 μέλη της Επιτροπής Διαλόγου. Το μότο που ήταν τυπωμένο σε φυλλάδια και μπάνερς ήταν «Οχι συνθήματα. Λύσεις». Το Ποτάμι χθες παρουσίασε το κυβερνητικό του πρόγραμμα μέσα από τις 21 προτάσεις για μια σειρά θεμάτων, από τη συνταγματική αναθεώρηση μέχρι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συνοψίστηκαν όλες στην ομιλία του επικεφαλής και αποτελούν τη βάση, όπως λένε εδώ και καιρό οι του κόμματος, για τις όποιες συνεργασίες.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ. Η φόρμα του event ήταν αρκούντως εναλλακτική θυμίζοντας τις διάσημες εκδηλώσεις διάδοσης ιδεών. Ο καθένας μιλούσε για τον τομέα του. Ορισμένοι ήταν απλώς διαπιστωτικοί, κάποιοι είχαν προτάσεις. Υπήρχαν όμως και οι σταθερές αξίες μιας κομματικής εκδήλωσης. Οπως το πωλητήριο όπου έβρισκε κανείς μπλουζάκια που έγραφαν «τα πάντα ρεί(βερ)», μολύβια με το σύνθημα του συνεδρίου στο Λαύριο και γιαννιώτικα μπακλαβαδάκια - δίνονταν δωρεάν.
Από το βήμα πέρασαν πολλοί. Από την Αντιγόνη Λυμπεράκη και τον Θάνο Βερέμη μέχρι τον Γρηγόρη Ψαριανό, τον Πέτρο Τατσόπουλο και τους Αρίστο και Απόστολο Δοξιάδη. Στις εισόδους του θεάτρου, με τα λάπτοπ στα πόδια, οι πιτσιρικάδες του επικοινωνιακού επιτελείου ανέβαζαν συνεχώς στην κομματική ιστοσελίδα όσα συνέβαιναν στην αίθουσα. Ατάκες, φωτογραφίες, tweets παρευρισκομένων.
Σύμφωνα με τον Περικλή Βαλλιάνο, ο οποίος παρουσίασε τον Σταύρο Θεοδωράκη, αυτό που απέδειξαν «μέσα από αυτήν την επίπονη αλλά ουσιαστική συνεδρία είναι μια επιτυχία του Ποταμιού, ότι γύρω του έχουν μαζευτεί οι πιο ανήσυχες και ριζοσπαστικές διάνοιες του κεντρώου χώρου που θέλουν την εκ βάθρων αλλαγή του κράτους».

Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ. Αλλωστε ο ίδιος ο επικεφαλής στην ομιλία του τόνισε ότι Το Ποτάμι «είναι το κίνημα των αλλαγών, το κίνημα του Κέντρου». Στην αρχή είχε επισημάνει πως «είναι ένα κίνημα που δεν έχει προλάβει να γίνει κόμμα. Και δεν θα γίνει». Αυτή η μετεξέλιξη όμως παραμένει το στοίχημα.

22 Σεπτεμβρίου 2014, Τα Νέα

διαβάστε επίσης