3 Δεκεμβρίου, 2015

«Πώς θα πάρει το κόμμα του διχασμού συναίνεση;»

Ομιλία του Χάρη Θεοχάρη, Βουλευτή Β΄Αθηνών και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου με Το Ποτάμι, στη συζήτηση στην Ολομέλεια για τον Προϋπολογισμό 2016.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Διαβάστε το κείμενο της ομιλίας εδώ:

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία. Τους συνάντησα έξω από τη Βουλή. Και σε αυτόν τον τομέα, η Κυβέρνησή μας όπως τόσες Κυβερνήσεις πριν δεν έχει καμία στρατηγική. Στην «Επανεκκίνηση Τώρα», πρότεινα 10 άξονες για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ο ένατος ήταν Κοινωνικό Κράτος που στοχεύει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εκεί πρότεινα στόχευση των κοινωνικών επιδομάτων μέσω της δημιουργίας ενός μόνο φορέα απόδοσής τους στους δικαιούχους. Σήμερα, προτείνω την αναδιάταξη του σημερινού παρωχημένου συστήματος κατάταξης των ασθενών σε ποσοστά αναπηρίας. Πρέπει να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο, εξατομικευμένο σύστημα κατάταξης, ανάλογα με τις κινητικές, διανοητικές, επικοινωνιακές ή άλλες δυσχέρειες του κάθε ατόμου με αναπηρία. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης των συμπολιτών μας με προβλήματα που θα βοηθά στην ένταξή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή, αλλά και θα τους στηρίζει για τις αυξημένες ανάγκες που έχουν.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Ζούμε στον αστερισμό της συναίνεσης. Την έφερε το Σάββατο ο κ. Τσίπρας και την Τρίτη στην Κ.Ο. του μίλησε, για σκυλιά που γαυγίζουν. Γρήγορα μας τελείωσε η συναίνεση. Πώς θα πάρει το κόμμα του διχασμού συναίνεση; Το κόμμα που νομίζει πως έχουμε εμφύλιο; Αν θέλετε να είστε χρήσιμοι- πολύ αμφιβάλλω- ζητήστε συγγνώμη:

Όχι για τις λάθος εκτιμήσεις σας,

Όχι για τα αμέτρητα ψέματά σας,

Ούτε καν για τις κωλοτούμπες σας.

Ζητήστε συγγνώμη γιατί εδώ και 5 χρόνια κλείσατε κάθε χαραμάδα συναίνεσης. Δεν είπατε στον ελληνικό λαό πως δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση αν δεν είμαστε όλοι ενωμένοι. Κλέφτες, δωσίλογους, προνομιούχους, μόνο τέτοιους βλέπατε και βλέπετε παντού.

Αλλά ας δεχτούμε πως είδατε το φως το αληθινό στο δρόμο προς τη Δαμασκό. Πως καταλάβατε τα λάθη σας.
Πώς να πιστέψουμε ότι το εννοείτε όταν δεν το κάνετε από θέση ισχύος; Όταν τη ζητήσατε μόλις χάσατε 3 βουλευτές; Δε γίνεται πιστευτό.

Αλλά ας δεχτούμε πως δεν έχει σημασία αν το πιστεύετε. Από ποιον τη ζητάτε; Από το παλιό; Από τη διαφθορά; Από τη διαπλοκή; Μόλις ακυρώσατε κάθε επιχείρημά σας , κάθε λόγο ύπαρξης του κόμματός σας.
Και τι συναίνεση ζητάτε;

Για το προσφυγικό, μήπως ξέρατε πως θα μας πετάξουν εκτός Σένγκεν, λόγω της ανικανότητάς σας να ταυτοποιήσετε τους πρόσφυγες; Γι’ αυτό τη ζητήσατε; Πάνω από 500 χιλιάδες πέρασαν, μόλις 110-120 χιλιάδες ταυτοποιήθηκαν. Αν θέλετε συναίνεση για να διαπραγματευτείτε, ορίστε: Συνέλθετε και μη διανοηθείτε να απομονώσετε τη χώρα μας και τους Έλληνες πολίτες. Δε θα ανεχτούμε την Εθνική Ήττα να χρειάζονται οι Έλληνες διατυπώσεις μέσα στην Ευρώπη.

Ορίστε... διαπραγματευτείτε. Για το ασφαλιστικό τι ζητάτε; Να μην κοπεί ούτε 1 ευρώ από τις συντάξεις. Και γιατί καταθέσατε τον Π/Υ στις 20/11/2015 με μείωση στις συντάξεις με μέτρα μειώσεων 850 εκ. ευρώ και μείωση της επιχορήγησης κατά 0,5 δις ευρώ περίπου;

Γιατί λέτε ψέματα… να γιατί. Μήπως θέλετε άλλοθι για νέα διαπραγμάτευση 5-6 μήνες, για να αποτύχετε, όπως αποτύχατε με τη ρήτρα μηδενικού ελλείματος και να έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα. Για να ζητάμε αναδρομικά μεγαλύτερα κουρέματα; Όχι δεν θα βρείτε συνενόχους.

Αλλά εντέλει, αν τη γλιτώσουν οι συντάξεις, ποιος θα την πληρώσει; Μα οι εισφορές! Η εργασία!

Οι άνθρωποι που μοχθούν, που παράγουν, που δημιουργούν πλούτο. Αυτοί θα την πληρώσουν. Τι θέλετε λοιπόν; Να αυξήσετε την ανεργία; Να μειώσετε τους μισθούς; Δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα ζητάει ο λαός.

Αποτελεσματικότητα:
• Δημιουργήστε νέες δουλειές. Εσείς κλείνετε δουλειές. Η HP, μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία με την Τραινοσέ λόγω του προβλήματος στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη.
• Το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ δεν το προχωράτε και κινδυνεύουν 2000 θέσεις εργασίας.
• Αν μειώνατε τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο στα επίπεδα της ευρωπαϊκής οδηγίας, μας λέει έκθεση του ΙΟΒΕ τον περσινό Νοέμβριο θα είχαμε άμεσα 2300 νέες θέσεις εργασίας.

Έτσι θα μειώνατε την ανάγκη για περικοπές. Δεν το κάνατε. Δεν το κάνετε. Δεν θα το κάνετε.

Δικαιοσύνη:
• Κόψτε συντάξεις όταν κάποιος παίρνει περισσότερα από όσες εισφορές έδωσε
• Κάντε τις ελάχιστες αυξήσεις στις εισφορές. Ακόμα καλύτερα, μεταφέρετε τις εισφορές σε φόρο εισοδήματος και περιβαλλοντικούς φόρους όπως προτείναμε.

Σε κάθε περίπτωση:
• Μην κάνετε εξαιρέσεις στα Ταμεία. Καμία. Ούτε στα ευγενή.
• Κόψτε άδικες επιχορηγήσεις όπως στη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ. Ιδιωτικοποιήσαμε για 2 δις τη ΔΕΗ και πληρώσαμε 8 δις στο ταμείο της από τότε.
• Ό,τι περικοπές γίνουν, να γίνουν σε πραγματικές συντάξεις, όχι στα ψεύτικα ποσά του 2010 που δεν ισχύουν πια.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Φέρατε έναν Π/Υ κουρελόχαρτο. Χωρίς όραμα και στρατηγική. Που αποδεικνύει την αποτυχία σας. Που παραπλανεί, ωραιοποιεί και τελικά δε μπορεί να εκτελεστεί. Γιατί δεν έχετε όραμα;

Πρώτον: Μιλήσατε για αλλαγή στρατηγικής στο ΕΣΠΑ. Ο υφυπουργός κ. Χαρίτσης όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του μίλησε για μετακίνηση από τα μεγάλα φαραωνικά έργα σε μικρά με μεγάλη προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινωνίες. Που αποτυπώνεται αυτό στον ΠΥ σας; Πουθενά. Για παράδειγμα η φετινή σελ 92 είναι copy paste της περσινής 133. Αλλάξατε μόνο το «σκέλος» σε «επίπεδο». Και τα “φαραωνικά έργα” έγιναν «χωρίς πολλές μεγάλες επενδύσεις δεν θα ξαναβγούμε από αυτή την κρίση». Λόγια του κ. Τσακαλώτου στην σελ 11 της έκθεσης της Επιτροπής. Στρατηγική 3 μηνών. Παιδικά πράγματα.

Δεύτερον: Τα μέτρα για το 2016 προέρχονται κατά 90% από αύξηση φόρων και μόνο κατά 10% από μείωση δαπανών. Αυτό σημαίνει πως έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες αποτυχίας και θα αναγκαστείτε να πάρετε νέα μέτρα, καινούργια στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Ακόμη, αυξάνετε τους έμμεσους φόρους σε βάρος των άμεσων επιτείνοντας την ανισότητα. Από 46,5% άμεσους φόρους το 2015 πέφτουμε στο 44,7% το 2016 ενώ από 53,5% έμμεσους φόρους ανεβαίνουμε στο 55,3%. Μετά μιλάτε για αριστερή πολιτική.

Τρίτον: Μειώνετε τις προβλεπόμενες πιστώσεις για την Παιδεία. Προκύπτει σημαντική μείωση 5% ή €220εκ. Κάποτε η Αριστερά έλεγε «15% για την παιδεία και όχι για το ΝΑΤΟ» και ως συνήθως βάλατε και εδώ την όπισθεν. Αφήστε που εξαγγέλετε προσλήψεις 10.000 εκπαιδευτικών και μειώνετε το κονδύλι για αποδοχές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά €67εκ. Αυξάνετε βέβαια τις «Πρόσθετες και Παρεπόμενες παροχές» 1 εκ., τις «Καταναλωτικές και Σύνθετες δαπάνες» 1,7εκ. και τις «Μεταβιβαστικές Πληρωμές» 800 χιλιάδες.

Τι καλύτερη απόδειξη για την έλλειψη στρατηγικής από τον ΦΠΑ το καλοκαίρι; Βάζετε φόρο στο μοσχάρι. Ο υφυπουργός της Γαλλίας κ. Ντεζίρ σας λέει πάρτε το πίσω και υποκύπτετε. Βάζετε στην θέση του τον φόρο για την εκπαίδευση και ξέσπασε κατακραυγή αφού φορολογείτε τις επενδύσεις στα παιδιά μας τη στιγμή που κάθε επένδυση είναι αφορολόγητη. Τα τσιμέντα αφορολόγητα, αλλά τα παιδιά με φόρο. Το παίρνετε πίσω και βάζετε φόρο στα κρασιά χτυπώντας την ελληνική παραγωγή. Αλλά δεν είναι αρκετό και βάζετε και άλλα και 300εκ. στο νόμιμο τζόγο αφήνοντας τον παράνομο ανενόχλητο. Και τώρα αυτό οδηγεί μαζί με τα λάθη σας για τα φρουτάκια τον ΟΠΑΠ να σας ζητήσει πίσω 1δις. Για τον ΟΠΑΠ πήραμε 800εκ. και θα δώσουμε 1 δις. Που θα έρθετε να ψάχνετε ισοδύναμα όπως και για τα 2δις των συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣΤΕ. Το τρενάκι του τρόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί είναι ο Π/Υ η ομολογία της αποτυχίας σας; 3 παραδείγματα αρκούν. Πρώτον διαβάζω από την εισηγητική έκθεση στην σελ. 21 γιατί εγώ δεν θα μπορούσα να τα γράψω καλύτερα:

«Η πρόσφατη όμως εφαρμογή των μέτρων ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να προστατευτεί η συστημική ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εκτιμάται ότι θα έχει μια αρνητική μεταφερόμενη επίδραση (carry over effect) στον επόμενο χρόνο σε όρους τραπεζικής πίστης, χορηγήσεων και ρευστότητας, οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά τις επενδύσεις και την κατανάλωση στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.»

Όπερ μεθερμηνευόμενον: Η πραγματική οικονομία θα χειροτερεύσει σε όλους τους τομείς γιατί φέραμε την καταστροφή με τα capital control, που ήταν αναγκαία, γιατί έχασαν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στις τράπεζες με την αλλοπρόσαλλη πολιτική Βαρουφάκη.

Δεύτερον, προβλέπετε αύξηση της κατανάλωσης λίγο κάτω από 0,5% και μείωση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 100εκ. Πως γίνεται αυτό; Θα σας πω. Πως αυξάνεται η κατανάλωση και μειώνονται τα έσοδα από ΦΠΑ; Γιατί αυξήθηκε η φοροδιαφυγή παρά τα βαρύγδουπα που μας λέει ο κ. Αλεξιάδης; Και αν υπολογίσουμε πως αυξήθηκε ο ΦΠΑ φέτος για 5 μήνες η φοροδιαφυγή είναι ακόμη μεγαλύτερη και «τρώει» τις αυξήσεις που κάναμε! Πλήρης επιτυχία!

Τρίτον, πέρσι προϋπολογίζαμε ως χώρα έσοδα €50,9δις, στο προσχέδιο το κάνατε 50,3 δις και τώρα μας φέρατε €46,3. 4,6 δις χαμένα… αν τα καταφέρετε και αυτά. Είστε ήδη πίσω στο δεκάμηνο σύμφωνα με το δελτίο εκτέλεσης του Π/Υ κατά 1,2δις.

Γιατί ο ΠΥ σας παραπλανεί και δεν μπορεί να εφαρμοστεί; Ενδεικτικά και εδώ. Πρώτον, έχουμε αρνητική σχέση εσόδων και ανάπτυξης! 0,7% ύφεση προβλέπετε στον Π/Υ μαζί με 4,7% αύξηση εσόδων και 6,3% αύξηση από τον ΦΠΑ. Δηλαδή με ύφεση θα έχουμε αυξημένα έσοδα. Σε ποια χώρα έγινε αυτό; Στον Άρη; Πότε έγινε στη χώρα μας; Ποτέ. Ούτε το 2010 και 2011 επί αλλεπάλληλων αυξήσεων του πρώτου μνημονίου δεν είχαμε αύξηση εσόδων μαζί με ύφεση. Εκτός αν η φιλοδοξία σας είναι να μας ταράξετε σε περισσότερους φόρους από όλα τα μνημόνια μαζί.

Δεύτερον, μας λέτε πως θα έχουμε ύφεση 0% το 2015. Μόλις προχθές η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την ύφεση του τρίτου τριμήνου. -1,1% ετήσιο αντί 0,4% του flash estimate. Για να πιάσετε τον στόχο της ύφεσης φέτος, πρέπει να έχουμε αύξηση στο 4ο τρίμηνο 2,3% ετήσιο και 3,2% από το προηγούμενο τρίμηνο. Αδύνατον, και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και για το 2016.

Τρίτον, στις αποκρατικοποιήσεις προϋπολογίζετε ίδια έργα όπως το 2015 και το 2014. Ελληνικό, Αστέρας, ΔΕΣΦΑ κτλ. Ήμουνα νιος και γέρασα.

Για το Ελληνικό περιμένετε έσοδα 345 εκ. αλλά πέρσι περιμέναμε €915εκ. και δεν πήραμε τίποτε. Τι γίνεται επιτέλους με αυτό το έργο; Πως χάσατε 600εκ. εν μία νυκτί; Πείτε μια. Ακόμη, αναμένετε 277 εκ. έσοδα από επιλεγμένα περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν κατονομάζετε. Ποια είναι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και γιατί δεν μας τα λέτε; Τα κρύβετε;

Σε κάθε περίπτωση έχετε υπερβολικά αισιόδοξο στόχο αποκρατικοποιήσεων μεταξύ 1,8 δις και 2 δις ευρώ ενώ το 2015 τα έσοδα ήταν 250 εκ. Τα λιγότερα από το 2011.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Σας απέδειξα με λίγα ενδεικτικά παραδείγματα, πως μιλάμε για τον Π/Υ της αποτυχίας, της ανικανότητας, των ψεμάτων. Τον Π/Υ που ανακυκλώνει τη μιζέρια, που δεν θα δώσει λύση στο λαό, στον φορολογούμενο, στον επαγγελματία, στον άνεργο, στο άτομο με αναπηρία, στον συνταξιούχο, στον νέο. Τον Π/Υ που δεν θα μπορούμε να στηρίξουμε.

Όσοι νομίζουν πως πιάσαμε πάτο, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν μας κάνει η Ευρώπη, υπάρχει η Λατινική Αμερική και αν δεν κάνει αυτή υπάρχει η Αφρική και τέλος υπάρχει η Βόρειος Κορέα. Υπάρχουν 3000 όροφοι μέχρι τον πάτο.

Κυρίες και Κύριοι της Συγκυβέρνησης,

2 μήνες μετά τις εκλογές τα ψέματά σας έφτασαν.
2 μήνες μετά τις εκλογές εσείς φτάσατε σε αδιέξοδο.
2 μήνες μετά τις εκλογές τα αδιέξοδα έφτασαν στη χώρα που θα πληρώσει τελικά το λογαριασμό.

Τον δικό σας λογαριασμό…