25 Απριλίου, 2014

Το πολιτικό θάρρος του Ποταμιού

του Βασίλη Κοτρωνιά Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται δεκαετίες τώρα σε καθεστώς ομηρίας από την φαυλότητα του πολιτικού συστήματος και την έλλειψη αξιοκρατίας και εποικοδομητικού διαλόγου. Η διόγκωση του χρέους με όλες τις συνέπειές της ήρθε να υπογραμμίσει όλα τα κακώς κείμενα και να βυθίσει την χώρα σ' ένα τέλμα, απ' όπου κλήθηκαν να την βγάλουν εκείνοι που την έριξαν σε αυτό, σχήμα καθαρά οξύμωρο, αν αναλογιστεί κανείς την σκανδαλώδη διαδρομή τους.

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται δεκαετίες τώρα σε καθεστώς ομηρίας από την φαυλότητα του πολιτικού συστήματος και την έλλειψη αξιοκρατίας και εποικοδομητικού διαλόγου. Η διόγκωση του χρέους με όλες τις συνέπειές της ήρθε να υπογραμμίσει όλα τα κακώς κείμενα και να βυθίσει την χώρα σ' ένα τέλμα, απ' όπου κλήθηκαν να την βγάλουν εκείνοι που την έριξαν σε αυτό, σχήμα καθαρά οξύμωρο, αν αναλογιστεί κανείς την σκανδαλώδη διαδρομή τους.

Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και το Ποτάμι δεν υπόσχεται τέτοιες άμεσα, παρ' ότι σαν πολιτικός φορέας θα εργαστεί στην κατεύθυνση εξεύρεσής τους. Η ανασυγκρότηση του διαρρηγμένου κοινωνικού ιστού και η κάλυψη του παραγωγικού κενού του εγχώριου παράγοντα θα χρειαστούν αναμφίβολα αρκετό χρόνο.

Εκείνο, όμως, που πρέπει και μπορεί να γίνει σε πρώτη φάση, είναι να φύγουμε από τα άκρα της αγοραφοβίας και του πολιτικού ευτελισμού και να ισορροπήσουμε στην μέση, αποκαθιστώντας τον διάλογο ανάμεσα στις αποκομμένες κοινωνικές δυνάμεις και την πρόσβασή τους στα κέντρα αποφάσεων. Το Ποτάμι θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Αν θέλουμε να αποτελούμε κομμάτι της μεγάλης χώρας που λέγεται Ευρώπη, θα πρέπει να θυμηθούμε δύο βασικά πράγματα, που τα ξεχάσαμε στο πέρασμα του χρόνου, αλλά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της οντότητας. Το ένα είναι η δημοκρατία. Και δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ευπρέπεια και ισότητα στον πολιτικό διάλογο και χωρίς διαφάνεια. Το άλλο είναι η αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού μας και όχι μόνο. Και αυτή μπορεί να γίνει με αλλαγή νοοτροπίας, που αποτελεί τον καλύτερο εγγυητή και ενδυναμωτή των θεσμών.

Το Ποτάμι θα δώσει μάχη για να βρεθούν, επιτέλους, στο προσκήνιο οι παραπάνω αξίες μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, που ελπίζουμε η λαϊκή συμμετοχή να διευρύνει. Επιμένοντας σε μια χαμένη παρτίδα, το μόνο που καταφέραμε τόσα χρόνια είναι να υπονομεύσουμε το μέλλον της χώρας. Το ερώτημα που τίθεται, είναι αν θα την συνεχίσουμε, ή θα σεβαστούμε τους εαυτούς μας, χαράζοντας μια πορεία μακριά από λογικές βραχυπρόθεσμου ή μη ατομικού οφέλους, όσο κι αν αυτό ακούγεται ουτοπικό τώρα στα αυτιά κάποιων.

Το Ποτάμι έχει το πολιτικό θάρρος να ενστερνιστεί το αυτονόητο.

Αν αυτό αποτελεί ουτοπία, θα το δείξει μόνο ο χρόνος και η λαϊκή θέληση.

Καλή δύναμη σε όλους μας

 

Συντάκτης: Βασίλης Κοτρωνιάς

διαβάστε επίσης