23 Νοεμβρίου, 2017

«Πολιτική απόφαση το αν θα καταπολεμήσουμε το επικίνδυνο φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων»

«Επιστημονική και ακαδημαϊκή παιδεία για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων» ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Γραμματικάκη, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Μ.Ι.Τ.

Ο κ. Δασκαλάκης τόνισε ότι «είναι αδύνατο να ορίσουμε τον όρο  ‘fake news’ χωρίς να μπούμε σε μια φιλοσοφική συζήτηση εξετάζοντας την έννοια της αλήθειας. Αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το πώς διαδίδονται οι ψευδείς ειδήσεις. Δηλαδή, η ενορχηστρωμένη και αυτοματοποιημένη προώθηση ειδησεογραφικών άρθρων με τρόπο που φαίνεται να κατευθύνεται από πραγματικούς ανθρώπους.» Αναφέρθηκε επίσης στην έρευνά του σχετικά με τους αλγορίθμους και την τεχνητή νοημοσύνη και δήλωσε ότι ενώ η τεχνολογία προσφέρει πράγματι εργαλεία για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, η ανθρώπινη παρέμβαση παραμένει αναγκαία.

Με αφορμή την εκδήλωση ο κ. Γραμματικάκης έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:  
 
«Η διάδοση ψευδών ειδήσεων δεν είναι κάτι νέο. Ωστόσο, το φαινόμενο των "fake news" γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια και έφτασε στην αιχμή του μετά τα πρόσφατα ακραία πολιτικά φαινόμενα όπως η εκλογή του Τράμπ και το BREXIT. Δυστυχώς βλέπουμε και τις επιπτώσεις  και στην Ελλάδα με τα περίφημα τρολ.  Είναι λοιπόν σημαντικό ότι η Επιτροπή Πολιτισμού πραγματοποιεί αυτήν την τόσο επίκαιρη συζήτηση. Είναι επίσης ιδιαίτερη τιμή το ότι συμμετέχει ο συμπατριώτης μου, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Η ομιλία του είχε σχετικά αισιόδοξο τόνο. Δηλαδή ότι η τεχνολογία ενδέχεται να βοηθήσει, εάν βέβαια το επιθυμεί η πολιτική εξουσία, στη μείωση του φοβερού αυτού φαινομένου και των συνεπειών του. 

Στην διόγκωση του φαινομένου οι μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες φέρουν ειδική ευθύνη. Η Επιτροπή Πολιτισμού μπορεί να είναι υπερήφανη, διότι στην πρόσφατη έκθεση που ψηφίσθηκε για τα πνευματικά δικαιώματα υπήρξε πρόνοια να ενισχυθεί η ανεξάρτητη, επαγγελματική δημοσιογραφία. Παράλληλα σε έκθεση που ανέλαβα ως εισηγητής σχετικά με το παράνομο ψηφιακό περιεχόμενο η πρόθεσή μου είναι να εξασφαλισθεί ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανίχνευση, τον εντοπισμό και την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου.

Είναι γεγονός ότι στο όνομα της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης έχουμε αφήσει το ψηφιακό οικοσύστημα να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα. Aποτέλεσμα, τεχνολογικοί γίγαντες να συγκεντρώνουν μονοπωλιακή ισχύ όσων αφορά την πρόσβασή μας στην πληροφόρηση. Η μεταρρύθμιση του ψηφιακού οικοσυστήματος καθίσταται πλέον επιτακτική και πιστεύω ότι η σημερινή ημερίδα θα συμβάλει ουσιαστικά στην επιδίωξη αυτή».

Σχετικά