26 Ιουνίου, 2017

Πολίτες και εργαζόμενοι εγκλωβισμένοι στον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Μετά την κατάθεση προτάσεων για την άμεση επίλυση του προβλήματος από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους, το Ποτάμι αναδεικνύει τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτή Αττικής, Γιώργο Μαυρωτά, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτη.

Με τα σκουπίδια στους δρόμους των πόλεων να έχουν σχηματίσει βουνά και την αγανάκτηση των κατοίκων να έχει φθάσει στα όριά της, καθώς πλέον, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος και για τη δημόσια υγεία, όπως άλλωστε προειδοποιεί και το ΚΕΕΛΠΝΟ, η Κυβέρνηση πάλι καθυστερημένα επιχειρεί να δώσει «λύση» σε προβλήματα που η ίδια δημιούργησε.

Ο βουλευτής του Ποταμιού καταδεικνύει το χρονικό των λάθος χειρισμών, τονίζοντας ότι το φαινόμενο αυτό είναι ένα ακόμη δείγμα της ανικανότητας, του λαϊκισμού και της μικροπολιτικής σκοπιμότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες «εθελοτυφλώντας» κατάφεραν να εγκλωβίσουν και τους εργαζόμενους και τους πολίτες.

Απευθυνόμενος στον κ. Σκουρλέτη ζητά επίσημη ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σχετικά με τους συμβασιούχους και στη βάση ποιου σχεδιασμού θα προχωρήσει στην κάλυψη των κενών θέσεων καθαριότητας στους Δήμους, εν όψει μάλιστα και της διαφαινόμενης νομοθετικής ρύθμισης για προσωρινή τακτοποίηση του ζητήματος. Τέλος, ρωτά ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της συσσώρευσης σκουπιδιών στους δρόμους και της αναγκαίας αποκομιδής τους, σε περίπτωση συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Τακτοποίηση της εκκρεμότητας με τους συμβασιούχους των ΟΤΑ

Εν εξελίξει των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους, η συσσώρευση απορριμμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει αγγίξει πλέον ανησυχητικά επίπεδα για τα όρια της δημόσιας υγείας, με τους πολίτες να ασφυκτιούν. Ταυτόχρονα έχοντας αρχίσει η τουριστική περίοδος, η εικόνα στους μεγάλους αλλά και σε μικρότερους δήμους της χώρας οι οποίοι υποδέχονται σημαντικό πλήθος επισκεπτών, είναι τουλάχιστον απογοητευτική έως και δυσφημιστική για τη χώρα.

Και τώρα όπως και σε παλαιότερες κινητοποιήσεις, χιλιάδες συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στον τομέα της καθαριότητας αλλά και σε άλλες δομές των δήμων, ζητούν τη μονιμοποίηση τους. Προφανώς το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο αυτό είναι ένα ακόμη δείγμα της ανικανότητας και της μικροπολιτικής σκοπιμότητας όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες δρουν λανθασμένα εγκλωβίζοντας εργαζομένους και πολίτες.

Οι παρατάσεις των συμβασιούχων καθαριότητας στους ΟΤΑ ξεκινούν από τον Απρίλιο του 2013. Η τότε κυβέρνηση με διάταξη «σκούπα» παράτεινε τις συμβάσεις καθαριότητας σε ΔΟΥ και κτηματικές υπηρεσίες από την 31.12.2012 στις 31.12.2013. Μέχρι τον Μάιο του 2015 οι συμβάσεις των καθαριστών συνέχισαν να παρατείνονται, ενώ με την ανάληψη εξουσίας της, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 31.12.2015 επέκτεινε το πεδίο εφαρμογής των συμβασιούχων καθαριότητας σε όλους τους εργαζομένους των ΟΤΑ.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Βερναρδάκης τον Οκτώβρη του 2016 έφερε τροπολογία που παρέτεινε όλες τις συμβάσεις μέχρι τις 31.12.2017. Με απόφαση του όμως το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματική την τροπολογία (άρθρο 16 του ν.4429/16), με το σκεπτικό ότι η μονιμοποίηση των ανθρώπων που προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση αυτή αφορά 6.183 συμβασιούχους, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), ενώ ο αριθμός διαφοροποιείται σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας της ΠΟΕ ΟΤΑ σε 9.000 με 10.000.

Τα επίσημα στοιχεία της απογραφής δείχνουν ότι τον Δεκέμβρη 2016 το σύνολο των συμβασιούχων του Δημοσίου (Υπουργεία και ΟΤΑ) ήταν 68.972 και τον Μάρτιο του 2017 ήταν 74.322, δηλ. επήλθε αύξηση κατά 5.350 άτομα. Στους ανωτέρω αριθμούς δεν διευκρινίζεται πόσοι από αυτούς απασχολούνται στους ΟΤΑ, άρα πόσους αφορά η απόφαση του Εκλεκτικού Συνεδρίου, οπότε και ο συσχετισμός του 7% των συμβασιούχων στο σύνολο των εργαζόμενων στους Δήμους τελικά να μην μπορεί να προσδιοριστεί.

Το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αν οι προσλήψεις συμβασιούχων ακολουθούσαν τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Η Πολιτεία όμως μέχρι σήμερα δεν προέβλεψε σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά αρκέστηκε μόνο στον εκ των υστέρων δειγματοληπτικό έλεγχο, όπου προέκυψε ότι το 70% των προσλήψεων συμβασιούχων για το 2016 δεν ήταν σύννομες.

Στο πιο πάνω αξιολογικό κενό προστίθεται και το πρόβλημα του τελικού αριθμού των προσλήψεων καθαριότητας στους ΟΤΑ, στις οποίες θα αναγκαστεί να προχωρήσει η Διοίκηση, έπειτα από την απόφαση του Εκλεκτικού Συνεδρίου για μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.

Δεδομένου ότι η καθαριότητα και αποκομιδή των απορριμμάτων στους Δήμους αποτελεί προτεραιότητα για τον πολίτη, μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας και σεβασμού στο περιβάλλον.

Δεδομένου ότι η λύση του προβλήματος πρέπει να αποτελέσει επιτακτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Δεδομένου ότι μία ευνομούμενη Δημοκρατική Ευρωπαϊκή χώρα, πρέπει να τηρεί τις συνθήκες που την καθιστούν μέλος των προηγμένων χωρών, χωρίς να κινδυνεύει με την επιβολή προστίμων και τη διεθνή διαπόμπευση της.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Από τις 19/06/2017, ημέρα έναρξης των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους, ποιο είναι το ιστορικό των επίσημων ενεργειών στις οποίες προβήκατε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αποκομιδής των απορριμμάτων;

2. Ποιο είναι το χαρτοφυλάκιο μέτρων-επιλογών τα οποία έχετε εξετάσει και έχετε στη διάθεσή σας σε περίπτωση μη αναστολής των κινητοποιήσεων και δη στον τομέα αποκομιδής των απορριμμάτων;

3. Με ποιον τρόπο θα καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας καθαριότητας στους Δήμους, έπειτα από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας της παράτασης των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου; (τελικός αριθμός των εργαζομένων που θα απασχοληθούν στην καθαριότητα των ΟΤΑ/διαδικασία πρόσληψης τους/είδος εργασιακής σχέσης);

4. Ποιος είναι ο ακριβής χρονοπρογραμματισμός της Κυβέρνησης και ποιες οι προϋποθέσεις για τη διαδικασία αξιολόγησης και προσλήψεων προσωπικού καθαριότητας στους ΟΤΑ μέσω ΑΣΕΠ;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής