Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τις απώλειες που έχει ο καταναλωτής σε καύσιμα στο 15% των πρατηρίων βενζίνης στην Αττική.
Συγκεκριμένα, η έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), που πραγματοποιήθηκε σε 150 πρατήρια στην Αττική, καταγράφει ότι το καύσιμο που παραλαμβάνει ο καταναλωτής παρουσιάζει αποκλίσεις που φτάνουν έως και το 9,5%, που σημαίνει πως στο ακραίο σενάριο, για 50 ευρώ βενζίνης που πληρώνει ο καταναλωτής βάζει βενζίνη αξίας μόλις 45 ευρώ.
Επιπλέον η έρευνα καταδεικνύει πως η παραβατικότητα στην αγορά καυσίμων έχει επιδεινωθεί σημαντικά, καθώς η αντίστοιχη έρευνα πριν από τέσσερα χρόνια, έδειχνε πως το ποσοστό των προβληματικών αντλιών ήταν στο 4%.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τους κ.κ. Υπουργούς (1) Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού,(2) Οικονομικών και (3)Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
Θέμα: «"Πειραγμένες" αντλίες στο 15% των πρατηρίων βενζίνης στην Αττική»
Έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), που πραγματοποιήθηκε σε 150 πρατήρια στην Αττική, καταγράφει πως το 15% των αντλιών στα πρατήρια βενζίνης παραδίδει λιγότερο καύσιμο από αυτό που πληρώνει ο καταναλωτής.
Παρότι σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν επιτρέπονται αποκλίσεις πάνω από το 0,5%, τα στοιχεία της έρευνας μαρτυρούν ότι το καύσιμο που παραλαμβάνει ο καταναλωτής παρουσιάζει αποκλίσεις που φτάνουν έως και το 9,5%, που σημαίνει πως στο ακραίο σενάριο, για 50 ευρώ βενζίνης που πληρώνει ο καταναλωτής βάζει βενζίνη αξίας μόλις 45 ευρώ.
Η έρευνα διαπιστώνει επιπλέον, πως οι περισσότερες παραβάσεις εντοπίζονται σε πρατήρια που κρατούν χαμηλές τις τιμές, ενώ αποδεικνύει πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά, καθώς η αντίστοιχη έρευνα πριν από τέσσερα χρόνια, έδειχνε πως το ποσοστό των προβληματικών αντλιών ήταν στο 4%.
Δεδομένου ότι, δεν γίνεται επαρκής επεξεργασία και αξιοποίηση των στοιχείων παρότι όλες οι αποκλίσεις καταγράφονται από τα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων, τα όποια έχουν εγκατασταθεί στο 99% των πρατηρίων.
Δεδομένου ότι, η παραβατικότητα στην αγορά καυσίμων δεν περιορίζεται μόνο στις «πειραγμένες» αντλίες, με αποτέλεσμα οι απώλειες εσόδων από το λαθρεμπόριο καυσίμων να φτάνουν τα 250-300 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Ερωτώνται οι Υπουργοί:
1. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το φαινόμενο των «πειραγμένων» αντλιών βενζίνης στα πρατήρια της Αττικής;
2. Για ποιο λόγο δεν γίνεται επεξεργασία και αξιοποίηση όλων των στοιχείων που καταγράφονται από τα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών;
3. Υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα διενέργειας των απαιτούμενων ελέγχων στα πρατήρια βενζίνης της χώρας;
4. Γιατί καθυστερεί η συμπλήρωση και ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, που οδηγεί σε απώλεια εσόδων για το κράτος;
Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου