15 Νοεμβρίου, 2015

Χθες η Παγκόσμια ημέρα μνήμης για τα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων

Τα στοιχεία σοκάρουν.

Τα τροχαία δυστυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου για στις ηλικίες 15-29 ετών και δεύτερη αιτία θανάτου στις ηλικίες 5 έως 14. Αλλά πόσοι το λαμβάνουν υπόψη τους;

Καθώς η κυκλοφοριακή αγωγή και η οδική Ασφάλεια είναι ζήτημα παιδείας ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστούν τα τροχαία ατυχήματα είναι η συστηματική επιμόρφωση των νέων από μικρή ηλικία, αλλά και η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών. Η πρόληψη είναι το κλειδί της λύσης και όχι τα μεγάλα πρόστιμα.

Η 15η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων και η αφορμή να τα ξαναδούμε τι συμβαίνει. Όχι για να μελετήσουμε τη στατιστική αλλά για να ευαισθητοποιηθούμε και να εξετάσουμε τη συμπεριφορά μας, όταν οδηγούμε.
Από 2005 σε όλο τον κόσμο περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ενώ περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν ανάπηροι.

Υπάρχουν και κάποια παράδοξα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατυχημάτων γίνονται σε χώρες χαμηλών εισοδημάτων με τους θανάτους να φτάνουν το 90%. Σε αυτές τις χώρες κυκλοφορούν τα μισά αυτοκίνητα σε σχέση με τις άλλες χώρες όπου χάνει τη ζωή του το υπόλοιπο 10% του πληθυσμού.

Η δεκαετία 2001 – 2010 ονομάστηκε δεκαετία δράσης για την οδική ασφάλεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με απόφαση του ΟΗΕ η δεκαετία 2011 - 2020 ονομάστηκε Παγκόσμια Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια. Ωστόσο οι θάνατοι αυξήθηκαν σημαντικά.
Καθημερινά περίπου 4.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα .σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός τους ξεπερνάει στη διάρκεια του χρόνου το 1.200.000 ανθρώπους. Περισσότερο δηλαδή από το 10% μιας χώρας στο μέγεθος του πληθυσμού της Ελλάδας.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα:

-Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, έχουμε 3.650 νεκρούς, περισσότερους από 10.000 παραπληγικούς, 45.000 τραυματίες και περίπου 2.500 μικρά παιδιά να συνεχίζουν τη ζωή τους με μόνιμες αναπηρίες.

-Η συντριπτική πλειοψηφία των ατυχημάτων (82%) συμβαίνει μέσα στις πόλεις, όταν η ταχύτητα των αυτοκινήτων δεν ξεπερνάει τα 60 χιλιόμετρα την ώρα.

-Η Ελλάδα έχει και μια παγκόσμια πρωτιά μαζί με τη Ρουμανία. Είναι οι δύο χώρες που έχουν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων. Δηλαδή ανά εκατομμύριο κατοίκων χάνουν τη ζωή τους 130 άνθρωποι, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 69 άνθρωποι ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Δείτε παρακάτω στοιχεία για το 2015:

troxaia2015_2

troxaia2015_1