9 Σεπτεμβρίου, 2015

Μίλτος Κύρκος : Όχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα στο θέμα των προσφύγων

Παρέμβαση στο Στρασβούργο στη συζήτηση για την μετανάστευση και το άσυλο έκανε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος.

«Δεν είναι εδώ δυστυχώς το Συμβούλιο και φοβάμαι ότι είναι κάπου και χύνει κροκοδείλια δάκρυα γιατί αυτή δεν είναι η πρώτη τραγωδία, η Μεσόγειος, από την Λαμπεντούζα μέχρι τα Μικρασιατικά παράλια είναι σπαρμένη με πτώματα.

Αντιμετωπίζει το Συμβούλιο ουσιαστικά την υποδοχή και επεξεργασία των προσφύγων; Όχι. Το ρίχνει στις πλάτες των κρατών της πρώτης γραμμής και που, όσον αφορά τη δικιά μου χώρα όπως γνωρίζει και ο Επίτροπος, δεν τα καταφέραμε.

Προτείνει το Συμβούλιο μόνιμο και δεσμευτικό μηχανισμό; Όχι μένει στην καλή προαίρεση των κρατών που με εξαίρεση το φωτεινό παράδειγμα της Γερμανίας, δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Όμως και η Γερμανία θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει με πιο ευρωπαϊκό τρόπο γιατί σε κάθε 500 χιλιάδες πρόσφυγες οι 350 περνάνε από την Ελλάδα. Δυστυχώς δεν έχουμε τα μέσα για αυτό.

Εξασφαλίζει το Συμβούλιο ότι δεν θα έχουμε άλλους θανάτους; Όχι, δεν το εξασφαλίζει γιατί κοιτάμε τους πρόσφυγες μόνο αφού φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος και όχι πιο πριν όταν διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Τρεις προτάσεις:
Άμεση ενίσχυση των κρατών της πρώτης γραμμής.
Ρεαλιστική και δεσμευτική Κλείδα κατανομής που θα αφορά όλα τα κράτη μέλη.
Νόμιμοι και ασφαλείς δρόμοι για τους πρόσφυγες, δρόμοι που θα ξεκινούν από την Συρία και τις γύρω χώρες.

Και επιπροσθέτως νόμιμοι τρόποι οικονομικής μετανάστευσης και επιστροφή στις χώρες τους, αυτών που δεν πληρούν τα κριτήρια».

διαβάστε επίσης