4 Νοεμβρίου, 2018

Ομιλία Θεόδωρου Τσίκα στο 3ο συνέδριο του Ποταμιού

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Διαβάστε εδώ σημεία από την ομιλία:

- Το αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών είναι κατά βάση γνωστό. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα φύγουν. Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι ποιος θα κερδίσει. Είναι, αν θα υπάρχει και πόσο ισχυρός θα είναι ο ενδιάμεσος χώρος. Στις συνθήκες σκληρής πόλωσης και αγριότητας υπάρχει κίνδυνος ο ενδιάμεσος χώρος να συνθλιβεί. Η ισχυρή παρουσία του είναι απαραίτητη για να υπάρχει ισορροπία στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Για να μην περιορίζεται η πολιτική ζωή στο εκκρεμές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

- Παρά την αποτυχία της συνεργασίας όλων των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, όλα τα σχήματα του χώρου πρέπει να είναι παρόντα. Αυτό σημαίνει πρώτα από όλα ότι Το Ποτάμι πρέπει να είναι στη νέα Βουλή και στη νέα Ευρωβουλή. Το Ποτάμι αξίζει να είναι, διότι έχει: α) νεωτεριστικές και καινοτόμες προτάσεις για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος, τον εκσυγχρονισμό των θεσμών, για τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε Οικονομία, Διοίκηση και κοινωνικό κράτος. β) πρωτοπόρες απόψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως τα δικαιώματα των μειονοτήτων, για μια σύγχρονη εξωτερική πολιτική χωρίς εθνικιστικές αγκυλώσεις, για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη. Τάχθηκε κατά του λαϊκισμού, αλλά και του συντηρητισμού, κάθε μορφής και κάθε προέλευσης. Σε αυτά πρέπει να επιμείνει Το Ποτάμι και να τα αναδείξει ακόμα πιο αιχμηρά.

- Η μεταστροφή της ΝΔ σε υπερ-συντηρητικές, εθνικιστικές και θρησκόληπτες απόψεις, αφήνει χώρο στο ευρύτερο Κέντρο για Το Ποτάμι. Δυστυχώς, αντί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αλλάζει τη ΝΔ, σιγά-σιγά η ΝΔ αρχίζει να αλλάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αναδίπλωση του ΚΙΝΑΛ στην περιχαράκωση του παλιού, ιστορικού ΠΑΣΟΚ, μπορεί να απελευθερώσει εκσυγχρονιστικές δυνάμεις. Η οριοθέτηση ενός ισχυρού σύγχρονου μεταρρυθμιστικού χώρου, μπορεί να δώσει εκλογική επιτυχία.

*Ο Θεόδωρος Τσίκας είναι σύνεδρος