6 Μαΐου, 2015

Ομιλία Χάρη Θεοχάρη για το σχέδιο νόμου για τον εκδημοκρατισμό της Διοίκησης

Παρακολουθούμε σενάρια προετοιμασίας της χρεοκοπίας μέσα από διάφορα non-papers που διαρρέει το Μαξίμου. Η κυβέρνηση μας πληροφορεί ότι ενώ πλέον έχουν δοθεί κοστολογημένες προτάσεις στους θεσμούς, υπάρχει διαφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας.

Συνεδρίαση Ολομέλειας

Παρακολουθούμε σενάρια προετοιμασίας της χρεοκοπίας μέσα από διάφορα non-papers που διαρρέει το Μαξίμου. Η κυβέρνηση μας πληροφορεί ότι ενώ πλέον έχουν δοθεί κοστολογημένες προτάσεις στους θεσμούς, υπάρχει διαφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας. Ομολογεί δηλαδή ότι εδώ και 3 μήνες δεν είχε στείλει τίποτα, καμία κοστολογημένη πρόταση και έρχεται τώρα στο παρά 1’ να μας πει ότι δε συμφωνούν μεταξύ τους οι θεσμοί, να ρίξει δηλαδή την ευθύνης τους τρίτους.

Η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει την Τρόικα Εσωτερικού: τους Προεδρικούς (αυτούς που είναι πιο κοντά στην επίσημη γραμμή), τους κυνικούς (αυτούς που ελπίζουν σε ένα λοξοδρόμημα της τελευταίας στιγμής που θα τους κρατήσει στην εξουσία για τα επόμενα δέκα χρόνια και τώρα προετοιμάζονται) και τους κακούς (αυτούς που η κυβέρνηση έχει για να αλυχτάνε απέναντί της για να κρατάει τις ισορροπίες). Αυτούς πρέπει να προσέξει η (συγ-)κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει δήθεν κόκκινες γραμμές. Εμείς σας βοηθάμε και σας δείχνουμε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσετε. Δε λέμε να υποκύψετε, αλλά να παλέψετε σκληρά, όχι να φέρνετε πάντα κάποια δικαιολογία για την κάθε αποτυχία σας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα έδωσε την αναθεωρημένη πρόβλεψη για την ανάπτυξη από το 2,5% στο 0,5% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ είπε ότι με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε τις συνομιλίες. Αυτά τα δεδομένα όμως δυσχεραίνουν τη θέση της κυβέρνησης και τη διαπραγματευτική προσπάθεια. Πρέπει όμως να προσέξετε: Επειδή μιλάμε και εμείς με το εξωτερικό, καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα δεν είναι (ακόμη) τόσο άσχημα. Αν όλα αυτά που διαρρέει λοιπόν η κυβέρνηση σήμερα δεν είναι εσκεμμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης, τότε είναι οπωσδήποτε μια προσπάθεια απεμπόλησης ευθυνών για όσα έρχονται.

Και ερχόμενοι στο σημερινό νομοσχέδιο: Το ξέρει η κ. Πρόεδρος της Βουλής ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το Σύνταγμα και τους νόμους «σουρωτήρι», με την κατάθεση σειράς τροπολογιών που μόνο ως «Ντροπολογίες» μπορούν να χαρακτηριστούν? Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών απέσυρε τροπολογία από σχετικό νομοσχέδιο πριν λίγες ημέρες ως εκπρόθεσμη και την επαναφέρει σήμερα και εκπρόθεσμη και σε άσχετο νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση φέρνει διαρκώς άσχετες και αντισυνταγματικές τροπολογίες και επικαλείται έκτακτες ανάγκες. Την ίδια ώρα η Πρόεδρος της Βουλής θα μιλήσει στην Ευρώπη για την καλή νομοθέτηση. Ας πάει να τους πει πώς στο όνομα των αναγκών καταστρατηγούνται όλοι οι κανόνες. Πάντα όμως θα υπάρχει η έκτακτη ανάγκη για την κατάργηση των κανόνων.

Και πλέον όλων των άλλων προσπαθείτε να μας πείσετε ότι οι διατάξεις που φέρνετε δεν έχουν δημοσιονομική επίπτωση: ευκολότερες προσλήψεις, δημιουργία νέων κλάδων, παράταση συμβάσεων, κατάργηση δεκαετίας στην παραμεθόριο, δώρο τα ελλείμματα των ΟΤΑ και όλα αυτά χωρίς καμία δημοσιονομική επίπτωση (έτσι προσπαθούν να μας πείσουν)…

Εμείς δεν αποχωρούμε όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από τις συνεδριάσεις. Μένουμε στη Βουλή και παλεύουμε ενάντια στο πραξικόπημα. Για το λόγο αυτό, το Ποτάμι καταθέτει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία στις «Ντροπολογίες». Τουλάχιστον οι προηγούμενες κυβερνήσεις (που συχνά προσπάθησαν να περάσουν τις ίδιες διατάξεις) κάπου ντρεπόντουσαν και απέσυραν ανάλογες τροπολογίες- Η σημερινή κυβέρνηση δε σταματάει πουθενά….

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

[youtube id="GFmsCOQyxT0"]

*Ο Χάρης Θεοχάρης είναι βουλευτής Α' Αθήνας

6 Μαΐου 2015

διαβάστε επίσης