23 Δεκεμβρίου, 2015

Όχι στις διακρίσεις μεταξύ των προσφύγων

Το θέμα της πρόσφατης διακριτικής μεταχείρισης των προσφύγων στο Βέλγιο έθεσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος με παρέμβαση του στο Συμβούλιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

«Με βάση δημοσιεύματα των εφημερίδων Het Laatste Nieuws και De Morgen το Βέλγιο με μεγάλη μυστικότητα βοήθησε τη περασμένη εβδομάδα 37 χριστιανούς να έρθουν από τη Συρία στο Βέλγιο. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε το γραφείο του Γραμματέα για το Άσυλο Theo Francken. Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη επιχείρηση δεδομένου ότι πριν λίγο καιρό είχε βοηθήσει ακόμα 244 χριστιανούς από το Αλέπι.

Με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951, ένας πρόσφυγας έχει τα ίδια δικαιώματα όταν εγκαταλείπει τη χώρα του εξαιτίας του φόβου της δίωξης είτε είναι χριστιανός, μουσουλμάνος ή άθεος.

Με βάση τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση δικαίωμα έχουν όλοι ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, εθνότητας, κοινωνικής ομάδας ή πολιτικών πεποιθήσεων.»

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται το Συμβούλιο

1. Αν γνωρίζει την πρακτική αυτή του Βελγίου ή άλλων χωρών.

2. Αν οι πρόσφυγες αυτοί έρχονται να προστεθούν στον αριθμό των προσφύγων που κάθε χώρα θα δεχτεί βάσει του μηχανισμού μετεγκατάστασης ή επανεγκατάστασης που δέχτηκε το Συμβούλιο ή αντίθετα αν αποκαλύπτεται προσπάθεια εφαρμογής κριτηρίων διαχωρισμού των προσφύγων που αντιβαίνει στις αποφάσεις της Επιτροπής.

Μίλτος Κύρκος
Ευρωβουλευτής