4 Νοεμβρίου, 2018

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο 3ο Συνέδριο

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Διαβάστε το κείμενο της ομιλίας εδώ:

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Αγαπητοί σύνεδροι του Ποταμιού,

Έχοντας παρευρεθεί και χαιρετίσει και στα δύο προηγούμενα Συνέδρια του κόμματός σας, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά τη διαδρομή του Ποταμιού, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Πλέον, στο τρίτο Συνέδριό σας, και αφού συμπορευτήκαμε δημιουργικά για ένα διάστημα, βρίσκομαι εδώ πιστεύοντας ότι συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες για το μέλλον της χώρας.

Το Συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία για την Ευρώπη και τον κόσμο. Η άνοδος λαϊκίστικων και ακροδεξιών δυνάμεων αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αρχές της ισότητας και της ελευθερίας. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο χάνει έδαφος απέναντι στην ανασφάλεια.

Αλλά πραγματοποιείται και σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για τη χώρα μας.

Η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει εικόνα Βαβέλ, με αντιφατικές τοποθετήσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Η παρουσία στην κυβέρνηση ενός εθνικολαϊκιστή, ενός ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου, γελοιοποιεί τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και καιρό, έχει περάσει από τον αντιπολιτευτικό στον κυβερνητικό λαϊκισμό. Με μια υποσχεσιολογία προεκλογικού τύπου επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα που οδηγεί στην υπερφορολόγηση και στην περικοπή κοινωνικών δαπανών και δημοσίων επενδύσεων.

Από την άλλη, η ΝΔ υπόσχεται πολλά, αλλά με μηδενικές εγγυήσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την κοινωνική δικαιοσύνη. Παραμένει βαθιά συντηρητικό κόμμα και το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία. Με τη στάση της στα ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολλές φορές με την υιοθέτηση μιας ακραίας ρητορικής δείχνει ότι αδυνατεί να μετασχηματιστεί σε ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα. Επιχείρησε να καβαλήσει το κύμα του εθνικολαϊκισμού των συλλαλητηρίων, κύμα που τελικά όμως μάλλον έπνιξε το φιλελεύθερο ρεύμα της συντηρητικής παράταξης, με κίνδυνο ένας νέος λαϊκισμός να τη διαπεράσει πλέον οριζόντια. Εξάλλου με τον ίδιο τρόπο είχε επιχειρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ να καβαλήσει το κύμα του αντιμνημονιακού λαϊκισμού, με αποτέλεσμα να πνιγεί ο ίδιος μέσα στο δικό του και πιο επώδυνο μνημόνιο.

Για αυτό η ευθύνη είναι μεγάλη για τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Για όλους όσοι στεκόμαστε απέναντι στο συντηρητισμό και το λαϊκισμό. Για όλους όσοι είμαστε προσηλωμένοι στις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας, του κοινωνικού κράτους δικαίου και οραματιζόμαστε την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Για όλους όσοι έχουμε σταθεί εμπράκτως απέναντι στον λαϊκισμό ακόμη και με πολιτικό κόστος.

Η χώρα σήμερα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, απέναντι στο συντηρητισμό και το λαϊκισμό, «αριστερό» και «δεξιό».

Για να απαντήσουμε σε αυτές ακριβώς τις ανάγκες συγκροτήσαμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στη συνέχεια το Κίνημα Αλλαγής. Στην πορεία οι δρόμοι μας χώρισαν, αλλά σε κάθε περίπτωση οι απαιτήσεις της εποχής καθιστούν επιβεβλημένη τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου ώστε να βρίσκουμε λύσεις για τη χώρα.

Φίλες και φίλοι,

Στο Κίνημα Αλλαγής εγκαίρως παρουσιάσαμε μία ολοκληρωμένη πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Γιατί οφείλουμε να μείνουμε μακριά από την πόλωση, τα μικροκομματικά παιχνίδια και τις σκοπιμότητες, είτε προεκλογικές του ΣΥΡΙΖΑ είτε μετεκλογικές της ΝΔ, και να προωθήσουμε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που είναι ώριμες και αναγκαίες.

Άλλωστε, τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και τα παραδείγματα πολλά. Σε τι ωφελεί ένα μόνιμο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας αντί ενός σταθερού εκλογικού κύκλου; Ποιος αρνείται την κατάργηση προνομίων του πολιτικού συστήματος; Την αναθεώρηση του άρθρου 86 «περί ευθύνης υπουργών», ώστε να καταργηθούν οι ειδικές προβλέψεις και να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με εκείνους των υπολοίπων πολιτών. Την αναθεώρηση του άρθρου 62 «περί ασυλίας των βουλευτών», ώστε αυτή να μην υπάρχει αυτοδικαίως ακόμα και όταν κατηγορούνται για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Τη θεσμοθέτηση ασυμβίβαστων θέσεων των στελεχών των κομμάτων σε σχέση με το κράτος. Χρειαζόμαστε αποκρατικοποιημένα κόμματα για να έχουμε αποκομματικοποιημένο κράτος. Πρόκειται για απαραίτητες αλλαγές για την αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Αλλά και την αναθεώρηση του άρθρου 16, ώστε να δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης και μη κρατικών ΑΕΙ, σοβαρών κι αξιόπιστων, με διαδικασίες αυστηρής πιστοποίησης, ελέγχου και διαρκούς αξιολόγησης όπως εξάλλου χρειάζεται και για το δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο είναι προτεραιότητα για εμάς στο Κίνημα Αλλαγής.

Όμως οφείλουμε να μείνουμε μακριά και από προτάσεις που υποκύπτουν στις σειρήνες του λαϊκισμού, οι οποίες μπορούν να καταστούν ιδιαιτέρως επικίνδυνες, όπως η πρόταση για λαϊκά δημοψηφίσματα για εθνικά θέματα και για αναπομπή νομοθετημάτων, αλλά και η πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό μετά από 7 ψηφοφορίες στη Βουλή! Αντί μίας πρότασης για λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία θα μπορούσε να διαπιστωθεί ευρύτατη συναίνεση και με ειδικές δικλείδες ασφαλείας για να μην οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές.

Και φυσικά σταθερή θέση δική μου και της Δημοκρατικής Αριστεράς, είναι ότι σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος είναι επιβεβλημένος ο διαχωρισμός των σχέσεων εκκλησίας - κράτους. Από την μία πλευρά η ΝΔ δεν το διανοείται και από την άλλη η δειλία του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανής, δεν τολμά να προτείνει τον διαχωρισμό και προτείνει γενικές και αόριστες αλλαγές.

Φίλες και φίλοι,

Δεν πρέπει να χαθεί άλλη μία ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες κινούνται στη σφαίρα του αυτονόητου. Τα αυτονόητα έχουν καταντήσει ζητούμενο στην χώρα μας υπό συνθήκες ακραίας πόλωσης.

Και όλα αυτά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αν δεν υπάρχει ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος να τα διεκδικήσει.

Να διεκδικήσει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος δικαίου, με ανάπτυξη, παραγωγή και αναδιανομή για να επιβάλλουμε την σταθερότητα και την συνεννόηση. Για να μπει οριστικό τέλος στον κρατισμό και το επιδοματικό κράτος. Για ένα σύγχρονο κράτος παροχής ποιοτικών υπηρεσιών. Με ενίσχυση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς, όπως η παιδεία και η υγεία. Με μία προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση, σε συνδυασμό με φορολογικά κίνητρα. Με πολιτικές στήριξης για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών με αξιοκρατία και εμπιστοσύνη. Γιατί μια κοινωνία αισθάνεται ασφαλής και έτοιμη για δημιουργικότητα, μόνο όταν υπάρχει κλίμα κοινωνικής και ατομικής ασφάλειας, κοινωνικής ηρεμίας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει σε κοινωνίες με μεγάλες ανισότητες.

Για αυτό απαιτείται η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να μπορέσουμε να επιβάλουμε την συνεννόηση πάνω σ’ ένα προοδευτικό πρόγραμμα τομών και αλλαγών που θα βγάλουν οριστικά τη χώρα από την κρίση και θα την καταστήσουν ένα κανονικό ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος δικαίου.

Η ανασυγκρότησή της προοδευτικής παράταξης που ξεκίνησε το 2015 με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στη συνέχεια το 2018 με το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται τόλμη για υπερβάσεις χωρίς μπρος – πίσω ώστε να υπάρχει προοπτική. Χρειάζεται καθημερινή μάχη και κυρίως χρειάζεται η συνειδητοποίηση ότι στην ιστορία και στην πολιτική δεν υπάρχει παρθενογένεση. Παλιό και καινούργιο συνυπάρχουν και αντιμάχονται συνεχώς με στόχο την υπέρβαση.

Φίλες και φίλοι,

Η χώρα έχει γυρίσει την πλάτη της στο μέλλον. Εμείς πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας στον αναπαλαιωμένο δικομματισμό. Να βάλουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Να την κάνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα, όπως της αξίζει.

Για αυτό χρειάζεται εδώ και τώρα αλλαγή του κλίματος. Γιατί η χώρα μας έχει τις δυνάμεις να προχωρήσει μπροστά. Αρκεί να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υπάρξουν γενναίες παρεμβάσεις και ρηξικέλευθες τομές από τις υγιείς δυνάμεις του τόπου σε όλα τα επίπεδα.

Και στον τομέα αυτό τα μέλη και οι φίλοι του κόμματός σας έχουν να προσφέρουν στην χώρα.

Φίλες και φίλοι,

Εύχομαι το Συνέδριο να λάβει τις καλύτερες αποφάσεις για το κόμμα σας και κυρίως για τη χώρα.

Σας ευχαριστώ.

*Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοιν. Εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ