18 Νοεμβρίου, 2016

Ο Μίλτος Κύρκος για τον αντισημιτισμό

Τα αντισημιτικά κρούσματα στην ΕΕ, οι επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων στην μετεκλογική Αμερική ή εναντίον Πολωνών στην Αγγλία μετά το brexit, ο προεκλογικός λόγος μίσους της Λεπέν προς κάθε ξένο απαιτούν πολιτική απάντηση. Βλέπουμε κοινωνικές συμπεριφορές ανοχής στη λεκτική, αλλά πολλές φορές και στη σωματική βία, καθώς οι πολίτες απογοητευμένοι από την πολιτική αρνούνται πιά την πολιτική ορθότητα και έλκονται από μέχρι πρόσφατα περιθωριακές συμπεριφορές.

Ειδικά για τον αντισημιτισμό, η έκθεση που παρουσίασα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περιλαμβάνει παραδείγματα αντισημιτικών κρουσμάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ -και η Ελλάδα μεταξύ αυτών, που σημειώνουν αύξηση στην μεταπολεμική Ευρώπη που θεμελιώθηκε πάνω σε αυτές ακριβώς τις στάχτες.

Και ενώ ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ μας αποχαιρέτησε με έναν λόγο για τη σημασία της ανοιχτής κοινωνίας, της ισονομίας και της δημοκρατίας, τη σκυτάλη παίρνει ο Τραμπ που ο προεκλογικός του λόγος βασίστηκε σε αυτήν ακριβώς τη μισαλλόδοξη ρητορική. Και, δυστυχώς, δεν μας καθησυχάζει η επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο Ομπάμα ότι θα αλλάξει πολιτική ο Τραμπ, αφού έτσι κι αλλιώς άλλα λέμε πριν, άλλα κάνουμε μετά, καθώς ο Τραμπ μόλις προσέλαβε ως υπεύθυνο στρατηγικής τον εκπρόσωπο της ακροδεξιάς και φερόμενο αντισημίτη Στιβ Μπάνον.

Και για να μην πάμε πολύ μακριά, το πρόσφατο θλιβερό παράδειγμα με το φασιστικό πανό «Μαχαίρι, συρματόπλεγμα, Σρεμπρένιτσα» που ανάρτησαν οπαδοί στον αγώνα Ελλάδα - Βοσνία, αναφερόμενο στη μεγαλύτερη σφαγή αμάχων στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έρχεται να μας θυμίσει ότι όχι μόνο ο αντισημιτισμός, αλλά ο μισαλλόδοξος ρατσιστικός λόγος μίσους επανεμφανίζεται και δυναμώνει.
Ήδη η Επιτροπή από κοινού με το Facebook, το Twitter, το YouTube και τη Microsoft ανακοίνωσαν τον Μάιο κώδικα συμπεριφοράς για την παράνομη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο (http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-1937_el.htm). Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, αλλά δεν αρκεί. Ο εκσυγχρονισμός του νομικού οπλοστασίου πρέπει να συνοδεύεται από άμεση και σαφή καταγγελία της ρητορικής μίσους όλων όσοι είναι αντίθετοι. Δεν υπάρχει πιά η πολυτέλεια της ανοχής.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-1937_el.htm

διαβάστε επίσης