4 Νοεμβρίου, 2018

Ο Κωστής Χατζηδάκης στο 3ο Συνέδριο του Ποταμιού

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Διαβάστε το κείμενο της ομιλίας εδώ:

Κυρίες και κύριοι το Συνέδριό σας έχει σίγουρα αρκετές καινοτομίες, θα μου επιτρέψετε να επισημάνω μερικές που δεν έχουν αναφερθεί.

Μια πρώτη, είναι ότι περιέργως ο κ. Δραγασάκης και εγώ είμαστε σχεδόν οι μόνοι σήμερα εδώ που φοράμε γραβάτα.
Η δεύτερη, είναι ότι εδώ μπροστά στο βήμα του ομιλητή δεν γράφει «το Ποτάμι». Γιατί το λέω; Γιατί όταν πήγα να μιλήσω στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έγραφε «ΣΥΡΙΖΑ». Αν κάνετε τώρα ένα Google Search, θα δείτε πολλές φωτογραφίες μου «Χατζηδάκης ΣΥΡΙΖΑ», ενδεχομένως πολλοί θα με έχουν παρεξηγήσει. Στη δική σας περίπτωση τέτοια παρεξήγηση αποφεύγεται.

Η τρίτη καινοτομία, είναι ότι όπως ήδη θα έχουν καταγράψει οι κάμερες και οι φωτογράφοι, υπό άλλη μορφή φυσικά, βρίσκονται και πάλι μαζί, ένας Θεοδωράκης και ένας Χατζηδάκης!

Εν πάση περιπτώσει ό,τι και να λέω και όποια καλά λόγια και να σας πω εγώ δεν είμαι το Ποτάμι, το ξέρετε πολύ καλά. Όμως φαντάζομαι, γνωρίζοντάς με ξέρετε επίσης πολύ καλά πως έβλεπα και βλέπω με συμπάθεια την προσπάθεια που κάνει το Ποτάμι όλα τα τελευταία χρόνια.

Και για να μη θεωρηθεί ότι μιλάω προσωπικά –γιατί ποτέ δεν ξέρεις- εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζω ότι από την αρχή ήσασταν και συνεχίζετε να είστε πρώτον μια δύναμη που στάθηκε ξεκάθαρα απέναντι στο λαϊκισμό σε κάθε του μορφή, δεύτερον μια δύναμη που έμεινε μακριά από τα τετριμμένα και τις εύκολες αοριστολογίες και αυτό συνέβη και σε περιπτώσεις που ενδεχομένως δεν συνέπιπταν οι δικές μας θέσεις και τρίτον και ίσως βασικότερο μια δύναμη που τοποθετήθηκε με θάρρος απέναντι σε όλα τα μείζονα ζητήματα.

Δεν νομίζω πως μπορεί κανείς να μην σας πιστώσει για παράδειγμα, ότι έχετε εκφραστεί ξεκάθαρα εναντίον της απλής αναλογικής και αυτό παρ' όλο που ενδεχομένως η θέσπισή της θα μπορούσε και να σας συμφέρει. Είναι σπάνιο παράδειγμα και πρέπει από την πλευρά μας να έχουμε το θάρρος να το επισημάνουμε.

Όλα αυτά πρέπει να τα αναγνωρίσει κάθε Έλληνας, κάθε Ελληνίδα και στο Ποτάμι και προσωπικά στον επικεφαλής του στον Σταύρο Θεοδωράκη.

Φίλες και φίλοι δεν είναι μυστικό η Νέα Δημοκρατία είναι ένα Κόμμα με ηλικία 44 ετών, ένα Κόμμα με μακρά ιστορία. Ένα μεγάλο Κεντροδεξιό Κόμμα που υπό την ηγεσία του Προέδρου μας του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκσυγχρονίζεται πιστεύω καθημερινά. Επενδύει σε νέα πρόσωπα και σε νέες προτάσεις, κάνει πράξη την ανανέωση με ποιότητα.

Οι πορείες μας είναι παράλληλες. Επιμέρους διαφωνίες φυσικά υπάρχουν και είναι φυσικό να υπάρχουν. Αλλά θεωρώ ότι ο δικός μας χώρος γειτνιάζει με το δικό σας. Είναι δεδομένο πως οι περιστάσεις είναι κρίσιμες, είναι ιστορικές και γι' αυτό εμπνεόμενος και από την καμπάνια γι' αυτό εδώ το Συνέδριό σας, πιστεύω πως πρέπει να συμπορευτούν οι δυνάμεις που μοιράζονται πολλά ίδια «θέλω».

Εκείνοι που θέλουν δηλαδή την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, στην πρωτοπορία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης. Πρέπει να είμαστε Ευρωπαίοι εκ πεποιθήσεως και όχι Ευρωπαίοι εξ ανάγκης.

Εκείνοι που θέλουν μεταρρυθμίσεις σε τομείς -πραγματικές, σύγχρονες, ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις- όπως η οικονομία, η Δημόσια Διοίκηση και η εκπαίδευση. Επιτρέψτε μου να τονίσω το τρίτο ακόμη περισσότερο με όλα αυτά που ζούμε το τελευταίο διάστημα και με τις εκκλήσεις στους ρωμαλέους να βάλουν τάξη στα Πανεπιστήμια.

Και φυσικά εκείνοι που θέλουν στην πολιτική ζωή του τόπου να κυριαρχεί η κοινή λογική τελικά και όχι η δημαγωγία, η αερολογία και ο λαϊκισμός.

Εσείς κυρίες και κύριοι φυσικά στο Συνέδριό σας θα πάρετε τις αποφάσεις σας για το μέλλον σας, εσείς θα αποφασίσετε προς τα πού θα στρέψετε την κοίτη, που θα πάει το νερό της κοίτης του Ποταμιού, εσείς θα το αποφασίσετε και κανένας άλλος.

Εμείς ούτε θέλουμε ούτε και μπορούμε φυσικά να παρέμβουμε στα εσωτερικά οποιουδήποτε Κόμματος. Εσείς θα τοποθετηθείτε απέναντι στη συνείδησή σας και απέναντι στην ιστορία.

Σε κάθε περίπτωση όμως και ανεξάρτητα από την όποια απόφαση πάρετε, η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην ανάγκη μιας ευρείας μεταρρυθμιστικής συμμαχίας, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές. Για να υπερασπιστούμε την Ελλάδα της Ευρώπης, την Ελλάδα των αξιών, την Ελλάδα της δημιουργίας και της ανάπτυξης.

Έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία όσο κι αν έχει απομακρυνθεί φυσικά κάπως από τις παλιές της δοξασίες για την ακύρωση του Μνημονίου με ένα νόμο και με ένα άρθρο, είναι μια Κυβέρνηση που, μεταξύ μας, δεν θυμίζει σε πολλά πράγματα μια κανονική ευρωπαϊκή Κυβέρνηση.

Μια Κυβέρνηση, που φρενάρει αν δεν σκοτώνει την πραγματική οικονομία. Μια Κυβέρνηση, η οποία δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να έρθουν καινούργιες επενδύσεις και φυσικά για να ανοίξουν καινούργιες δουλειές και να σταματήσει το απίστευτο brain drain που τραυματίζει βαθιά και βαριά την πατρίδα μας.

Και κυρίως μια Κυβέρνηση που επέτρεψε στον εαυτό της και πρέπει να το επισημάνουμε αυτό, να ταυτιστεί με το ψέμα, τη δημαγωγία και πάνω απ' όλα με τον κυνισμό. Το δείχνει η ίδια η σύνθεση της Κυβέρνησης, μια ετερόκλητη συμμαχία ανάμεσα στην Αριστερά και στην λαϊκίστικη Δεξιά.

Θεωρούμε, μετά απ' όλα αυτά, ότι η ήττα αυτής της Κυβέρνησης δεν είναι θέμα μόνο ιδεολογικό ή πολιτικό, είναι πρωτίστως θέμα αξιακό. Για να χτίσουμε την Ελλάδα που θα βασίζεται στην ευθύνη, στην αλήθεια και στην ελπίδα της αλήθειας.

Αυτές είναι οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Τις δικές σας τοποθετήσεις θα τις διαμορφώσετε εσείς και θα τις επικαιροποιήσετε αναμφίβολα στο πλαίσιο αυτού του Συνεδρίου.

Σε κάθε περίπτωση εμείς θεωρούμε ότι ο δικός σας χώρος και εσείς ως άνθρωποι έχετε να προσφέρετε και θα προσφέρετε πολλά στην πατρίδα μας. Τόσα άξια στελέχη και ξέρω πολλούς από εσάς προσωπικά, που έχουν ασχοληθεί με το Ποτάμι, αποτελούν αναμφισβήτητα μια πολύτιμη πηγή ανθρώπινου δυναμικού για όποια Ελληνική Κυβέρνηση.

Η πατρίδα μας, το ξέρετε, έχει χάσει δυστυχώς μια δεκαετία εξ αιτίας του λαϊκισμού, του κρατισμού και των ακροτήτων. Όλοι όσοι το βλέπουμε και κυρίως όλοι όσοι πιστεύουμε πως αξίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα, μια Ελλάδα σύγχρονη και ευρωπαϊκή, έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ένα μέτωπο ευθύνης και κοινής λογικής, για να βγούμε από το τέλμα της κρίσης και να φυσήξει ένας άνεμος αισιοδοξίας ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.

Το Ποτάμι, το πιστεύω βαθύτατα, έχει ξεχωριστή θέση σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια.

Σας ευχαριστώ πολύ.

*Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β' Αθηνών και Αντιπρόεδρος της ΝΔ