15 Μαΐου, 2015

Ο ελληνικός κλασσικός αθλητισμός εκπέμπει SOS

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων για την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΕΓΑΣ μετά τη μη καταβολή της κρατικής επιχορήγησης για το 2015, κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής και Σταυρούλα Αντωνάκου – Α’ Πειραιώς.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων για την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΕΓΑΣ μετά τη μη καταβολή της κρατικής επιχορήγησης για το 2015, κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής και Σταυρούλα Αντωνάκου – Α’ Πειραιώς.

Οι βουλευτές του Ποταμιού, με τη δική τους μεγάλη πορεία στον αθλητισμό, επισημαίνουν την ανάγκη διάσωσης του κλασικού αθλητισμού, και τον ορατό κίνδυνο να απωλέσουμε ως χώρα εκτός των άλλων και σημαντικό αθλητικό ανθρώπινο κεφάλαιο. Η μη καταβολή της ήδη περικομμένης κρατικής επιχορήγησης του 2015 για 5ο συνεχή μήνα έχει οδηγήσει τον ΣΕΓΑΣ να περιστείλει το εύρος των δραστηριοτήτων του και να περιορίσει τον ετήσιο αθλητικό προγραμματισμό του καθώς δε μπορεί να καλύψει τις συμβατικές του υποχρεώσεις προς αθλητές, προπονητές, αλλά και προμηθευτές της Ομοσπονδίας. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να ασχοληθεί εμπράκτως δίνοντας ουσιαστικές και όχι επικοινωνιακές λύσεις με το τόσο σημαντικό πρόβλημα της χρηματοδότησης ενόψει μάλιστα και της ολυμπιακής προετοιμασίας.

Το Ποτάμι θεωρεί ότι κάθε ευρώ που πηγαίνει στον αθλητισμό είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση η οποία πρέπει να πιάνει τόπο κι όχι να θεωρείται ως ένα απλώς έξοδο ή, όπως συνηθίζεται, ένα «δωράκι» προς τους ημετέρους. Καθώς κάθε ευρώ που πηγαίνει στον αθλητισμό επιστρέφεται στην κοινωνία αφενός με την ανάδειξη της χώρας μας και αφετέρου με την καλλιέργεια της αθλητικής παιδείας και συμπεριφοράς που τόσο έχουμε ανάγκη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Επιχορήγηση ΣΕΓΑΣ για το 2015»

Ο ελληνικός αθλητισμός έχει δεχθεί και αυτός ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση, τις δραστικές μειώσεις των προϋπολογισμών των επιχορηγήσεων αλλά και από την έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης και την παραμέληση των αναγκών του από την πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο.

Εντός του Απριλίου ο ΣΕΓΑΣ μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου του, εξέπεμψε σήμα κινδύνου επισημαίνοντας την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της μείωσης της επιχορήγησης κατά 35% σε σχέση με το 2014, αλλά και από το γεγονός ότι μετά το πρώτο τετράμηνο του 2015 δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από την πολιτεία. Ως αποτέλεσμα η χρηματοδότηση βασικών δομών αθλητικής ανάπτυξης όπως η ενίσχυση των γυμναστικών αθλητικών σωματείων, οι προπονητικές συγκεντρώσεις και προετοιμασίες έχουν ανασταλεί, ενώ η κάλυψη των συμβατικών υποχρεώσεων προς αθλητές, προπονητές, αλλά και προμηθευτές της Ομοσπονδίας καθυστερεί εδώ και μήνες.

Δυστυχώς η εμφανής ολιγωρία της κυβέρνησης και σε αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα, αλλά και του αρμόδιου Υπουργού, οδήγησε στη λήψη δυσάρεστων αποφάσεων εκ μέρους του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, το οποίο τη Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015, κατέληξε ότι αδυνατεί να συνεχίσει και να υποστηρίζει κανονικά τις αθλητικές δραστηριότητές του με αγώνες εντός της Ελλάδας και στο εξωτερικό, μια θλιβερή εξέλιξη ενόψει της ολυμπιακής προετοιμασίας.

Συνοπτικά, ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε:

 • Περιστολή λειτουργικών δαπανών σε 7 διαφορετικές κατηγορίες.
 • Μείωση του κόστους διοργάνωσης του Μαραθωνίου και του ημιμαραθωνίου Αθήνας
 • Επιστροφή της διοργάνωσης των Βαλκανικών Αγώνων Ανδρών/Γυναικών
 • Ενσωμάτωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Νέων στο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών
 • Εμείς στο Ποτάμι θεωρούμε ότι κάθε ευρώ που πηγαίνει στον αθλητισμό είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση η οποία πρέπει να πιάνει τόπο κι όχι να θεωρείται ως ένα απλώς έξοδο ή όπως παλαιότερα ένα «δωράκι» προς τους ημετέρους. Και σίγουρα δε μπορεί ο αθλητισμός να αποτελεί τον φτωχό συγγενή ο οποίος θα υφίσταται το οικονομικό αδιέξοδο της κυβέρνησης. Σκοπός μας ως κοινωνία πρέπει να είναι η αύξηση του αθλητισμού που κάνουμε σε σχέση με αυτόν που «καταναλώνουμε» και να μην ξεχνάμε ότι ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και η παιδεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι πυλώνες της χώρας μας.

  Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1) Πότε προτίθεστε να καταβάλλετε την επιχορήγηση στο ΣΕΓΑΣ για το έτος 2015; Ποιο είναι το πλάνο των εκταμιεύσεων του 2015 το οποίο έχετε καταρτίσει και για τις άλλες ομοσπονδίες ώστε να γνωρίζουν την πορεία των χρηματορροών τους;

  2) Ισχύει στο ακέραιο η δήλωση/δέσμευση της ΓΓΑ ότι οι επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2014;

  3) Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για την οικονομική στήριξη του αθλητισμού, ποια εναλλακτικά σχήματα χρηματοδότησης έχετε εξετάσει και ποιες ενέργειες έχετε αναλάβει για τη σύναψη συμφωνιών και την εξεύρεση χορηγιών; .

  Οι ερωτώντες βουλευτές:
  Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής
  Σταυρούλα Αντωνάκου - Α' Πειραιά

  15 Μαΐου 2015