20 Οκτωβρίου, 2015

Νέο πρόστιμο για την Ελλάδα

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν οι βουλευτές με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), Γιώργος Αμυράς (Β’ Αθήνας) και Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) σε σχέση με την καταδικαστική απόφαση για τη χώρα μας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και το νέο πρόστιμο των 10 εκ. ευρώ που αφορά στην απουσία υποδομών επεξεργασίας των αστικών λυμάτων.

Η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη χώρα μας, δυστυχώς δεν είναι η πρώτη αλλά έρχεται να προστεθεί σε κείνη της 25ης Οκτωβρίου 2007 (C 440/06, EU:C:2007:642), με την οποία η Ελλάδα καταδικάστηκε για πρώτη φορά για την απουσία αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού σε 23 οικισμούς άνω των 15.000 κατοίκων, καθώς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, οι υποδομές αυτές έπρεπε να είναι σε λειτουργία από το 1998.

Στις 15 Οκτωβρίου 2015 και ενώ η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης επιβαρύνθηκε μ’ ένα νέο πρόστιμο 10 εκ. ευρώ, καθώς στην περιοχή Ραφήνας - Αρτέμιδας, στην οποία εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά και οι οικισμοί Νέας Μάκρης, Κορωπίου, Μαρκόπουλου στην Αττική και Λευκίμμης στην Κέρκυρα, δηλαδή έξι από τους οικισμούς της πρώτης καταδίκης εξακολουθούν να βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
Οικονομικών,
Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Νέο πρόστιμο για την Ελλάδα».

Νέο πρόστιμο δέκα εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή 3,64 εκατομμυρίων ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, επέβαλε στις 15 Οκτωβρίου 2015 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη χώρα μας για τη μη συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου, που αφορά στην απουσία υποδομών επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Συγκεκριμένα: στο άρθρο 1 της εν λόγω Οδηγίας, επιβάλλεται ρητά η συλλογή, επεξεργασία και απόρριψη των αστικών λυμάτων, καθώς και η επεξεργασία και η απόρριψη λυμάτων από ορισμένους βιομηχανικούς τομείς, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος από τις αρνητικές επιπτώσεις της απόρριψης αστικών λυμάτων.

Η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη χώρα μας, έρχεται αφενός να προστεθεί σε κείνη του περασμένου Δεκεμβρίου, που αφορούσε στις χωματερές, και αφετέρου σε κείνη της 25ης Οκτωβρίου 2007 (C 440/06, EU:C:2007:642), με την οποία η Ελλάδα καταδικάστηκε για πρώτη φορά για την απουσία αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού σε 23 οικισμούς άνω των 15.000 κατοίκων, καθώς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, οι υποδομές αυτές έπρεπε να είναι σε λειτουργία από το 1998.

Δεδομένου ότι η τελευταία καταδικαστική απόφαση και το πρόστιμο των 10 εκατομμυρίων ευρώ αφορά στην περιοχή Ραφήνας - Αρτέμιδας, στην οποία εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά και στους οικισμούς Νέας Μάκρης, Κορωπίου, Μαρκόπουλου στην Αττική και Λευκίμμης στην Κέρκυρα, δηλαδή σε έξι από τους οικισμούς της πρώτης καταδίκης οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Δεδομένου ότι στη Νέα Μάκρη αν και η μελέτη για το έργο έχει εγκριθεί το έργο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Δεδομένου ότι για τους οικισμούς της Ραφήνας και της Αρτέμιδας με δικαιολογία, τη μη συμφωνία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές ως προς την τοποθεσία κατασκευής κοινού σταθμού επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, η Περιφέρεια Αττικής φαίνεται διατηρεί την υπόθεση σε εκκρεμότητα καθυστερώντας τις σχετικές μελέτες και την έναρξη του έργου, με αποτέλεσμα να χάνονται πόροι και παράλληλα να επιβαρύνεται με υπέρογκα πρόστιμα η χώρα, που είναι δυσβάσταχτα υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιες είναι οι δράσεις που σκοπεύετε να προχωρήσετε προκειμένου να συμμορφωθεί η χώρα μας, με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ σχετικά με την επεξεργασία των αστικών λυμάτων στους έξι προβληματικούς οικισμούς;

2. Πότε προβλέπεται να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το σχετικό έργο στη Νέα Μάκρη;

3. Σκοπεύετε να επέμβετε και αν ναι πώς, ώστε να λυθεί το πρόβλημα για τους Δήμους Σπάτων - Αρτέμιδας και Ραφήνας - Πικερμίου, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία κέντρου επεξεργασίας λυμάτων;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Γιώργος Αμυράς – Β’ Αθήνας
Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής