Στο αντιμεταρρυθμιστικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, την ευθύνη της κυβέρνησης για μη προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ακόμη κι αυτών που περιέχονται στο μνημόνιο που η ίδια υπέγραψε, και τις εγκληματικές καθυστερήσεις στο Κυβερνητικό έργο αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης λέγοντας: « Επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καθυστερήσαμε τη συμφωνία με τους δανειστές, καθυστερήσαμε τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, καθυστερήσαμε τις αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις, καθυστερήσαμε τη σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή αφού περιμέναμε πρώτα να φτιάξουμε τη δική μας» ενώ ανέφερε παράλληλα την καθυστέρηση στην παραχώρηση των αεροδρομίων, του ΟΛΠ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του Κτηματολογίου, της πώλησης των παλαιών αεροπλάνων της Ολυμπιακής που σαπίζουν στο αεροδρόμιο καταλήγοντας στη φράση: «Η κυβέρνηση δεν έχει καμία αίσθηση του χρόνου. Ούτε σχέδιο είχαν, ούτε είχαν ποτέ προπονηθεί γι’ αυτό που διεκδικούσαν».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ανοιχτή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού με τον τίτλο εργασίας «H δική μας αξιολόγηση», όπου Το Ποτάμι παρουσίασε τις προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση, τόνισε: «Ο χρόνος είναι χρήμα. Κάποιος οικονομικός ιστορικός στο μέλλον ίσως μπορέσει να προσδιορίσει με αρκετή ακρίβεια πόσο μας κοστίζει η αθέτηση αυτής της οικονομικής αρχής από τους ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ».
Τέλος, αναφερόμενος στα σενάρια συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις τόνισε: «Για μας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το κόμματα όλα έχουν δώσει εξετάσεις στον ελληνικό λαό. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι μια μεγάλη κοινωνική καινούρια συμμαχία. Δε θέλουμε μια συμμαχία με παλιές δυνάμεις, με παλιές ιδέες, με παλιά πρότυπα. Θέλουμε μια μεγάλη συμμαχία με τις εφεδρείες της κοινωνίας. Βεβαίως εκεί μπορεί να προσέλθουν όλοι, πολιτικοί που έχουν δοκιμαστεί. Αλλά όχι στην πρώτη σειρά. Και βεβαίως αυτή η συμμαχία δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει με κανένα τρόπο τις αντιμεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας. Δεν μπορεί δηλαδή να περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ. Δεν μπορεί να περιλαμβάνει την Ένωση Κεντρώων. Εμείς δεν κρυβόμαστε. Οι αντιμεταρρυθμιστές δεν είναι σύμμαχοί μας. Πρέπει και είναι ανάγκη να πούμε στους Έλληνες ότι το Ποτάμι έχει αποφασίσει. Θέλει αν είναι τολμηρό, να είναι χρήσιμο και όχι πάντα ευχάριστο. Αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε το συμφέρον των πολλών και όχι των κολλητών. Αρκεί τελικά να ξεχωρίσουμε τις μικρές ταπεινές μας επιδιώξεις από το εθνικό συμφέρον».
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία:
"Πριν από 270 χρόνια ο Βενιαμίν Φραγκλίνος έγραψε μια επιστολή σε ένα φίλο του που θα ξεκινούσε το επάγγελμα του εμπόρου. Εκεί - σύμφωνα με μια εκδοχή - ειπώθηκε για πρώτη φορά το: Time is money.
Το επιχείρημά του ήταν πολύ απλό: Αν μία μέρα δεν βγάλεις κέρδος τότε η απώλειά σου θα είναι διπλή: Δεν θα έχεις κέρδος και θα έχεις και τα έξοδα της ημέρας. Ο χρόνος είναι χρήμα.
Κάποιος οικονομικός ιστορικός στο μέλλον ίσως μπορέσει να προσδιορίσει με αρκετή ακρίβεια πόσο μας κοστίζει η αθέτηση αυτής της οικονομικής αρχής από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και αν είναι πιο μελετηρός ίσως μας πει και πόσο κόστισαν τα χαμένα χρόνια και των προηγούμενων. Το ασφαλιστικό που δεν προχώρησε. Η μηχανογράφηση που δεν ολοκληρώθηκε.
Επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καθυστερήσαμε τη συμφωνία με τους δανειστές. Καθυστερήσαμε τη συμφωνία για το μεταναστευτικό. Καθυστερήσαμε τις αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις. Καθυστερήσαμε τη σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή -περιμέναμε πρώτα να φτιάξουμε τη δική μας…
Και μπορεί όλοι -οι επιχειρηματίες, οι κάτοικοι στην Κω, στη Λέσβο, στην Αθήνα, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι- να φωνάζουν «όχι άλλες καθυστερήσεις», η κυβέρνηση όμως έχει τους δικούς της ρυθμούς.
Η σύμβαση για την παραχώρηση των αεροδρομίων υπογράφηκε με καθυστέρηση τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Και έτσι λεφτά θα πάρουμε το Φθινόπωρο. Πρόκειται για μία σύμβαση που θα αποφέρει στο Δημόσιο πάνω από 1.2 δις. Συν περίπου 4,6 δις περαιτέρω φορολογικά και κοινωνικά παράπλευρα οφέλη.
Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του ΟΛΠ εκκρεμεί από τον Μάρτιο του 2014. Πριν από δύο μήνες επελέγη τελικά από το ΤΑΙΠΕΔ η COSCO. Αλλά οι υπουργοί έχουν άλλη γνώμη. Θα επανεξετάσουν τη συμφωνία και επιφυλάσσονται για την υλοποίησή της, και ας υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά μπορεί να φέρνει 5.1 δις. τον χρόνο στην ελληνική οικονομία. Δύο χρόνια καθυστέρησης μας κόστισαν δηλαδή 10 δις.
Την ίδια στιγμή ο κ. Σπίρτζης αλλάζει τη διοίκηση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να βάλει τους εκλεκτούς του και να καθυστερήσει ο διαγωνισμός για την παραχώρησή της.
Στο μεταξύ πληρώνουμε… 714 εκατομμύρια. Είναι τα λεφτά που θα πρέπει να επιστραφούν γιατί κρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ως παράνομη κρατική ενίσχυση.
Για να πάμε και στις μεγάλες καθυστερήσεις:
Το Κτηματολόγιο έχει αρχίσει πριν από 21 χρόνια. Από το 2013 εκκρεμεί ο διαγωνισμός για την τέταρτη φάση κτηματογράφησης, ο οποίος τελικά ακυρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Και ένα τελευταίο, «ταπεινό» δείγμα των καθυστερήσεων είναι τα στοιχειωμένα αεροπλάνα της παλιάς Ολυμπιακής, που σαπίζουν στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από το 2010 προσπαθούμε να τα πουλήσουμε. Πωλήθηκαν δύο. Και για τα υπόλοιπα το Δημόσιο πληρώνει 800.000 για τον ελλιμενισμό τους στο αεροδρόμιο. Στο τέλος θα τα πουλήσουμε για παλιοσίδερα.
Η κυβέρνηση δεν έχει καμία αίσθηση του χρόνου. Ούτε σχέδιο είχαν, ούτε είχαν ποτέ προπονηθεί γι’ αυτό που διεκδικούσαν.
Εμείς στο Ποτάμι και σχέδιο έχουμε και προπονούμαστε. Οι τομείς πολιτικής, τα στελέχη του Κινήματος, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, οι ευρωβουλευτές, οι επιστημονικοί μας συνεργάτες, πλέκουμε βελονιά – βελονιά ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να βγει η χώρα από την κρίση.
Είμαστε ένα κόμμα που σχεδιάζει λύσεις για το σήμερα και για το μέλλον. Όχι συνθήματα – λύσεις! Όπως είπαμε και στο τελευταίο συνέδριό μας.
Γιατί η Ελλάδα έχει περιθώρια, γιατί οι Έλληνες μπορούν. Αρκεί να το πάρουν απόφαση ότι δεν υπάρχουν μεσσίες, δεν υπάρχουν μαγικές και εύκολες λύσεις.
Αρκεί οι Έλληνες να ξεχωρίσουν τον λαϊκισμό από την πολιτική.
Αρκεί να διδαχθούν από το παρελθόν και το παρόν. Από όλα αυτά που ζούμε σήμερα.
Θέλω εδώ να πω δύο λόγια για όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται αυτές τις τελευταίες μέρες. Ποιοι μπορούν να αλλάξουν τη χώρα; Με ποιες συμμαχίες;
Για μας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το κόμματα όλα έχουν δώσει εξετάσεις στον ελληνικό λαό. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι μια μεγάλη κοινωνική καινούρια συμμαχία. Δε θέλουμε μια συμμαχία με παλιές δυνάμεις, με παλιές ιδέες, με παλιά πρόσωπα. Θέλουμε μια μεγάλη συμμαχία με τις εφεδρείες της κοινωνίας.
Βεβαίως εκεί μπορεί να προσέλθουν όλοι, πολιτικοί που έχουν δοκιμαστεί. Αλλά όχι στην πρώτη σειρά. Πρέπει να αφήσουμε μερικές καρέκλες κενές για τις νέες δυνάμεις. Αυτή είναι η δική μας πρόταση. Αυτό λέμε απέναντι σε όλους αυτούς που είναι ή που δηλώνουν μεταρρυθμιστές.
Και βεβαίως αυτή η συμμαχία δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει με κανένα τρόπο τις αντιμεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας. Δεν μπορεί δηλαδή να περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ. Δεν μπορεί να περιλαμβάνει την Ένωση Κεντρώων. Εμείς δεν κρυβόμαστε. Οι αντιμεταρρυθμιστές δεν είναι σύμμαχοί μας.
Πρέπει και είναι ανάγκη να πούμε στους Έλληνες ότι το Ποτάμι έχει αποφασίσει.
Θέλει να είναι τολμηρό, να είναι χρήσιμο και όχι πάντα ευχάριστο.
Μπορούμε να επανεκκινήσουμε ξανά την Ελλάδα.
Αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε το συμφέρον των πολλών και όχι των κολλητών.
Αρκεί τελικά να ξεχωρίσουμε τις μικρές ταπεινές μας επιδιώξεις από το εθνικό συμφέρον".