11 Απριλίου, 2016

«Να σταματήσει επιτέλους το κρυφτό της Κυβέρνησης με τους ‘’Αλληλέγγυους’’»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με την ανεξέλεγκτη δράση των «αλληλέγγυων» και την πολλές φορές έκνομη εμπλοκή τους στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα.

Είναι σαφές, πως τα τελευταία γεγονότα, αποδεικνύουν πως η δράση των «αλληλέγγυων» έχει προ καιρού ξεφύγει από το πλαίσιο της νομιμότητας, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα στο ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού, στο οποίο η Κυβέρνηση συνεχώς παραμένει «μετεξεταστέα». Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να παρατηρεί αμέτοχη τους πρόσφυγες να οδηγούνται από ακραίες ομάδες στο να κατασκηνώσουν στην πλατεία Συντάγματος (!) ή να επιχειρούν μαζικό πέρασμα από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει, ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μονοπωλεί τον τίτλο του αλληλέγγυου, χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως μια εν δυνάμει «επαναστατική μάζα» για τους δικούς του αλλότριους σκοπούς, όταν μάλιστα υπάρχουν ομάδες και ΜΚΟ, που με ευαισθησία προσφέρουν πραγματικό έργο.

Επιπλέον, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν συμβάλλει στο ελάχιστο στην ανάδειξη και την προστασία από τους τυχοδιώκτες, του μοναδικού και ανεκτίμητου έργου, που προσφέρουν τόσο οι ελληνικές, όσο και οι διεθνείς πραγματικές ΜΚΟ, που δουλεύουν με πρόσφυγες – μετανάστες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Θέμα: «Να σταματήσει επιτέλους το κρυφτό της Κυβέρνησης με τους "Αλληλέγγυους"»

Το μεταναστευτικό – προσφυγικό έχει προ καιρού ξεφύγει από τα χέρια της Κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραπάνω κατάστασης αποτελούν οι εικόνες ντροπής που προβάλλονται τόσο στα ελληνικά, όσο και στα διεθνή ΜΜΕ, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που δεν έχουν ακόμη εισαχθεί στις επίσημες δομές φιλοξενίας, να δημιουργούν προβλήματα στο μεταφορικό κυρίως δίκτυο της χώρας, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, όπως και στα νησιά πρώτης γραμμής με την Τουρκία (Λέσβος, Χίος, Λέρος κλπ).

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι πράξεις αυτές πραγματοποιούνται με την παρότρυνση και την υποστήριξη μη καταγεγραμμένων ακραίων ομάδων, που καταχρηστικά φέρουν τον τίτλο του «αλληλέγγυου» προς τους πρόσφυγες/ μετανάστες και «εργολαβικά» σχεδόν αναλαμβάνουν να τους καθοδηγήσουν σε πράξεις πολλές φορές έκνομες, που παρασάγγας απέχουν από τον υγιή κοινωνικό ακτιβισμό.

Τα περιστατικά αυτά μοιάζουν να μην έχουν τέλος. Απροσδιόριστοι «αλληλέγγυοι» οδήγησαν ομάδα απελπισμένων από τον Πειραιά στην Πλατεία Συντάγματος προκειμένου να κατασκηνώσουν εκεί. Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου οι «αλληλέγγυοι» και πάλι διένειμαν στον καταυλισμό της Ειδομένης φυλλάδιο γραμμένο στα αραβικά, καλώντας τους μετανάστες/ πρόσφυγες σε μαζικό πέρασμα από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί της γειτονικής χώρας να κάνουν χρήση πλαστικών σφαιρών και χημικών, επί στόχων που βρίσκοντας επί ελληνικού εδάφους (!). Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ομάδα προσφύγων/ μεταναστών απέκλεισε την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων στο ύψος του Πολυκάστρου, ζητώντας ταυτότητες από τους διερχόμενους οδηγούς (!), ενώ όχημα «αλληλέγγυας» ομάδας ανέλαβε την σίτιση των συγκεντρωμένων.

Αλλά και στον πρόχειρο καταυλισμό του Πειραιά, όπως και στα νησιά πρώτης υποδοχής του Ανατολικού Αιγαίου, οι «αλληλέγγυοι» συνεχώς μοιράζουν φυλλάδια, με τα οποία καλούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να αρνηθούν τη μεταφορά τους στις επίσημες δομές φιλοξενίας, με την υποτιθέμενη «θεωρητική κάλυψη» ότι έτσι παλεύουν κατά του «διεθνούς ιμπεριαλισμού και της ρατσιστικής συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας». Στην «πάλη» τους μάλιστα κατά της προαναφερθείσας συμφωνίας, «αλληλέγγυοι» στη Μυτιλήνη έπεσαν στη θάλασσα, προσπαθώντας να αποτρέψουν τον απόπλου σκάφους προς την Τουρκία, που μετέφερε μετανάστες οι οποίοι δεν πληρούσαν τα κριτήρια για άσυλο.

Δεδομένου ότι η δράση των «αλληλέγγυων» έχει προ καιρού ξεφύγει από το πλαίσιο της νομιμότητας, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα στο ζήτημα του προσφυγικού/ μεταναστευτικού, στο οποίο η Κυβέρνηση συνεχώς παραμένει «μετεξεταστέα».

Δεδομένου ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μονοπωλεί τον τίτλο του «αλληλέγγυου», χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως μια εν δυνάμει «επαναστατική μάζα» για τους δικούς του αλλότριους σκοπούς, όταν μάλιστα υπάρχουν ομάδες και ΜΚΟ που με ευαισθησία προσφέρουν πραγματικό έργο.

Δεδομένου ότι οι νοοτροπίες που οδήγησαν στην χειραγώγηση απελπισμένων ανθρώπων και στη διαδρομή τους Χανιά – Πειραιάς – Νομική Αθηνών – μέγαρο Υπατία φαίνεται ότι συνεχίζει να διαπνέει πολλά κυβερνητικά - κομματικά στελέχη η «κατανόηση» και η «ανοχή» της Κυβέρνησης προς τις ομάδες αυτές πρέπει να σταματήσει, προτού θρηνήσουμε θύματα σε κάποια ακραία δράση τους.

Δεδομένου ότι προφανώς σε κανένα ευνομούμενο δυτικό κράτος, ούτε όμως και σε τριτοκοσμικό καθεστώς δεν έχουν εκδηλωθεί τέτοια φαινόμενα, γιατί δεν θα γίνονταν αποδεκτά.

Δεδομένου ότι για να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται οι πραγματικές ΜΚΟ, ελληνικές ή διεθνείς, προσφέροντας ανεκτίμητο και μοναδικό έργο πρέπει να προστατευτούν από τους τυχοδιώκτες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Αν σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός μητρώου και ενός μηχανισμού πιστοποίησης των ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό ζήτημα. Αν ναι, πότε;

2. Αν έχουν κινηθεί διαδικασίες ελέγχου των ατόμων που ενέχονται σε αξιόποινες πράξεις, όπως αυτές που περιγράφονται ανωτέρω;

3. Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να προληφθούν αντίστοιχες ή χειρότερες πράξεις από την πλευρά των παραπάνω ακραίων ομάδων κατά το μέλλον.
Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου