Τροπολογία με θέμα τη ρύθμιση επιμέλειας τέκνων κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού στο σχέδιο νόμου «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η τροπολογία στοχεύει στην κατοχύρωση των τέκνων που έχουν γεννηθεί ή υιοθετηθεί πριν ή μετά τη σύναψη του συμφώνου συμβίωσης.
Τα τέκνα ομόφυλων που έχουν γεννηθεί ή υιοθετηθεί και συμβιώνουν με το ομόφυλο ζεύγος εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ποικίλα νομικά προβλήματα, εξαιτίας της έλλειψης έννομης σχέσης τους με τον έτερο σύμβιο ή συμβία. Πιο συγκεκριμένα, ο σύμβιος ή η συμβία του νομικού ή φυσικού προσώπου δεν έχει καμία απολύτως δικαιοδοσία απέναντι στο τέκνο, ακόμη κι όταν ο φυσικός ή νομικός γονέας πεθάνει. Αντίθετα, στα ετερόφυλα ζευγάρια κάτι τέτοιο δεν ισχύει, εφόσον δίνεται η δυνατότητα υιοθεσίας μετά τη σύναψη του συμφώνου συμβίωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα τέκνα ομόφυλων ζευγών να απομακρύνονται από τους ανθρώπους, με τους οποίους έχουν μεγαλώσει κι έχουν γνωρίσει ως γονείς και να τους αναδέχονται κοντινοί συγγενείς.
Το Ποτάμι, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, προτείνει με την τροπολογία που καταθέτει μία μερική έστω, όμως κρίσιμη κάλυψη του νομοθετικού κενού, όχι στο πεδίο της υιοθεσίας, αλλά στο πεδίο της επιμέλειας, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις»
Θέμα: Ρύθμιση επιμέλειας τέκνων
1. Αιτιολογική Έκθεση:
Είναι γνωστό ότι πολλοί συμβιούντες ομόφυλοι έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει τέκνα, πριν ή και μετά την έναρξη της συμβίωσής τους. Τα τέκνα αυτά, θετά ή φυσικά, συμβιούν με το ομόφυλο ζεύγος ανεξάρτητα από τη νομική αναγνώριση του συγκεκριμένου τύπου συμβίωσης και ανεξάρτητα από το βαθμό κοινωνικής αποδοχής. Υπό τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν ποικίλα νομικά και πραγματικά προβλήματα από την έλλειψη έννομης σχέσης τους με τον συμβίο ή τη συμβία του νομικού ή φυσικού γονέα τους, καθώς εκείνος/η δεν θα διαθέτει νομική δυνατότητα να επιληφθεί των συμφερόντων των παιδιών στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας. Αντίστοιχο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν τα φυσικά ή θετά τέκνα ενός εκ των δύο συμβιούντων σε περιπτώσεις συμβίωσης ετερόφυλων, καθώς εκείνοι διαθέτουν τη δυνατότητα, μετά από σύναψη γάμου, να υιοθετήσει ο ένας το τέκνο του άλλου.
Το Ποτάμι προτείνει επί του παρόντος τη μερική, έστω, κάλυψη του νομοθετικού κενού με ενδιάμεση ρύθμιση όχι στο πεδίο της υιοθεσίας, αλλά σ’ εκείνο της επιμέλειας, δηλαδή μια νομοθετική επέμβαση μικρής μεν κλίμακας αλλά απολύτως κρίσιμη ως προς το κοινωνικό δεδομένο το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει.
2. Προτεινόμενη διάταξη:
Προτείνεται η προσθήκη στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου και μεταξύ των παραγράφων 1 και 2 αυτού, ως εξής:
«Η επιμέλεια του προσώπου του φυσικού ή θετού τέκνου του ενός μέρους, το οποίο είτε είχε γεννηθεί, αναγνωριστεί ή υιοθετηθεί πριν τη σύναψη του συμφώνου, είτε γεννήθηκε, αναγνωρίστηκε ή υιοθετήθηκε κατά τη διάρκειά του, μπορεί, με δικαστική απόφαση, να ανατεθεί από κοινού και στο άλλο μέρος του συμφώνου, εφόσον ο άλλος γονέας δεν υπάρχει ή δεν έχει την γονική μέριμνα. Αν το μέρος του συμφώνου που είναι γονέας αποβιώσει ή παύσει να ασκεί τη γονική μέριμνα ή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους, η επιτροπεία μπορεί με δικαστική απόφαση, να ανατεθεί στο άλλο μέρος του συμφώνου, εφόσον ο άλλος γονέας δεν υπάρχει ή δεν έχει την γονική μέριμνα».
Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2015
Οι προτείνοντες βουλευτές
Ιάσων Φωτήλας
Γεώργιος Αμυράς
Σπύρος Δανέλλης
Θεοχάρης (Χάρης) Θεοχάρης
Σπύρος Λυκούδης
Γεώργιος Μαυρωτάς
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας
Γρηγόριος Ψαριανός