21 Μαΐου, 2015

Η Ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών για την παράτυπη μετανάστευση και δίνει διεξόδους για την σωτηρία ανθρώπινων ζωών

Μπορεί η Ευρώπη να αγνοεί τις Διεθνείς Συνθήκες; Μπορεί να αρνείται άσυλο στους ανθρώπους που προέρχονται από ζώνες θανάτου; Μπορεί να αρνείται την αλληλεγγύη με τα άλλα κράτη μέλη;

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση:

«Θέλω να συγχαρώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικά τους υπευθύνους για το θέμα της μετανάστευσης, γιατί πρώτη φορά τίθεται τόσο καθαρά ο επιμερισμός των ευθυνών σε όλα τα κράτη μέλη στη βάση της αλληλεγγύης.
Είναι καιρός να δούμε πίσω από το πέπλο της υποκρισίας και κάθε κράτος μέλος να πάρει θέση στο ερώτημα:
Μπορεί η Ευρώπη να αγνοεί τις Διεθνείς Συνθήκες;
Μπορεί να αρνείται άσυλο στους ανθρώπους που προέρχονται από ζώνες θανάτου;
Μπορεί να αρνείται την αλληλεγγύη με τα άλλα κράτη μέλη;
Εάν η απάντηση είναι όχι τότε ένας είναι ο δρόμος , αυτός που χαράσσει η Επιτροπή , ενισχυμένος με τις απαραίτητες νομικές προτάσεις .
Εάν όμως η απάντηση είναι ναι , θα πρέπει να ετοιμαστούμε για μια νέα εποχή όπου οι νόμοι και οι υποχρεώσεις θα ισχύουν κατ’επιλογή όσων τους αφορούν.
Όμως δεν θέλω να μείνουμε μόνο στο ζήτημα των προσφύγων. Οι τέσσερεις πυλώνες που προσεγγίζουν τη μετανάστευση απαντούν στις αιτήσεις για ολιστική προσέγγιση και οι αναφορές στους νόμιμους δρόμους για οικονομικούς μετανάστες , στην ενίσχυση των αναπτυσσόμενων περιοχών , στις υποχρεώσεις μας αλλά και στις ανάγκες μιας γερασμένης ηπείρου, μας δίνουν το δικαίωμα να νιώθουμε λίγο αισιόδοξοι.
Εάν δε η Επιτροπή δώσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε πλευρές όπως η μετεγκατάσταση από ζώνες πολέμου και εξασφαλίσει διαφάνεια, αποδοτικότητα και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις δράσεις που περιγράφει, τότε θα είμαστε στο σωστό δρόμο.»

21 Μαΐου 2015