Την απελπιστική κατάσταση της ελληνικής παραγωγής ρυζιού, με τεράστιες ποσότητες να παραμένουν αδιάθετες, παρά τη δραματική πτώση των τιμών σε επίπεδο και κάτω του κόστους, και την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των ρυζοπαραγωγών αναδεικνύει με ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι Κατερίνα Μάρκου.
Τα τελευταία χρόνια, μία σειρά από δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις, η αθρόα εισαγωγή στην Ευρώπη φθηνού ρυζιού χαμηλής ποιότητας από αναπτυσσόμενες χώρες με προτιμησιακό δασμολογικό καθεστώς αλλά και η γενικότερη έλλειψη ρευστόητας στην αγορά έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε ιστορικό χαμηλό.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα χωριά του κάμπου της Δυτικής Θεσσαλονίκης (Χαλάστρα, Άδενδρο, Αλεξάνδρεια, Παρθένιο, Μάλγαρα, Καλοχώρι και Σίνδος), όπου παράγεται το 80 με 90% της συνολικής παραγωγής ρυζιού, με τους παραγωγούς να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Η βουλευτής ρωτά τον υπουργό αν έχει εξετάσει έκτακτα μέτρα ενίσχυσης, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών, αν έχει προβεί στην ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο της ορυζοπαραγωγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η Ιταλία, καθώς και αν θα προχωρήσει σε ενέργειες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού ρυζιού και άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την προώθησή τους σε νέες αγορές του εξωτερικού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής ρυζιού
Απελπιστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά ρυζιού, με τεράστιες ποσότητες να παραμένουν αδιάθετες, παρά τη δραματική πτώση των τιμών σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Συγκεκριμένα, οι τιμές κυμαίνονται στα 24 με 25 λεπτά για τα μεσόσπερμα τύπου japonica (που αντιπροσωπεύουν το 70 με 75% της παραγωγής), και τα 28-29 λεπτά το κιλό για τα μακρύσπερμα, τύπου indica, όταν το καλλιεργητικό κόστος κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 25 λεπτά το κιλό. Το ίδιο διάστημα πέρσι, οι τιμές για το japonica ήταν στα 42 λεπτά/κιλό και για το indica στα 32 λεπτά.
Στα χωριά του κάμπου της Δυτικής Θεσσαλονίκης (Χαλάστρα, Άδενδρο, Αλεξάνδρεια, Παρθένιο, Μάλγαρα, Καλοχώρι και Σίνδος), όπου παράγεται το 80 με 90% της συνολικής παραγωγής ρυζιού, υπάρχουν αναφορές και για 23 λεπτά το κιλό, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να είναι σε απόγνωση αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Πέρα από την έλλειψη ρευστότητας που μαστίζει την αγορά συνολικά, μία σειρά από εξελίξεις (πόλεμος στη Συρία, που ήταν μία από τις βασικές αγορές του ελληνικού ρυζιού, απουσία τούρκων εμπόρων λόγω υψηλής εγχώριας παραγωγής αλλά και υποτίμησης της τουρκικής λίρας σε σχέση με το ευρώ), έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε ιστορικό χαμηλό.
Σημαντικός παράγοντας που πλήττει την εγχώρια αλλά και την ευρωπαϊκή παραγωγή είναι οι αθρόες εισαγωγές φθηνού ρυζιού χαμηλής ποιότητας από αναπτυσσόμενες χώρες (Καμπότζη, Μυανμάρ), όπου το κόστος παραγωγής παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό ενώ ισχύουν συμφωνίες για κατάργηση των δασμών (συμφωνία EBA - Everything But Arms).
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (26/5/2016), οι εισαγωγές ρυζιού στην Ευρώπη από τρίτες χώρες έχουν αυξηθεί κατά 25% και από τις χώρες ΕΒΑ κατά 29% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015 και οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 23%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι πωλήσεις της τοπικής παραγωγής, να αυξάνονται τα αποθέματα και να μειώνονται οι τιμές παραγωγού του ευρωπαϊκού ρυζιού.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση έχει κρούσει ήδη από το 2014 η COPA – COGECA ενώ η Ιταλία έχει προβεί σε διαβήματα προς τα ευρωπαϊκά όργανα ζητώντας την προστασία των ορυζοπαραγωγών της.
Επειδή η ορυζοπαραγωγή αποτελεί όχι μόνο σημαντικό κλάδο της εγχώριας αγροτικής παραγωγής αλλά και βασική βιοποριστική δραστηριότητα για τους αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης,
Επειδή το ελληνικό ρύζι ανήκει στα αγροτικά προϊόντα που, με την κατάλληλη στήριξη, μπορούν να αποκτήσουν εξαγωγικό προσανατολισμό στη βάση της ποιότητάς του,
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1) Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής ρυζιού; Δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, έχετε εξετάσει έκτακτα μέτρα ενίσχυσης;
2) Δεδομένης της ευρωπαϊκής διάστασης του προβλήματος, σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προς τα ευρωπαϊκά όργανα για την ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο της ορυζοπαραγωγής, τη διασφάλιση ενισχύσεων και τη διαχείριση του ανταγωνιστικού μειονεκτήματος σε σχέση με τρίτες χώρες π.χ. μέσω της εφαρμογής της ρήτρας διασφάλισης στις συμφωνίες EBA;
3) Προτίθεστε να προχωρήσετε σε ενέργειες ενίσχυσης της εξωστρέφειας του ελληνικού ρυζιού και άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό και προώθησής τους σε νέες αγορές του εξωτερικού;
Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης