25 Ιουνίου, 2018

Με τη συμμετοχή του Ποταμιού η παρουσίαση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών «RescEU»

Στην παρουσίαση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών «RescEU» συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, Γιώργος Γραμματικάκης και ο βουλευτής του Κινήματος, Σπύρος Δανέλλης. Η ημερίδα με θέμα «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Προκλήσεις και προοπτικές για το μέλλον» έλαβε χώρα στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας στην Κοιλάδα του Αχελώου, στις 22 Ιουνίου και την παρουσίαση  του «RescEU» έκανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος για Ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων.

«Σήμερα ήρθαμε σε αυτόν τον θαυμάσιο τόπο για να μεταφέρουμε το στίγμα της Ευρώπης. Παρόλο που το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει προσφέρει πολλά στους λαούς που το έχτισαν, οι πολίτες - ειδικά της περιφέρειας - νιώθουν ότι απομακρύνεται από τον τόπο τους, την καθημερινότητα τους και τις ανάγκες τους. Για να επιβιώσει η Ευρώπη, αυτό πρέπει να αλλάξει. Το καινούργιο πρόγραμμα, το RescEU, που ελπίζουμε ότι θα αρχίσει να τρέχει από τον επόμενο χρόνο, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε στιγμές ύψιστης ανάγκης για τον πολίτη. Η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να έρθει ακόμα πιο κοντά σας, να μιλήσει με την γλώσσα την δική σας και, κυρίως, να σας ακούσει», ανέφερε ο κ. Γραμματικάκης για το «RescEU», η εφαρμογή του οποίου εκτιμάται ότι θα σώζει ζωές και περιουσίες σε όλη την Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο κ. Δανέλλης υπογράμμισε την σημασία της ΕΕ, τονίζοντας ότι «αποτελεί πρότυπο ευέλικτης δομής φιλελεύθερης δημοκρατίας που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και κεφαλαίων, επιτυγχάνοντας τον εκδημοκρατισμό των οικονομικών ευκαιριών. Φυσικά αυτό δεν έρχεται χωρίς τίμημα. Ο αυτό-περιορισμός των εθνικών πολιτικών είναι αναγκαία προϋπόθεση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Όποιος δεν επιθυμεί να αυτοπεριοριστεί, του επιτρέπεται να μην συμμετέχει. Η επιθυμία όμως των μη ενταγμένων χωρών να ενταχθούν, αποδεικνύει πως τα οφέλη από τη συμμετοχή είναι πολλαπλάσια. Φυσικά, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει να αντιμετωπίσει και προβλήματα που τα εκμεταλλεύεται ο εσμός των ευρωπαίων νέο-λαϊκιστών. Αυτοί έχουν καταφέρει δυστυχώς να επιβάλουν στην πολιτική ατζέντα τα θέματά τους, το στυλ τους, τον δικό τους τρόπο άσκησης πολιτικής και την ψευδεπίγραφη ιδέα ότι ο όντως κυρίαρχος λαός, μπορεί να είναι παντοδύναμος, χωρίς καμία πολιτική διαμεσολάβηση, ακυρώνοντας την ίδια την έννοια της αστικής δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, την ίδια την έννοια της Ευρώπης».

Στην ημερίδα, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Αλαφογιώργος, ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε ότι το πρόγραμμα rescEU είναι ο πιο σημαντικός  ορισμός της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Το νέο πρόγραμμα,  που αφορά «το σύνολο της Ευρώπης», έχει ήδη περάσει ομόφωνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βρίσκεται στην συζήτηση με τα κράτη-μέλη.  Μέσα από το RescEU αναβαθμίζεται και βελτιώνεται η ευρωπαϊκή πολιτική προστασίας, με την δημιουργία μιας νέας κουλτούρας πρόληψης και διευκρίνισε, πως αυτός ο  Ευρωπαϊκός μηχανισμός  προστασίας, δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τα εθνικά μέσα, αλλά θα λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας, ως πολλαπλασιαστής των δυνατοτήτων του κάθε κράτους- μέλους. Οι φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει περιοχές της Ευρώπης, όπως οι  φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία, που ήταν πλήγμα για την ευρωπαϊκή πολιτική προστασία, επιβεβαιώνουν πως όταν οι προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο δεν αρκούν, χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρώπης.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής που είχαν δυναμική συμμετοχή στη συζήτηση καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν θερμά τους καλεσμένους. Στις παρεμβάσεις τους τόνισαν τη σημασία του νέου αυτού εργαλείου ειδικά για τις ευρωπαϊκές περιφέρειες ενώ  κάλεσαν τον Επίτροπο και τους ευρωβουλευτές να εργαστούν ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η γραφειοκρατία για την χρήση του νέου εργαλείου. Η μείωση της γραφειοκρατίας ήταν μάλιστα το κεντρικό αίτημα των κατοίκων αναφορικά και στα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ όπως τα διαρθρωτικά ταμεία και η κοινή αγροτική πολιτική ενόψει μάλιστα του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Από την πλευρά τους οι ομιλητές δεσμεύτηκαν ότι θα προωθήσουν τα αιτήματα των κατοίκων και ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια τους για την ανάδειξη και ανάπτυξη μιας τόσο πλούσιας περιοχής τόσο σε φυσική ομορφιά, πολιτιστική κληρονομιά και ανθρώπινο δυναμικό.

IMG_2272