Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Την επιχειρησιακή ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και των εποπτευόμενων φορέων για την αντιμετώπιση περιστατικών, όπως η πρόσφατη παρατεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης στην Ύδρα, αναδεικνύει ο βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, με ερώτηση την οποία κατέθεσε προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών, κ. Σπίρτζη, και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σταθάκη.
Συγκεκριμένα ο βουλευτής του Ποταμιού επισημαίνει τον κίνδυνο δυσφήμισης της Ύδρας και κατ’ επέκταση της χώρας, αλλά και το γεγονός της πολύωρης ταλαιπωρίας των μόνιμων κατοίκων, εργαζομένων και ταξιδιωτών, όπως και τις τεράστιες ζημιές σε επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες. Επιπλέον αναφέρεται και σε σημαντικά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης σε Σκόπελο και Τήνο τις τελευταίες ημέρες, που θέτουν ερωτηματικά για τη γενικότερη κατάσταση και αξιοπιστία του ενεργειακού συστήματος.
Ο κ. Μαυρωτάς ζητά ενημέρωση για τη μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης της Ύδρας, για τους λόγους που καθυστέρησαν την υλοποίηση των έργων εκσυγχρονισμού για τον άμεσο εντοπισμό βλαβών από απόσταση, αλλά και για τον τρόπο αποζημίωσης των επαγγελματιών των περιοχών που επλήγησαν.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τους Υπουργούς: 1) Υποδομών και Μεταφορών
2) Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Χωρίς ρεύμα και νερό η Ύδρα και άλλα νησιά εν μέσω υψηλής τουριστικής περιόδου»
Ενώ ο τουρισμός με αιχμή του δόρατος τα ελληνικά νησιά, αποτελεί διαχρονικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και κύρια πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία, η πολιτεία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της τόσο με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά όσο και με την έλλειψη υποδομών.
Χαρακτηριστικό αρνητικό παράδειγμα ήταν η πολύωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018 στην Ύδρα, ένα από τα πιο εμβληματικά και δημοφιλή νησιά της χώρας. Μία ιδιαίτερα εκτεταμένη διακοπή, εν μέσω μάλιστα υψηλής τουριστικής περιόδου, η οποία διήρκεσε 34 ώρες, συγκεκριμένα, από τις 05:30 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 15:10 τη Δευτέρα. Ταυτόχρονα υπήρξε διακοπή στην υδροδότηση του νησιού, καθώς δεν ήταν δυνατό να λειτουργήσουν τόσο τα αντλιοστάσια όσο και η μονάδα αφαλάτωσης του νησιού, «επιστρέφοντας» την Ύδρα στον 19ο αιώνα.
Η πολύωρη διακοπή στην ηλεκτροδότηση προκάλεσε αλυσιδωτά προβλήματα, αφού τα καταστήματα δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, εμπορεύματα καταστράφηκαν, υπεύθυνοι χώρων εστίασης αναγκάστηκαν να απορρίψουν ευαλοίωτα τρόφιμα από τα ψυγεία τους, ενώ υπήρξε γενικευμένο πρόβλημα εξυπηρέτησης των τουριστών. Παράλληλα δεν λειτουργούσαν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των τραπεζών, ενώ ήταν πολλοί οι επισκέπτες που αναζητούσαν τρόπο για να αναχωρήσουν εσπευσμένα από το νησί διακόπτοντας τη διαμονή ή ακυρώνοντας την κράτησή τους.
Η δυσφήμιση της Ύδρας και κατ’ επέκταση της χώρας, αλλά και η πολύωρη ταλαιπωρία μόνιμων κατοίκων, εργαζομένων και ταξιδιωτών ήταν τεράστιες ενώ μεγάλες είναι και οι ζημιές που υπέστησαν επιχειρηματίες και ξενοδόχοι του νησιού.
Σε όλη αυτή την τραγική κατάσταση αξίζει να σημειωθεί ότι η υπεύθυνη εταιρεία, ο ΔΕΔΔΗΕ, αδυνατούσε για αρκετό χρονικό διάστημα να εντοπίσει τη βλάβη, χαρακτηρίζοντας την τελικά ως ιδιάζουσα και σπάνια περίπτωση, θυμίζοντας μια αντίστοιχη αιτιολογία την οποία επικαλέστηκε και ο ΑΔΜΗΕ για τη διακοπή ρεύματος στην Αττική την Τετάρτη 22 Αυγούστου.
Δυστυχώς το ενεργειακό πρόβλημα με την Ύδρα δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, καθώς διαπιστώθηκαν σημαντικά προβλήματα ηλεκτροδότησης και στην Σκόπελο και την Τήνο, με την επισήμανση ότι σε αυτές της περιπτώσεις κυριότερη αιτία ήταν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Το όλο όμως ζήτημα ως προς την αξιοπιστία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας δεν αμβλύνεται όπως και η ζημία για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες των πληγέντων περιοχών. Για τον λόγο αυτό τόσο οι Δήμοι Ύδρας και Τήνου όσο και μεμονωμένα οι επιχειρηματίες προαναγγέλλουν προσφυγή στη δικαιοσύνη για τις πολλαπλές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, οι οποίες υπενθυμίζεται ότι συναρτώνται άμεσα με αδυναμία στη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, με συνέπεια να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων, των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών.
Δεδομένου ότι, εν έτει 2018 και ειδικά σε υψηλή τουριστική περίοδο, είναι ανεπίτρεπτο κάτοικοι και επισκέπτες να βιώνουν τριτοκοσμικές συνθήκες.
Δεδομένου ότι, υπάρχει τεχνική δυνατότητα για τον έγκαιρο και από απόσταση εντοπισμό των βλαβών του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Γιατί δεν τέθηκε αμέσως σε λειτουργία το εφεδρικό καλώδιο υποθαλάσσιας σύνδεσης του δικτύου της Ύδρας με την ηπειρωτική χώρα;
2. Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο εκσυγχρονισμού του Κέντρου Ελέγχου Δικτύων Αττικής για τον άμεσο εντοπισμό βλαβών από απόσταση; Γιατί καθυστερεί η υλοποίηση του GIS και του εκσυγχρονισμού του Ελέγχου Δικτύων της λοιπής χώρας;
3. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε σε συνεργασία με τις αρμόδιες εταιρείες, για να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον;
4. Με ποιον τρόπο θα αποζημιωθούν οι επαγγελματίες των περιοχών που επλήγησαν από τις πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση;
5. Πόσα περιστατικά (αριθμός και ώρες) διακοπής ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν την τρέχουσα θερινή περίοδο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περιστατικά (αριθμός και ώρες) ανά έτος κατά την τελευταία πενταετία;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής