30 Απριλίου, 2015

Κομματικοί φίλοι οι Διοικητές των Νοσοκομείων

Το Υπουργείο Υγείας αναβάλλει για δεύτερη φορά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στις 20/04 ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Λάρισας και υπεύθυνος του τομέα υγείας του κόμματος, κ. Κώστας Μπαργιώτας, σχετικά με την «διαδικασία επιλογής των Διοικήσεων των Νοσοκομειακών Μονάδων».

Το Υπουργείο Υγείας αναβάλλει για δεύτερη φορά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στις 20/04 ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Λάρισας και υπεύθυνος του τομέα υγείας του κόμματος, κ. Κώστας Μπαργιώτας, σχετικά με την «διαδικασία επιλογής των Διοικήσεων των Νοσοκομειακών Μονάδων». Η επίκαιρη ερώτηση επρόκειτο να συζητηθεί την Πέμπτη 30 Απριλίου. Ωστόσο, συνεργάτες του Υπουργού ενημέρωσαν στις 29 Απριλίου το μεσημέρι συνεργάτη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ότι δεν θα συζητηθεί λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων του Υπουργού».

Δυστυχώς, η ηγεσία του Υπουργείου αρνείται να δώσει απαντήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος βουλευτής κατέθεσε ερώτηση στις 06/03/2015 με θέμα «την επιλογή των Διοικήσεων των Νοσοκομειακών Μονάδων και Υγειονομικών Περιφερειών», η οποία δεν απαντήθηκε. Επίσης, εκκρεμούν αναπάντητες 6 ακόμα ερωτήσεις του ίδιου βουλευτή προς το Υπουργείο Υγείας από τις 8 κατατεθείσες.

O Υπουργός Υγείας με την από 16/04/2015 έγγραφη εντολή του (αριθμός πρωτοκόλλου Οικ. 2589) «ξηλώνει» τις Διοικήσεις όλων των Νοσοκομείων. Ο Ν. 4052/2012 απαγορεύει τους απευθείας διορισμούς και επιβάλλει την αξιοποίηση των στελεχών που πέρασαν από τη διαδικασία αξιολόγησης. Πράγμα που σημαίνει πως και να απομακρυνθούν οι νυν διοικητές και υποδιοικητές, πρέπει να διορισθούν οι πρώτοι επιλαχόντες από τη λίστα που έχει καταρτισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ή να ανοίξει νέα διαδικασία προκήρυξης.

Στις 27/04 στη Λάρισα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την αντικατάσταση των διοικητών των νοσοκομείων, ο κ. Κουρουμπλής είπε «Οι διοικητές των νοσοκομείων είναι πολιτικά πρόσωπα. Έχω το δικαίωμα να επιλέγω τους συνεργάτες μου. Έχω στείλει επιστολή στους διοικητές ζητώντας τους να παραιτηθούν από τη θέση τους. Δεν θα παραιτήσουμε όλον τον κόσμο. Κάποιους θα τους παραιτήσουμε και κάποιους θα τους κρατήσουμε. Ελπίζω σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία κάποιοι να μην έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την αποζημίωση που θα λάβουν». Σε καμία ευνομούμενη χώρα ο Υπουργός δεν ομολογεί δημόσια ότι, ενώ υπάρχει νόμος, δεν θα τον εφαρμόσει και θα διορίσει «πολιτικά πρόσωπα» σε τόσο νευραλγικές θέσεις. Ο Υπουργός έχει υποχρέωση να επιλέξει τους άριστους για συνεργάτες του και όχι τους πολιτικούς του φίλους. Ο νόμος καταργείται είτε με νεότερο είτε με ειδικότερο - Lex posterior derogat legi priori, Lex specialis derogat legi generali. Πάντως, όχι με απόφαση του Υπουργού για α λα καρτ εφαρμογή του ή μη.

Το ΠΟΤΑΜΙ πιστεύει πως η ανάληψη θέσεων ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό πρέπει να γίνεται με προκήρυξη βάσει προσόντων και ανοικτές, διαφανείς διαδικασίες επιλογής. Ζητάμε άμεσα απαντήσεις.

*Ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας είναι βουλευτής Λάρισας

30 Απριλίου 2015

διαβάστε επίσης