18 Ιουνίου, 2015

Και… το Film Commission προσκρούει στον «ερειπιώνα» που άφησε η προηγουμένη κυβέρνηση

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Ποταμιού Νίκου Ορφανού (Β’ Πειραιά) προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα τη δημιουργία διευθύνσεων film commission όπως προβλέπονται στο νόμο 3905 του 2010.

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Ποταμιού Νίκου Ορφανού (Β’ Πειραιά) προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα τη δημιουργία διευθύνσεων film commission όπως προβλέπονται στο νόμο 3905 του 2010.

Ο Νίκος Ορφανός υποστήριξε πως το θέμα προσέλκυσης ξένων κινηματογραφικών παραγωγών κατά παράδοση «αγγίζει»  όλους τους υπουργούς πολιτισμού που συνηθίζουν ν’ ανακοινώνουν μέτρα και δράσεις τα οποία όμως ποτέ δεν εφαρμόζονται. Δεν είναι τυχαίο πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει καν οργανισμός film commission, ενώ την ίδια στιγμή η γειτονική Ιταλία διαθέτει περίπου 40 αντίστοιχους οργανισμούς. Ο Βουλευτής του Ποταμιού, επισήμανε πως η προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική οικονομία καθώς από την κινηματογραφική δραστηριότητα  δημιουργούνται άμεσα θέσεις εργασίας, το κράτος εισπράττει φόρους ενώ ο τουρισμός ευνοείται πολλαπλά. Καταλήγοντας ο κος Ορφανός ζήτησε από τον Υπουργό συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αντίστοιχο οργανόγραμμα για τη στελέχωση των διευθύνσεων film commission.
Ζήτησε επίσης να μάθει που εντοπίζει ο Υπουργός  το νομοθετικό κενό  που έχει δηλώσει πως εμποδίζει τη δημιουργία των εν λόγω διευθύνσεων, καθώς και τον σχεδιασμό του Υπουργείου σε επίπεδο οικονομικών κινήτρων που θα επέτρεπαν την επιλογή της χώρας μας ως τόπο γυρισμάτων διεθνών παραγωγών. 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κος Ξυδάκης, αφού για τις όποιες καθυστερήσεις κατηγόρησε και πάλι, "τον ερειπιώνα" – όπως είπε χαρακτηριστικά- που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και την ανωμαλία που υπάρχει στη χώρα εξαιτίας της διαπραγμάτευσης, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Παράλληλα, παρέπεμψε στο Υπουργείο Οικονομικών για τη δημιουργία οικονομικών κινήτρων, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα για το θέμα και περιορίστηκε στο να δεσμευτεί για μία νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει τις αδειοδοτήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους.

Είναι σαφές, πως οι αόριστες απαντήσεις του αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού και η μετάθεση ευθυνών δικαιώνουν τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις μας. Φαίνεται, πως δυστυχώς υπάρχει και πάλι κίνδυνος να επιβεβαιωθεί η παράδοση των ανέξοδων εξαγγελιών για τη δημιουργία δυναμικών και αποτελεσματικών διευθύνσεων film commission που ποτέ δεν γίνονται έργα.

Δείτε το βίντεο της συζήτησης εδώ:

[youtube id="pZj5vnyU2e4"]

*Ο Νίκος Ορφανός είναι βουλευτής Β' Πειραιά

18 Ιουνίου 2015

Σχετικά

διαβάστε επίσης