4 Μαΐου, 2015

Και Παιδεία εκ του προχείρου και εκ του πονηρού και Κανονισμός της Βουλής a la carte

Ξεκινώντας η πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Γ. Μαυρωτάς στηλίτευσε την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων να φέρει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για την Παιδεία με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Ξεκινώντας η πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Γ. Μαυρωτάς στηλίτευσε την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων να φέρει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για την Παιδεία με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εκφυλίζετε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει ανάγκη συναινέσεων όπως είναι η Παιδεία. Προς τι τέτοια σπουδή; Ακολουθείτε μεθόδους άρπα-κόλα και διαδικασίες ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Επίσης ο κ. Μαυρωτάς απευθύνθηκε στον κ. Κουράκη λέγοντας: «Γιατί δεν το φέρνετε έστω με τη διαδικασία του επείγοντος; Και αλήθεια γιατί κατεπείγον; Για να μην γίνει δημόσια διαβούλευση; Για να μη γίνετε αποδέκτες του πλήθους των αρνητικών σχολίων της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας ολόκληρης για τα οποία έχουμε γίνει αποδέκτες και είναι παντού στα ΜΜΕ;».

Στην πρωτολογία του ο κ. Μαυρωτάς χαρακτήρισε ως προχειρογραμμένο και αποσπασματικό το νομοσχέδιο και με αφορμή την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης όπου αναφέρει ότι: «…στην επιλογή των διευθυντών καταργεί τη συνέντευξη γιατί χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στην επιλογή ‘ημετέρων’», είπε ότι: «Το γράφουν εκείνοι που μόλις πριν μερικές μέρες έχουν διορίσει με αμιγώς κομματικά κριτήρια τους 13 ‘ημέτερους’ περιφερειακούς διευθυντές! Ήμαρτον, θα πέσει φωτιά να μας κάψει.»

Θυμίζοντας την αποστροφή του Πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις περί του: «Τίποτα στο χώρο της Παιδείας δεν πρόκειται να γίνει με αιφνιδιασμούς και εκπλήξεις, αλλά με διάλογο και με συναινέσεις» ο κ. Μαυρωτάς απευθύνθηκε στον κ. Υπουργό: «Γιατί κ. Κουράκη εκθέτετε τόσο πολύ τον πρωθυπουργό σας; Γιατί αντί για διάλογο πάτε κατευθείαν στον επίλογο;».

Ο κ. Μαυρωτάς ρώτησε: «Γιατί η επιλογή των διευθυντών είναι κατεπείγον; Γιατί δε δίνεται παράταση όπως δώσατε στους σχολικούς συμβούλους;». Επίσης κάλεσε τον κ. Κουράκη να ακούει και εκείνους του φορείς που δε συμφωνούν μαζί του όπως η ΔΟΕ και η Επιστημονική Ένωση Διευθυντών.

Για το πρόγραμμα των πανελληνίων με το σύστημα του προσανατολισμού και των επιστημονικών πεδίων ο βουλευτής του Ποταμιού στηλίτευσε το γεγονός ότι έχει αποκοπεί η πληροφορική από τις θετικές επιστήμες κάτι πρωτοφανές παγκοσμίως καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τους.

Κλείνοντας ο κ. Μαυρωτάς αναρωτήθηκε: «Άραγε είναι κατεπείγουσα η αλλαγή των ΠΡΟΤΥΠΩΝ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ; Γιατί το κάνετε;» «Το κάνετε γιατί είστε αλλεργικοί στις έννοιες «αριστεία» και «αξιολόγηση και δε θέλετε ρωγμές στο σύστημα από τις οποίες μπαίνει φως.».
«Σίγουρα» όπως συνέχισε ο κ. Μαυρωτάς «Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων θα πίνουν νερό στο όνομά σας καθώς τους επαναφέρετε την πελατεία που έβλεπαν να διαρρέει ανησυχητικά προς τα ΠΠΣ».

*Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής

4 Μαΐου 2015