1 Μαρτίου, 2018

Κάτι πρέπει να γίνει με τη συνεπιμέλεια των τέκνων σε περίπτωση διαζυγίου!

Να θεσμοθετηθεί η ίση μεταχείριση των γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους, σε περίπτωση διαζυγίου ή τέκνων που έχουν αναγνωριστεί εκτός γάμου ζητά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, με ερώτησή του προς τον Yπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή. Tο συμφέρον του παιδιού είναι η ανατροφή του και από τους δύο γονείς, εξασφαλίζοντάς του έτσι τους καλύτερους δυνατούς δείκτες ευημερίας.

Ο Γιώργος Αμυράς επισημαίνει ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι δύο γονείς δικαιούνται κοινή γονική μέριμνα, αλλά όχι κοινή επιμέλεια. Σημειώνει, μάλιστα, ότι η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση και ότι αυτή η οπτική αποτελεί κυρίαρχη τάση στο σύγχρονο δυτικό κόσμο, καθιστώντας υποχρεωτική τη νομική πρόβλεψη της συνεπιμέλειας του παιδιού και από τους δύο γονείς του.

Ζητά να μάθει, αν προτίθεται η κυβέρνηση να διασφαλίσει το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού, πέρα από το θεμελιώδες δικαίωμά του να διατηρεί σχέση και με τους δύο του γονείς ανεξαρτήτου οικογενειακής κατάστασης και να θεσπίσει επιτέλους στην Ελλάδα τη συνεπιμέλεια τέκνων, καθώς και αν σκοπεύει το Yπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε τροποποιήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και να εκσυγχρονίσει τις σχετικές διατάξεις του Οικογενειακού Δικαίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ TON ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Η συνεπιμέλεια των τέκνων σε περίπτωση διαζυγίου στην Ελλάδα

Η ίση μεταχείριση των γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους, σε περίπτωση λύσης του γάμου ή σε περίπτωση αναγνωρισμένων τέκνων εκτός γάμου, αποτελεί επιτακτική ανάγκη σήμερα, καθώς δεν λογίζεται να υπάρχουν παιδιά δύο ταχυτήτων.

Το συμφέρον του παιδιού είναι η ανατροφή του και από τους δύο γονείς, εξασφαλίζοντάς του τους καλύτερους δυνατούς δείκτες ευημερίας. Η βίαιη αποκοπή από τον έναν από τους δύο γονείς με δικαστική απόφαση, συνιστά σε ένα τραυματικό γεγονός, τόσο για το παιδί όσο και για τον γονέα. Εξάλλου η ίση και προσωπική επικοινωνία του κάθε γονέα με το παιδί δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωσή του.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι δύο γονείς δικαιούνται κοινή γονική μέριμνα, αλλά όχι κοινή επιμέλεια. Δεν υποστηρίζεται ουσιαστικά το θεμελιώδες δικαίωμα του ίδιου του παιδιού να διατηρεί σταθερή σχέση και με τους δύο γονείς του, εφόσον δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι που επιβάλλουν το αντίθετο.

Τον Ιούνιο του 2017 έγινε μια προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό των αντίστοιχων διατάξεων του οικογενειακού δικαίου με τροπολογία που κατατέθηκε από τους βουλευτές Γ. Αμυρά (Ποτάμι), Αν. Λοβέρδο (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και Γ. Κατσιαντώνη (Ένωσης Κεντρώων), η οποία δεν έγινε δεκτή παρόλο που πρότεινε στοχευμένες τροποποιήσεις στον Αστικό Κώδικα που διέπονταν από τις αρχές του ψηφίσματος 2079/2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης με στόχο το όφελος των παιδιών.
Επισημαίνεται ότι στην Κύπρο, μετά από 20 χρόνια, προωθήθηκαν ριζοσπαστικές αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο καθιερώνοντας πλέον ως υποχρέωση των γονιών τη διασφάλιση του δικαιώματος του παιδιού να επικοινωνεί και με τους δύο. Επίσης, η επιμέλεια του θα ασκείται από κοινού από τους δύο γονείς, ακόμα και μετά τη λύση του γάμου, αντί της μέχρι σήμερα αποδεκτής λύσης ότι η επιμέλεια ασκείται από τη μητέρα.

Σημειώνεται επίσης ότι το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού αποτελεί κυρίαρχη τάση στο σύγχρονο δυτικό κόσμο (Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Σουηδία και Δανία) καθιστώντας υποχρεωτική τη νομική πρόβλεψη της συνεπιμέλειας του παιδιού και από τους δύο γονείς του.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Προτίθεται η κυβέρνηση να διασφαλίσει το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού, καθώς και το θεμελιώδες δικαίωμά του να διατηρεί σχέση και με τους δύο του γονείς ανεξαρτήτου οικογενειακής κατάστασης και να θεσπίσει επιτέλους στην Ελλάδα τη συνεπιμέλεια τέκνων;

2. Σκοπεύει το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε τροποποιήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και να εκσυγχρονίσει τις σχετικές διατάξεις του Οικογενειακού Δικαίου;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

Σχετικά