Την αρνητική επίδραση της κομματοκρατίας, την οποία επιχείρησε να καταπολεμήσει ο Ν. 4009/2011 στα ελληνικά Α.Ε.Ι. ανέδειξε κατά τη δευτερολογία του στη διάρκεια της συζήτησης του σ/ν του ΥΠ.Π.Ε.Θ. στην Ολομέλεια ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς. Υπενθύμισε πως το Ποτάμι αρνείται να δημιουργήσει φοιτητική παράταξη και κάλεσε σε νομοθετική ρύθμιση για τη διενέργεια των φοιτητικών εκλογών με ενιαία ψηφοδέλτια, ώστε να ψηφίζονται πρόσωπα και όχι παρατάξεις, ως ένα βήμα στην κατεύθυνση της αποκομματικοποίησης.
Με την ευκαιρία της δήλωσης του Υφυπουργού κ. Μπαξεβανάκη πως η θέση του εκπαιδευτικού είναι στην τάξη «στον πίνακα και στην κιμωλία» και όχι να κάνει το στέλεχος έως ότου συνταξιοδοτηθεί, υπενθύμισε για μιαν ακόμη φορά την ερώτηση του Ποταμιού περί αποσπασμένων σε κόμματα, βουλευτές, υπουργεία και άλλους φορείς εκπαιδευτικών που παραμένει αναπάντητη για μήνες.
Ο κ. Μαυρωτάς ολοκλήρωσε την ομιλία του διερωτώμενος εάν η απόσυρση των διατάξεων περί χρηματοδότησης του Τεμένους, κατόπιν της παρεμβάσεως του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οδηγούν σε μια πολύ πιο γενική διατύπωση κι αναρωτήθηκε αν αυτό εξυπηρετεί κάτι εκτός από ένα επικοινωνιακό αλισβερίσι, τονίζοντας πως το Ποτάμι ζητούμενα αποτελούν η διαφάνεια και ο έλεγχος των πηγών. Και αυτό θα κάνει στη διαβούλευση για το Προεδρικό Διάταγμα που θα ρυθμίζει τον Οργανισμό του Τεμένους η οποία το Ποτάμι ζήτησε να είναι δημόσια.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω καταδικάζοντας απερίφραστα την τρομοκρατική ενέργεια κατά του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και να ευχηθώ περαστικά στον ίδιο και στους τραυματίες συνεργάτες του.
Άκουσα πριν λίγο από τον κ. Μηταφίδη ότι αφού στα πανεπιστήμια ψηφίζουν Κοσμήτορα γιατί να μην ψηφίζουν και οι δάσκαλοι διευθυντή. Μάλλον ξεχνάει ότι αυτό προκύπτει από το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Υπάρχει αυτοδιοίκητο στα Σχολεία και δεν το ξέρουμε;
Ο κ. Υπουργός είπε ότι ο Ν. 4009 είναι η κατάρα των Πανεπιστημίων. Επιτρέψτε μου να πω ότι η κατάρα των Πανεπιστημίων είναι η κομματοκρατία, την οποία προσπάθησε να καταπολεμήσει ο 4009. Η κομματοκρατία έχει καταντήσει τα Πανεπιστήμια θερμοκήπια του πελατειασμού και της συναλλαγής. Και σε αυτήν την κομματοκρατία έχετε και εσείς μεγάλο μερίδιο όπως και τα άλλα κόμματα που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια αλλά και εξωκοινοβουλευτικά. Το Ποτάμι ως γνωστόν αρνείται να δημιουργήσει κομματική παράταξη γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι τα ακαδημαϊκά και τα κομματικά συμφέροντα δεν συγκλίνουν. Και μια και είχαμε χθες τις φοιτητικές εκλογές, που τελικά ο λόγος που γίνονται είναι να χρωματίσουν κομματικά και τον ακαδημαϊκό χάρτη, επιτρέψτε μας να σας κάνουμε μια πρόταση: Να υπάρχουν ασφαλώς οι φοιτητικοί σύλλογοι, αλλά οι φοιτητικές εκλογές να γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο όπου θα ψηφίζονται πρόσωπα και όχι κόμματα. Μέσα στο επερχόμενο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση φέρτε μια τέτοια απλή διάταξη. Θα τολμήσετε να το κάνετε αυτό ως ένα έμπρακτο βήμα στην αποκομματικοποίηση των Πανεπιστημίων;
Άκουσα με χαρά τον Υφυπουργό κ. Μπαξεβανάκη να λέει ότι ο εκπαιδευτικός επιλέγεται για να είναι στην τάξη «στον πίνακα και στην κιμωλία» και όχι να κάνει το στέλεχος έως ότου συνταξιοδοτηθεί. Συμφωνούμε απόλυτα. Και για αυτό σας καλούμε να δείξετε έμπρακτα ότι τα πιστεύετε όντως αυτά που λέτε, απαντώντας στην ερώτηση που έχουμε κάνει για το πόσοι εκπαιδευτικοί είναι εκτός «πίνακα και κιμωλίας», αποσπασμένοι σε κόμματα, βουλευτές, υπουργεία και άλλους φορείς. Γιατί δεν μας το λέτε αυτό παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας; Δεν είναι δα και ο φάκελος της Κύπρου να είναι απόρρητο κρατικό μυστικό.
Τέμενος: Έκανε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μια παρατήρηση για τη χρηματοδότηση του Τεμένους ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί «… να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι διασφαλίζουμε την πηγή και ποιότητα των χρημάτων». Ήρθε η νομοτεχνική βελτίωση, φεύγει η παράγραφος 2 και επαναφέρεται το παλαιό καθεστώς του 3512/2006 (νόμου Γιαννάκου), το οποίο είναι βέβαια πιο γενικό και δεν αποκλείει και αυτό ξένη χρηματοδότηση. Λέει: «Οι πόροι του Ν.Π.Ι.Δ. διακρίνονται σε α) τακτικούς και β) έκτακτους που προέρχονται από επιχορηγήσεις δωρεές κληρονομιές κληροδοσίες και κάθε είδους εισφορές φυσικών ή νομικών προσώπων κ.λ.π.». Μας καλύπτει αυτό; Τι βελτιώνεται δηλαδή εκτός από το να γίνει ένα επικοινωνιακό αλισβερίσι; Εκτός αν εννοείται ότι θα ρυθμισθούν αυτά στο Π.Δ. που θα καθορίζει τον Οργανισμό Λειτουργίας το οποίο εμείς ζητήσαμε να βγει -και μας διαβεβαιώσατε ότι θα βγει- σε δημόσια διαβούλευση- θα προβλέπονται κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες. Γιατί το ζητούμενο για μας είναι να υπάρχει διαφάνεια των πηγών και έλεγχος.