Το κάλεσμα

21 Σεπτέμβρη

Κυριακάτικο ξύπνημα στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.

Δεν πάμε να κερδίσουμε το λαχείο όπως οι πρωταγωνιστές της ομώνυμης ταινίας του Κακογιάννη, αλλά δεν θα αφήσουμε και τα πράγματα στην τύχη τους.

Η οικονομική κρίση που ξέσπασε πριν από 5 χρόνια κυοφορείτο επί δεκαετίες στην πολιτική, την κοινωνία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Μόνο ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης που θα εμπνεύσει την κοινωνία θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Ένα σχέδιο που πρέπει να γίνει το νέο μας Κοινωνικό Συμβόλαιο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να συναντήσουμε το μέλλον. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φανούμε χρήσιμοι στα παιδιά μας και τους φίλους μας. Τέλειωσαν οι εποχές των διαπιστώσεων και της μεμψιμοιρίας και ήρθε η εποχή της δημιουργικής αισιοδοξίας. Η εποχή του σχεδίου, του δυναμισμού, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.

Τα παλιά κόμματα δεν μπορούν αλλά δεν θα μπορούν ούτε τα νέα αν στηριχτούν στις παλιές συνταγές. Γι’ αυτό το Ποτάμι - μια πλατφόρμα πολιτικής καινοτομίας όπως το χαρακτήρισε ένας φίλος - δημιούργησε την Επιτροπή Διαλόγου. Για όλους αυτούς που προσφέρουν στον τόπο με τις ιδέες τους και τις πράξεις τους. Και είναι αυτές οι φωνές που θέλει να ακούει το Ποτάμι. Γιατί η κατάρρευση του παλιού μεταπολιτευτικού συστήματος επιβάλει να είμαστε έτοιμοι για λύσεις διακυβέρνησης.

Είμαστε εδώ λοιπόν για να αλλάξουμε όλα αυτά που δεν αφήνουν την χώρα να πάει μπροστά. Από τις δικές μας ίσως συνήθειες μέχρι τις καταστροφικές αποφάσεις της πολιτικής.

Επικοινωνούμε, επιχειρηματολογούμε, διαφωνούμε, ακούμε, συναινούμε, αλλάζουμε.

Καλή δύναμη σε όλους μας,

Σταύρος Θεοδωράκης