17 Δεκεμβρίου, 2015

«Καύση νεκρών: Αρκετά με την υποκρισία Κράτους κι Εκκλησίας»

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου με Το Ποτάμι, Σπύρου Δανέλλη, σχετικά με την δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) στην Ελλάδα, ο Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κουρουμπλής, παραδέχθηκε την ύπαρξη και ένταση του προβλήματος.

Δήλωσε δε, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να διευθετήσει το ζήτημα και κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις.

Ο βουλευτής Ηρακλείου υπενθύμισε ότι συμμετείχε στην πρώτη πρωτοβουλία ρύθμισης του θέματος που έγινε με διακομματική κατάθεση τροπολογίας, από δώδεκα βουλευτές στις 10/11/1998, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων.

Σήμερα υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, που δίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα δημιουργίας ΚΑΝ, όμως η Αυτοδιοίκηση αποδείχθηκε ανίκανη ως ευεπίφορη στην άσκηση πιέσεων από τις τοπικές Μητροπόλεις.

Η επιλογή της κυβέρνησης να δώσει την δυνατότητα στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α. – τον φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων) να λειτουργεί ΚΑΝ σε εκτάσεις ιδιοκτησίας του, αποτελεί διαιώνιση της υποκριτικής στάσης του Κράτους και της έλλειψης πολιτικής βούλησης να επιλύσει το πρόβλημα, αφού έτσι περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.

«Η μεταθανάτια αυτοδιάθεση του σώματός μας βρίσκεται στον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υποκρισία της Εκκλησίας πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Υπάρχουν φωτισμένοι ιεράρχες και αυτοί θα πρέπει να ανοίξουν την σχετική συζήτηση, χωρίς δογματισμούς. Εξάλλου σε γειτονικές ορθόδοξες χώρες, το πρόβλημα της καύσης των νεκρών έχει διευθετηθεί εδώ και χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Ποταμιού η μακάβρια διαδικασία εκταφής των οστών αποτελεί αφενός μια επώδυνη διαδικασία για τους συγγενείς και αφετέρου καταδεικνύει την υποκρισία της Εκκλησίας, αφού πρόκειται για νόμιμη μεν, σύληση δε και βαθειά απρέπεια για το νεκρό.

Από την εμπειρία του ως Δημάρχου αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα επέκτασης και χωροθέτησης των νεκροταφείων, ένα πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας και συνεχώς επιδεινώνεται.

Κλείνοντας ο Σπύρος Δανέλλης κάλεσε τόσο τον Υπουργό, όσο και την Κυβέρνηση να επισπεύσουν την συνάντηση της Ελλάδας με τα προτάγματα του Διαφωτισμού και να προβούν στην επίλυση τέτοιων αξιακών ζητημάτων, που εξάλλου δεν έχουν κανένα οικονομικό κόστος.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Σχετικά