Η ομιλία του Γ.Μεϊμάρογλου

Η ρήξη που χρειάζεται η Ελλάδα

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται την εύκολη, αλλά με τραγικές συνέπειες ρήξη με το ευρωπαϊκό της μέλλον. Χρειάζεται τη δύσκολη, αλλά τη μόνη ικανή να την οδηγήσει στον δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης: τη ρήξη με το παρελθόν της». Με αυτά τα λόγια ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, μέλος της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού και εκδότης της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Μεταρρύθμιση», άνοιξε την εκδήλωση με θέμα: «Η ρήξη που έχει ανάγκη η χώρα – το Κίνημα που έχει ανάγκη ο τόπος», η οποία πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Acro το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουνίου. Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου έδωσε το έναυσμα για την εκκίνηση της προσπάθειας ανασυγκρότησης της Επιτροπής Διαλόγου του Κινήματος με στόχο ν’ ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις των καιρών και ανακοίνωσε την ανάληψη μιας σειράς πρωτοβουλιών που θα ενθαρρύνουν τον διάλογο αλλά και τις κοινές δράσεις με πολίτες και προσωπικότητες, ιδιαίτερα από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και από τον χώρο των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων και κινήσεων.

[youtube id="zgsvDjiYzT4"]

Αγαπητοί προσκεκλημένοι

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω εκ μέρους της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού στη σημερινή εκδήλωση και να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας στις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές που ζει η χώρα μας, μέσα σ' ένα καταιγισμό γεγονότων και εξελίξεων.

Αυτές οι εξελίξεις - που επέβαλαν άλλωστε και την χρονική μετάθεση της ώρας έναρξης καθώς και κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα που είχε αρχικά καθοριστεί - δίνουν γενικότερα έναν έκτακτο χαρακτήρα στη σημερινή συνάντηση.
«Η ρήξη που χρειάζεται η χώρα».

Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει μια πραγματικά μεγάλη ρήξη. Όχι όμως τη ρήξη στην οποία αναφέρονται, όλο και πιο συχνά και με τόση άνεση τελευταία, επιφανή κυβερνητικά στελέχη και που ευχόμαστε ότι δεν θα δικαιωθούν.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται την εύκολη, αλλά με τραγικές συνέπειες ρήξη με το ευρωπαϊκό της μέλλον. Χρειάζεται την δύσκολη, αλλά την μόνη ικανή να την οδηγήσει στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, ρήξη με το παρελθόν της.
Χρειάζεται μια αποφασιστική και ριζοσπαστική ρήξη με τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις, με τις πολιτικές που μας οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στο σημείο μηδέν που βρισκόμαστε σήμερα.

Ρήξη με το πελατειακό κράτος που συνεχίζει να θριαμβεύει με προκλητικό τρόπο ακόμα και σήμερα, με την αυτοαποκαλούμενη «πρώτη φορά αριστερά» διακυβέρνηση.

Ρήξη με μια ατέλειωτη γραφειοκρατία που στραγγαλίζει κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία που οδηγεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Ρήξη με τα συμφέροντα των μικρών και μεγάλων συντεχνιών που αντιστέκονται πεισματικά σε κάθε ουσιαστική μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Ρήξη με ένα παλιό και φθαρμένο διακομματικά πολιτικό σύστημα όπου η επιβίωση και το συμφέρον της χώρας θυσιάζονται στο βωμό των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και των προσωπικών φιλοδοξιών.

Η χώρα χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς του κράτους, της οικονομίας και της παιδείας και χρειάζεται πολιτικούς αποφασισμένους να πάρουν την ευθύνη και το κόστος γι’ αυτές.

Δεν μπορεί οι ζωντανές δυνάμεις της οικονομίας, οι δυνάμεις της έρευνας και των νέων τεχνολογιών, οι δυνάμεις που επενδύουν στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη να παραμένουν αποκλεισμένες στο περιθώριο της πολιτικής και στο έλεος μιας εχθρικής απέναντί τους εξουσίας.

Φίλες και φίλοι,

Τις δύσκολες αυτές ώρες δεν δικαιούται κανείς πολιτικός και καμιά πολιτική δύναμη να κάνει πως δεν καταλαβαίνει και να συνεχίζει να ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τη δική της επιβίωση. Προέχει η επιβίωση της χώρας και η επιβίωση αυτή επιβάλει συγκλίσεις και ευρύτερες συναινέσεις.

Δεν δικαιούται κανείς να βάζει τίποτα πάνω από την ανάγκη να ξεπεραστεί η βαθιά κρίση και να βγει η Ελλάδα όρθια, μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού ξεκινάει μια προσπάθεια ανασυγκρότησής της με στόχο ν' ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις των καιρών.

Προχωρεί στη διεύρυνση του διαλόγου - τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο - με πολίτες και κοινωνικές ομάδες που είναι αποφασισμένες να κάνουν τη ρήξη που χρειάζεται η χώρα και ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στην νέα πορεία της.

Ταυτόχρονα προγραμματίζει μια σειρά πρωτοβουλιών που θα ενθαρρύνουν τον διάλογο αλλά και τις κοινές δράσεις με πολίτες και προσωπικότητες, ιδιαίτερα από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και από τον χώρο των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων και κινήσεων.

Η συγκυρία δεν δικαιολογεί, αλλά και δεν συγχωρεί πλέον, καμιά καθυστέρηση.

Χτίζουμε όλοι μαζί ένα νέο πολιτικό κίνημα αξιοποιώντας τις εμπειρίες του παρελθόντος, χωρίς όμως τις αγκυλώσεις και τις νοοτροπίες που μας έφεραν ως εδώ, μπολιάζοντάς το με νέους ανθρώπους, συνδιαμορφώνοντας νέες δομές, ένα κίνημα με τις πόρτες ανοιχτές.

Ήρθε η στιγμή να συνεισφέρουν όλοι οι προοδευτικοί πολίτες με τις ιδέες, τις εμπειρίες, τη δράση και τα οράματά τους στην πραγματοποίηση των κοινών στόχων για το κοινό μας μέλλον.

Ταυτόχρονα η επιτροπή διαλόγου προχωρεί στην ίδρυση ινστιτούτου, αξιοποιώντας το πλούσιο και αξιολογότατο επιστημονικό της δυναμικό, επιδιώκοντας την συμμετοχή και την συνεργασία όλων όσων θέλουν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση σύγχρονων προοδευτικών θέσεων.

Φίλες και φίλοι,

Σας καλούμε όλες και όλους να πάρετε μέρος στο άνοιγμα της επιτροπής διαλόγου του Ποταμιού και να πλαισιώσετε τις κεντρικές, τοπικές, θεματικές και επιστημονικές δράςεις της.

Η δύσκολη συγκυρία και οι κρίσιμες εξελίξεις απαιτούν από όλους να ξεπεράσουν τις στενές κομματικές περιχαρακώσεις, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Χρειάζεται διάλογος και σύγκλιση σε πνεύμα συνεργασίας.

Αν χάσει η Ελλάδα, κανείς δεν θα 'ναι νικητής.

Μπορεί να μη γίνουμε όλοι Ποτάμι, αλλά μπορούμε να συμπλεύσουμε όλοι σ' ένα μεγάλο, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό, ευρωπαϊκό ποτάμι που θα βάλει τη δική του σφραγίδα στη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.